Aplikacja

Zupy na lato – 5 propozycji na upały

Aniela
Przez Aniela
Opublikowano 21.05.2024 7 minut czytania

Żar lejący się z nieba sprzyja lekkostrawnemu gotowaniu na bazie sezonowych warzyw i owoców. Nie wyobrażasz sobie obiadu bez zupy? Nie musisz na dobre wykreślać ich z letniego menu. Oto pomysły na smaczne i proste zupy na lato. Sprawdź, który z podanych przez nas przepisów przypadnie Ci najbardziej do gustu!

Zupa na lato? Czemu nie!

Nie ma co się oszukiwać – latem za sprawą wysokich temperatur rzadko chce się gotować. Kiedy żar leje się z nieba, sięgasz po lody i mrożone desery oraz niegazowane napoje? Dobrze jest się ochłodzić, a w dodatku zaspokoić głód. Możesz to zrobić, przyrządzając lekkie zupy na lato.

Zupy najchętniej spożywa się w porze jesienno-zimowej, kiedy potrzebujesz rozgrzać się od środka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by raczyć się nimi także wiosną i latem, ale za to w lżejszej odsłonie. Zamiast zawiesistych i gęstych konsystencji stwórz letnie zupy z sezonowych warzyw i owoców.

Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść zupy latem? Otóż te potrawy składają się głównie z wody. Są lekkostrawne i pomagają w nawodnieniu organizmu, co jest niezwykle istotne, zwłaszcza w trakcie upałów. Ponadto przygotowanie zup jest łatwe, szybkie a przy tym niedrogie. Wystarczy, że kupisz sezonowe warzywa w sklepie Auchan np. cukinię, buraki czy kapustę i w kilka chwil wyczarujesz cały garnek smacznej zupy dla całej rodziny.

To jeszcze nie koniec zalet, jakie mają zupy na lato. Są bogate w błonnik, minerały oraz witaminy. Ich jedzenie dostarcza niezbędnej dawki energii do codziennego funkcjonowania. W końcu wiosna i lato to czas wzmożonej aktywności fizycznej. Uprawiasz sporty wodne, jeździsz na rowerze, a może dużo spacerujesz? Porcja zupy ze świeżych warzyw z pewnością doda Ci sił.

Przeczytaj także: Biała dieta – co jeść i czego unikać po wybielaniu zębów?

Letnie zupy – 5 inspirujących propozycji

Nie masz pomysłu na zupy sezonowe? Lato to czas, kiedy sklepowe półki uginają się od świeżych warzyw, owoców i ziół. Koniecznie odwiedź Auchan i wyczaruj smaczny chłodnik owocowy bądź warzywny. Jeśli nie wiesz, jak go przygotować, mamy dla Ciebie kilka praktycznych rad. Dzięki nim błyskawicznie stworzysz smaczne zupy na lato, które na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie.

Po pierwsze chłodnik – idealna zupa na upał

Marzy Ci się zimna zupa na upał i to w dodatku bez gotowania? Naszą propozycją jest chłodnik. Możesz przygotować ją z wielu składników. Najpopularniejszą postacią jest oczywiście chłodnik litewski z botwinki, czyli młodych liści czerwonego buraka. Należy je pokroić, a następnie zalać zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną bądź maślanką.

Nie przepadasz za burakami? Chłodnik stworzysz nie tylko z botwiny, ale również z zielonego ogórka z dodatkiem rzodkiewki. A jeśli znudzi Ci ta wersja, możesz przygotować dla siebie chłodnik z pomidorów i papryki. Dla miłośników oryginalnych smaków polecamy chłodnik z zielonego groszku i awokado. Wystarczy zblendować składniki i połączyć je z jogurtem greckim, a następnie doprawić do smaku. Pamiętaj, że chłodnik (jak sama nazwa wskazuje) to zupa podawana na zimno. Przechowuj go w lodówce, w ten sposób na dłużej zachowa świeżość.

Opcja druga – gazpacho, czyli orzeźwiająca klasyka

Polacy mają tradycyjny chłodnik, a Hiszpanie – gazpacho. Niegdyś było to danie, którym żywili się ubodzy rolnicy, dziś jest to jedna z najpopularniejszych zup – nie tylko na Półwyspie Iberyjskim, ale również na świecie.

Gazpacho powstaje z dojrzewających na słońcu surowych warzyw. Najpopularniejsza andaluzyjska wersja tej zupy zawiera soczyste pomidory, ogórki, czosnek i paprykę. Warzywa należy dobrze zblendować, dodać do smaku kilka kropel octu, oliwy i rozmoczony chleb. Zupa nie wymaga gotowania, ale powinna się dobrze schłodzić. Przed podaniem należy ją umieścić przynajmniej na godzinę w lodówce.

W Hiszpanii występują inne wariacje tego chłodnika. To na przykład ajo blanco – zupa, która zamiast pomidorów zawiera migdały, czosnek, chleb, oliwę z oliwek i wodę. Obie te zupy letnie to doskonały przykład na wykorzystywanie sezonowych owoców oraz czerstwego chleba. Wystarczy tylko kilka składników i gazpacho czy ajo blanco wyczarujesz także w swojej kuchni.

Przeczytaj także: Hiszpańskie tapas w stylu Sióstr Wesołowskich

Trzecia propozycja – letnia zupa z warzyw

Zupa na gorące dni może być stworzona na bazie jogurtu, maślanki, a także delikatnego wywaru z warzyw. Jeśli nie przepadasz za produktami ze sfermentowanego mleka, możesz przygotować dla siebie i bliskich letnią zupę jarzynową. W tym wypadku masz duże pole do kulinarnych bowiem „jarzynka” to zupa, w której może pojawić się niezliczona ilość warzyw. 

