
Dieta niskobiałkowa – na czym polega i dla kogo jest przeznaczona?
Opublikowano 04/04/2023Dieta niskobiałkowa to sposób odżywiania, w którym ciężkostrawne białko zastępowane jest węglowodanami i tłuszczami. Do jej cech charakterystycznych należy zmniejszenie podaży protein do minimum. Z poniższego artykułu dowiesz się, co dokładnie oznacza dieta niskobiałkowa, co jeść w jej trakcie, a także znajdziesz przykładowy jadłospis.
Co to jest dieta niskobiałkowa?
Niskobiałkowa dieta oznacza ograniczenie spożywania białka. Jej głównym założeniem jest zwiększenie podaży węglowodanów i tłuszczy w codziennych posiłkach. Warto wiedzieć, że proteiny znajdują się w produktach odzwierzęcych, takich jak białe sery, czy mięso. Osoby będące na diecie ubogobiałkowej rezygnują z tego typu produktów. Cechą charakterystyczną dla tego sposobu odżywiania jest konsumpcja około 40-50 g białka na dobę, tj. średnio 0,6-0,7 g białka na kilogram masy człowieka.
Dla porównania – według Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać go 1 g na 1 kg wagi. Osoby będące aktywne fizycznie i mające wymagającą pracę, muszą dbać o jego obecność w każdym posiłku. Do diet ubogobiałkowych zalicza się wegetarianizm, weganizm, a także komponowanie posiłków o skrajnie niskiej ilości protein i wysokiej zawartości tłuszczów, tzw. odżywianie ketogeniczne.
Warto wspomnieć, że dieta niskobiałkowa to na ogół sposób żywienia, w którym przeważają węglowodany, tj. cukry proste i złożone. W jadłospisie można znaleźć pieczywo, makarony, owoce i inne produkty lekkostrawne. Poszczególne składniki dań muszą być odpowiednio zbilansowane, by nie dopuścić do żadnych deficytów. Co więcej, niskobiałkowa dieta wprowadzana jest stopniowo. Ciało powinno się przyzwyczaić do innych proporcji składników. Należy pamiętać, że białko pełni wiele kluczowych funkcji, dlatego jego ilość powinna być precyzyjnie wyliczona. W innym przypadku może dojść do uszkodzenia nerek i ujemnego bilansu azotowego.
Sklep Auchan skierowany jest do wszystkich, dzięki czemu znajdziesz w nim bogatą ofertę produktów o niskiej zawartości białka. Wybierając odpowiednie składniki na przygotowywane dania, zaoszczędzisz pieniądze i zadbasz o swoje zdrowie.
Dla kogo dieta niskobiałkowa jest przeznaczona?
Białko to jeden z budulców organizmu. Proteiny potrzebne są do wzrostu, utrzymania i regeneracji wszystkich części ciała. Gdy organizm trawi białko, wówczas powstaje produkt odpadowy, jakim jest mocznik. Jeśli nerki nie działają dobrze, substancja uboczna gromadzi się w krwiobiegu, co może prowadzić do utraty apetytu i przewlekłego zmęczenia. Ograniczając spożycie protein, osoby mające problemy z tymi narządami, pozwalają na ich prawidłową pracę, dzięki czemu są w stanie polepszyć komfort życia.
Przede wszystkim niskobiałkowa dieta znajduje zastosowanie w stanach chorobowych nerek, gdy są one zagrożone niewydolnością. Z jej pomocą można ograniczyć prędkość postępowania schorzenia, ponieważ niewielka ilość protein zapobiega powstawaniu mocznika, chroniąc organy przed nadmierną stymulacją. Co więcej, dieta ubogobiałkowa ma na celu dbać o narządy wewnętrzne i utrzymywać samopoczucie pacjenta na możliwie jak najwyższym poziomie, jednocześnie zapewniając mu odpowiednią podaż energetyczną.
Dieta niskobiałkowa zalecana jest wszystkim, którzy borykają się z chorą wątrobą, trzustką i mają problemy z pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi. Stanowi nieocenioną pomoc w niektórych problemach metabolicznych, związanych z zaburzeniem przemiany białek i aminokwasów. Ten sposób żywienia nie obciąża organizmu, a odpowiednio skomponowane posiłki efektywnie odżywiają ciało. Zalety stosowania diety niskobiałkowej znajdziesz w akapicie poniżej.
Korzyści wynikające z diety niskobiałkowej
Dieta niskobiałkowa przynosi korzyści osobom, które mają problemy z nerkami, odciążając ten narząd. Ponadto zmniejsza ona ilość białka w moczu oraz poprawia ogólne wyniki krwi. Posiłki pozbawione protein pozwalają na lepszą kontrolę poziomu glukozy w organizmie.
Co więcej, dieta niskobiałkowa powinna się cechować minimalną ilością sodu w daniach, co pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Do innych korzyści związanych z tym sposobem żywienia można zaliczyć zmniejszony stres oksydacyjny, mniejsze ryzyko insulinooporności, a także lepszą kontrolę poziomu fosforu w organizmie.
Dieta niskobiałkowa – co jeść?
