Aplikacja
Zupa Z Fasolki Szparagowej

Zupa z fasolą szparagową

Opublikowano 27.07.2023 - 6 minut czytania

Zupa z fasolki szparagowej – sycące i szybkie w przygotowaniu danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Do jej przyrządzenia potrzebujesz tylko kilku składników i odrobiny czasu. Poznaj nasz przepis na krem z fasolki szparagowej i delektuj się jej smakiem!

Zupa z fasolki szparagowej – pyszne połączenie smaków i wartości odżywczych

Fasolka szparagowa jest smacznym składnikiem, który świetnie sprawdza się w czasie upalnych dni. Kupisz ją zarówno w formie mrożonej, jak i świeżej, więc pyszny krem z fasolki szparagowej możesz przygotować o każdej porze roku.

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Północnej. Indianie uprawiali to warzywo już tysiące lat temu – na wieki przed pojawieniem się Europejczyków. Na Starym Kontynencie to warzywo pojawiło się dzięki odkryciom geograficznym Hiszpanów. W Polsce zaś warzywo to zyskało popularność w XVII wieku.

Fasolka szybko zyskała sobie grono zwolenników w całej Europie, a w wielu krajach jak np. Brazylia czy Boliwia, stała się podstawą diety mieszkańców.

Zupa z fasolki szparagowej ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim jest ona niskokaloryczna, więc świetnie sprawdzi się w przypadku osób przebywających na diecie lub dbających o sylwetkę. Dodatkowo sama fasolka szparagowa jest:

  • cennym źródłem witaminy C i A;
  • źródłem potasu i kwasu foliowego, który niezbędny jest do poprawnego funkcjonowania organizmu;
  • składnikiem korzystnie wpływającym na układ nerwowy;
  • bogata w białko.

Zupa z fasolki szparagowej cechuje się delikatnym i aksamitnym smakiem. Jednak sam fakt tego, jak przyrządzić to danie, zależy w dużej mierze od Ciebie. Możesz korzystać z różnych dodatków i przypraw, które sprawią, że przygotowana zupa będzie jeszcze bardziej pożywna i aromatyczna.

Wykonanie jej nie jest zbyt wymagające, a przepis możesz dowolnie interpretować i zmieniać w taki sposób, by gotowe danie jak najlepiej dopasować do własnych preferencji.

Zupa Z Fasolki Szparagowej Przepis

Prosta i szybka zupa z żółtej fasolki jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie, jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu. To wyjątkowe połączenie smaku oraz wartości odżywczych niezbędnych dla każdego organizmu.

Jak przygotować tę wyśmienitą zupę? Sprawdź nasz przepis, porady i wskazówki, a gotowanie będzie dla Ciebie przyjemnością!

Sprawdź również: Jak zrobić dobry, polski rosół? Przepis tradycyjny i sprawdzony

Zupa z fasolki szparagowej – przepis. Dowiedz się, jak przygotować tę smaczną i pożywną zupę!

Zupa z fasolki szparagowej jest daniem szybkim i mało skomplikowanym, jeśli mowa o jego przygotowaniu. Tak naprawdę potrzebnych Ci będzie kilka składników podstawowych, a także dodatkowych, które uzależnione są już od Twoich preferencji.

Najważniejsza jest jednak fasolka szparagowa. Możesz skorzystać z wersji mrożonej marki Kciuk Auchan. W okresie letnim możesz także zdecydować się na wykorzystanie świeżego warzywa.

Przyda Ci się również włoszczyznamarchewka, np. mrożona marki Auchan, która jest soczysta i chrupiąca, seler, por i pietruszka. Dodatkowo pamiętaj o przyprawach, by nadać daniu niepowtarzalnego aromatu!

Zupa Z Zoltej Fasolki

Zupa z fasolą szparagową – prosty przepis na aromatyczną i sycącą zupę

Jeśli zależy Ci na czasie i prostocie, wówczas klasyczny przepis na zupę z fasolki szparagowej powinien przypaść Ci do gustu!

1. Przygotuj bulion

W dużym garnku zagotuj dwie szklanki wody i dodaj kostki rosołowe. Możesz przygotować bulion z kostek warzywnych, drobiowych czy wołowych. Jeśli masz możliwości i czas, to bulion możesz ugotować od podstaw z dowolnego rodzaju mięs i warzyw.

2. Dodaj włoszczyznę

Włoszczyznę dokładnie umyj i dorzuć do gotującego się bulionu. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie również wrzuć do wywaru. W międzyczasie obierz i pokrój świeżą fasolkę szparagową lub zacznij jej rozmrażanie.

3. Dodaj fasolkę szparagową

Po około 10 minutach gotujące się warzywa powinny być miękkie. W tym momencie możesz dorzucić uprzednio przygotowane kawałki fasolki szparagowej.

4. Dodaj przyprawy

Po kolejnych 10 minutach dodaj sól, pieprz oraz wybrane przyprawy, np. kurkumę oraz majeranek, by zupa była wyjątkowo aromatyczna.