Letnie zupy z jarzynami mogą zawierać takie warzywa jak:

Ulubione warzywa należy umyć, oczyścić, a następnie umieścić w garnku i zalać zimną wodą. Podczas powolnego gotowania wytworzy się delikatny i aromatyczny wywar. Zupę jarzynową na wiosnę i lato możesz zabielić kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany 18% i dodać do niej świeżo posiekanego koperku. Jeśli nie przepadasz za kawałkami warzyw pływającymi w zupie, danie możesz zblendować, a wtedy powstanie gładki i sycący krem.

Opcja numer cztery – pho, czyli wietnamskie danie na lato

Codzienne gotowanie wcale nie musi być nudne. Szukasz zupy na lato o orientalnym smaku? Koniecznie wypróbuj photo wietnamski rosół, w którym pływa długi makaron ryżowy. Brzmi banalnie? Wcale, że nie! Pho to idealna propozycja na lekki posiłek, który zaspokoi Twój głód, ale bez uczucia przesytu i ciężkości.

Czego potrzebujesz, aby przygotować zupę pho? Przede wszystkim dobrej jakości mięsa, a dokładnie kości wołowych, polędwicy wołowej i pręgi. Oprócz tego przyda Ci się kilka świeżych warzyw. Niezbędna będzie cebula, pęczek szczypiorku oraz świeży imbir i kolendra. Pho spośród innych bulionów wyróżnia także anyżowo-korzenny smak. Inne przyprawy, które warto umieścić w wywarze to cynamon, goździki oraz ziarna pieprzu.

Wietnamski bulion wymaga powolnego i długiego gotowania (nawet przez 6 godzin). Po tym czasie jest gęsty i aromatyczny. Wystarczy przelać porcję zupy do miseczki i dodać do niej ugotowany makaron ryżowy, a także odrobinę sosu rybnego bądź sojowego. Smak pho możesz urozmaicić, wrzucając do zupy pędy bambusa, pokrojoną drobno papryczkę chili czy wyciśnięty sok z limonki.

Propozycja piąta – zupa z makaronem i owocami

Mając na myśli zupę owocową, przypomina Ci się dzieciństwo u babci? Odtwórz ten smak w swojej kuchni, a lato to szczególny okres, aby zaserwować sobie właśnie takie danie. Zupy letnie z owoców mogą występować w wielu wersjach, w zależności, po jakie owoce sięgniesz. My polecamy Ci maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie oraz borówki. Natomiast jesienią i zimą śmiało możesz kupić gotową mieszankę owoców mrożonych.

Przygotowanie zupy owocowej jest banalnie proste. Owoce należy zalać zimną wodą i zagotować do momentu, aż puszczą sok. Aby zupa była bardziej gęsta, możesz dodać do niej opakowanie kisielu. Zupę należy zmiksować przed dodaniem do niej ugotowanego makaronu, dosłodzić do smaku lub ewentualnie zabielić np. jogurtem.

Przeczytaj także: Czym wyróżnia się kuchnia śląska? Odkryj jej smaki

Zupy na lato – zdrowotne korzyści

Zupy pełne warzyw, ziół bądź owoców to prawdziwe bomby witaminowe, których tak bardzo potrzebujesz! Ich spożywanie to nie tylko uczta dla podniebienia – lekkie zupy na lato warto jeść także ze względu na korzyści zdrowotne.

Zupa z jarzynami to cenne źródło błonnika. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ułatwia także odchudzanie, co jest szczególnie ważne dla osób będących na diecie redukcyjnej. Z kolei buliony mięsne jak zupa pho zawierają dobrze przyswajalny kolagen.

Jak tworzyć własne wersje lekkich zup na lato?

Przedstawione tutaj zupy na lato to jedynie propozycje od Auchan. Chcemy, abyś eksperymentował i tworzył własne oryginalne przepisy na chłodniki i letnie zupy. Wykorzystaj sezonowe składniki jak polskie truskawki czy czereśnie, które znajdziesz w sklepie internetowym Auchan bądź w domowym ogródku. Twórz zdrowe i smaczne potrawy nie tylko latem, ale przez wszystkie pory roku.

Zachęcamy Cię też do skorzystania z dobrodziejstw matki natury, która w trakcie letnich miesięcy oferuje bogactwo warzyw, owoców i ziół. Na ich bazie komponuj różnorodne i orzeźwiające zupy, które urozmaicą Twoją codzienną dietę i przyniosą Ci ulgę w upalne dni.

Aniela
Napisane przez
Aniela
Ekspertka ds. marketingu, kreatywna dusza z pasją do pisania i tworzenia treści. Fascynuję się światem mody i urody, dlatego chcę dzielić się trendami oraz poradami dotyczącymi pielęgnacji. Pasjonuję się też ogrodnictwem i eko rozwiązaniami. Zbieram praktyczne wskazówki dotyczące uprawy roślin, projektowania ogrodów oraz zrównoważonego trybu życia. Jestem także miłośniczką zwierząt. Staram się, aby treści zawierały praktyczne porady na temat opieki nad pupilami oraz ich relacji z ludźmi. Często eksperymentuje też z tradycyjnymi przepisami, tworząc nowe, autorskie dania inspirowane innymi kulturami i smakami.