Zastanawiasz się jakie posiłki zawiera dieta niskobiałkowa? Produkty, które są w niej zalecane to przede wszystkim pieczywo. Przed zakupem należy sprawdzić jego skład – powinno zawierać minimalną ilość protein. Co więcej, w diecie ważną funkcję spełniają wszystkie artykuły o wysokiej zawartości węglowodanów i dużej gęstości spożywczej, tj. pszenne bułki, makarony, ryże, kasze i produkty zrobione na bazie skrobi ziemniaczanej.
W jadłospisie nie może zabraknąć owoców, które są głównym źródłem witamin i cukrów prostych. Do nich zalicza się jabłka, cytrusy, śliwki, morele i owoce jagodowe. Bardzo dużą rolę odgrywają również świeże i gotowane warzywa, ponieważ zawierają mnóstwo cennych dla organizmu mikro- i makroelementów. Dietetycy zalecają jeść pomidory, sałatę, paprykę, ziemniaki, dynię, marchew, rukolę, czerwone buraki, cukinię i pietruszkę.
W diecie można znaleźć niskotłuszczowe mleko i inne produkty mleczne takie jak kefir, jogurt, twaróg. Produkty te mogą być jednak spożywane tylko w minimalnych ilościach, podobnie jak mięso o wysokiej zawartości białka (drób, indyk, cielęcina). Ponadto jadłospis musi zawierać tłuszcze – to z nich w dużej mierze składa się dieta ubogobiałkowa. Co jeść z tego typu produktów? Na pewno warto do swojego spisu artykułów dodać oliwę z oliwek, awokado, orzechy, a także oliwki.
Na deser zaleca się wybierać kisiele, galaretki owocowe i budynie gotowane na mleku. Dieta niskobiałkowa ma również ograniczenia dotyczące napojów. Na ten czas z jadłospisu należy wyeliminować kakao, alkohol, kawę i czekoladę. Ponadto zakazana jest większość przypraw, do których można zaliczyć ocet, ostrą paprykę, kostki bulionowe, wegetę, maggi, czy musztardę. Ubogobiałkowe dania są delikatne, lekkostrawne i nie obciążają nadmiernie żołądka. W diecie dominują naturalne składniki, suszone zioła, soki owocowe, herbaty, a okazjonalnie można sięgnąć po kawę zbożową lub doprawić posiłek pieprzem. Wszystkie wymienione artykuły spożywcze znajdziesz w sklepie Auchan. To miejsce przyjazne klientom, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.
Przykładowy jadłospis diety niskobiałkowej
Według zaktualizowanych wytycznych dotyczących zasad żywienia, osoba na diecie ubogobiałkowej powinna spożywać od 1900 do 2100 kcal na dobę. Jest to uzależnione od wieku, wagi i jej ogólnego stanu zdrowia. Udział makroskładników w jadłospisie musi kształtować się w następujący sposób:
• 9% białka (43-47 g);
• 30% tłuszczów (63-70 g);
• 61% węglowodanów (290-320 g);
• 25 g błonnika pokarmowego.
Poniżej przedstawiamy jadłospis dla diety niskobiałkowej. Wszystkie wymienione w nim produkty znajdziesz w supermarkecie Auchan.
I śniadanie
• Chleb pszenny – 3 kromki
• Masło – 15 g
• Miód – 15 g
• Herbata czarna z cytryną i cukrem
II śniadanie
• Chleb ze skrobi pszennej – 3 kromki
• Pasta z tłustego twarogu i koperku – 50 g
• Sałata z rukoli i pomidorów – 200 g
• Oliwa z oliwek (do sałaty) – 10 g
• Kawa zbożowa
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem
• woda – 250 ml
• włoszczyzna – 100 g
• koperek – 10 g
• mąka ziemniaczana – 5 g
• mleko spożywcze 3,2% – 50 ml
• ryż – 50 g
Pieczony łosoś ze szpinakiem
• łosoś – 150 g
• szpinak – 100 g
• masło – 15 g
• śmietana – 50 g
• pieczone ziemniaki – 150 g
Podwieczorek
• Galaretka o wybranym smaku – 250 g
Kolacja
• Makaron – 50 g
• Biały ser tłusty – 50 g
• Kefir – 100 g
• surówka z marchewki i jabłka – 250 g
• Herbata owocowa
Dieta niskobiałkowa powinna opierać się na kilku zasadach. Posiłki muszą być przyrządzane na bieżąco, ponieważ nie wolno dopuścić do skażenia żywności bakteriami. Dania warto przygotowywać w piekarniku lub na parze – tłuszcz należy dodawać, gdy są one już gotowe. Podczas gotowania nie powinna być stosowana sól, ani inne ostre przyprawy. Podaż protein trzeba rozłożyć na 3 posiłki, dzięki czemu będą się lepiej wchłaniać i szybciej metabolizować. Ubogobiałkowa dieta została oparta na zdrowych i w pełni naturalnych składnikach. W czasie jej stosowania warto ograniczyć zakup gotowych dań, aby dodatkowo nie podrażniać żołądka.
Mamy nadzieję, że choć trochę przybliżyliśmy Ci temat diety niskobiałkowej. Wszystkie niezbędne artykuły spożywcze, do rozpoczęcia przygody z tym sposobem żywienia, znajdziesz w supermarkecie Auchan. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą marek własnych, takich jak Zielony Kciuk, Pewni Dobrego, czy też Auchan Bio – nasze produkty są gwarancją jakości i niskiej ceny.