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
2
2 szklanki bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego
szklanka fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej
cztery, średnie ziemniaki
jeden korzeń pietruszki
jeden korzeń selera
średnia marchewka
szczypta soli i pieprzu do smaku
opcjonalnie inne przyprawy, np. kurkuma, majeranek

Tak przygotowaną zupę z fasolki szparagowej możesz udekorować posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub kremowym jogurtem greckim.
Jeśli samodzielnie przygotowujesz bulion, śmiało zmieszaj ze sobą rodzaje mięs, a także warzywa. Oprócz tradycyjnej włoszczyzny możesz dodać także połówkę jabłka, dzięki czemu bulion nabierze wyrazistego, złotego koloru. Wykorzystaj te możliwości i stwórz oryginalny przepis na to wyjątkowe danie!

Przeczytaj także: Chłodnik litewski – przepis, który zachwyci każdego!

Jak urozmaicić zupę z fasolki szparagowej?

Zupa z fasolą szparagową doczekała się wielu rodzajów. Powyższy przepis możesz więc zmieniać i urozmaicać tak, aby dopasował się on do Twoich potrzeb. Poznaj nasze wariacje i sposoby na to, by zupa z fasolki szparagowej stała się jeszcze smaczniejsza!

Zupa z żółtej fasolki – wyjątkowy przepis na kremową zupę z soczystymi kawałkami fasolki

Zupa z fasolki szparagowej – przepis tradycyjny zakłada ograniczenie kalorii i zachowanie względnie płynnej konsystencji. Możesz jednak zdecydować się na przygotowanie kremowej zupy z wyjątkowo soczystymi kawałkami fasoli!

Potrzebna Ci będzie śmietanka 36%, jak np. śmietanka marki Auchan, oraz mieszanka warzywna, np. marki Kciuk, którą również dostaniesz w marketach Auchan.

Jedyną zmianą w tradycyjnym przepisie jest to, by wykorzystać mrożone warzywa, a także zaprawić zupę gęstą śmietaną. Dzięki temu zyska ona kremową konsystencję oraz przyjemny, bogaty smak!

Zupa z żółtej fasolki będzie miała jeszcze bardziej intensywny kolor, jeśli dodasz do niej kurkumę mieloną. Z kolei, jeśli chcesz wzbogacić nieco smak i aromat, zdecyduj się na doprawienie jej mieszanką przypraw marki Auchan. Wyróżnia się ona świetnie skomponowanymi i starannie wyselekcjonowanymi przyprawami, które wydobędą smak potrawy.

Krem z fasolki szparagowej – spróbuj wyjątkowego dania o delikatnej konsystencji i wyrazistym smaku

Zupa z fasolki szparagowej może być serwowana także w formie kremu. Zaskoczy Cię on maksymalnie delikatną konsystencją oraz pełnym i wyrazistym smakiem! Przepis ten wzbogacony jest o czosnek – świeży lub granulowany, a także o cebulę.

Cebulę i świeży czosnek musisz uprzednio podsmażyć na złocisty kolor, zanim dodasz je do gotującego się bulionu. Jeśli korzystasz z czosnku granulowanego, dodaj go pod koniec gotowania.

Krem Z Fasolki Szparagowej

Na koniec wyciągnij z zupy kilka strączków fasolki, które posłużą Ci do dekoracji, a całość zmiksuj przy pomocy blendera. Taki krem-zupa z fasolą szparagową to idealne i rozgrzewające danie na zimne, deszczowe popołudnia.

Krem z fasolki szparagowej to przede wszystkim bogactwo smaku i aromatu, w połączeniu z aksamitną konsystencją. Danie to sprawdzi się zarówno w formie obiadu jak i późnej kolacji, nawet w trakcie specjalnych okazji!

Przeczytaj także: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?

Jak możesz wzbogacić gotową zupę z fasolki szparagowej?

Zupę z żółtej fasolki możesz podawać na wiele różnych sposobów. Jeśli jednak chcesz sprawić, by była bardziej sycąca, możesz zaserwować ją w towarzystwie grzanek. Świetnie sprawdzą się np. pszenne grzanki marki Auchan, które są wyjątkowo chrupiące i smaczne!

A jeśli zależy Ci na tym, by zupa z fasolki szparagowej zadowoliła także mięsożerców, wówczas dodaj do niej np. boczek marki Pewni Dobrego. Zupa z żółtej fasolki w jego towarzystwie będzie jeszcze pożywniejsza!

Zupa Z Fasola Szparagowa

Pamiętaj także, że zupa z fasolą szparagową może być serwowana w zachęcający do zjedzenia sposób. Postaraj się udekorować jej powierzchnię natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zgodnie z zasadą, że je się również oczami, zielone dekoracje znacznie poprawią walory wizualne dania.

Już wiesz, jak przygotować smaczną zupę z fasolki szparagowej!

Już wiesz, jak możesz przygotować pyszną i pożywną zupę z fasoli szparagowej oraz jej konkretne wariacje. Jest to proste, smaczne i lekkie danie, które przyrządzisz o każdej porze roku. Pamiętaj jednak, że kluczem do sukcesu kulinarnego jest odpowiedni dobór wysokiej jakości składników. Znajdziesz je w Auchan, z którego ofertą możesz się zapoznać online.