Jaki miód wybrać? Rodzaje miodów i ich właściwości

Opublikowano 02/06/2023

Jakie są rodzaje miodów? I czym różnią się poszczególne odmiany? W naszym najnowszym wpisie przedstawimy Ci właściwości miodu oraz podpowiemy, do czego wykorzystać ten słodki przysmak, aby maksymalnie wykorzystać jego potencjał!

Gdy zajrzysz do asortymentu Auchan, znajdziesz u nas różne rodzaje miodów pszczelich, m.in. lipowy, wielokwiatowy, gryczany, lawendowy, akacjowy czy spadziowy. Poszczególne odmiany różnią się nie tylko smakiem i kolorem, ale także właściwościami. Po czym je rozpoznać i jaki miód wybrać? Wyjaśnimy poniżej!

Jakie są rodzaje miodów?

Na początek warto wspomnieć o tym, że miód może być naturalny lub sztuczny. Naturalny produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów, natomiast miód sztuczny – przez człowieka z cukru, soku owocowego lub syropów.

Co prawda, miód naturalny jest droższy i produkowany sezonowo, jednak zawiera szereg drogocennych składników, np. enzym pszczeli, witaminy, minerały czy bakterie probiotyczne.

Najpopularniejsze rodzaje miodów to miód akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, z dzikiej róży, z czarnego bzu, z lnu, spadziowy, z dziewanny oraz wielokwiatowy.

Miód akacjowy – właściwości

To miód o jasnożółtym, słomkowym kolorze i intensywnie słodkim smaku. Jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów akacji, którymi także aromatycznie pachnie. Miód akacjowy charakteryzuje się wysoką zawartością cukru oraz niską zawartością enzymów pszczelich. To powoduje, że jest długotrwały i bardzo wolno ulega krystalizacji – postać płynną zachowa nawet na kilka miesięcy.

Najważniejsze zalety miodu akacjowego to:

  • ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne;
  • jest bogaty w witaminy i minerały;
  • pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych;
  • świetnie sprawdzi się do leczenia przeziębienia czy infekcji układu oddechowego (kaszel, ból gardła);
  • chroni układ moczowy;
  • jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów;
  • ma działania uspokajające oraz pomaga w leczeniu bezsenności.

Miód akacjowy można stosować jako naturalny słodzik do herbaty lub kawy, jako składnik dressingu do sałatek, a nawet… jako składnik maseczek do twarzy.

Miód lipowy – właściwości

Jeśli chodzi o rodzaje miodów, miód lipowy jest jednym z najpopularniejszych – w asortymencie Auchan znajdziesz go w różnych pojemnościach. Charakteryzuje się ciemnożółtym lub ciemnobrązowym kolorem oraz gęstą konsystencją. Jego smak jest niezwykły – słodki, a jednocześnie lekko korzenny. Wyróżnia się także intensywnym, kwiatowym zapachem.

Miód lipowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy, dlatego jest on bardzo bogaty w witaminę C, pektyny, flawonoidy czy kwasy organiczne.

Najważniejsze zalety miodu lipowego to:

  • jest szczególnie polecany jako naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny;
  • ma działanie uspokajające i relaksujące;
  • można go stosować jako naturalny lek na przeziębienie i grypę (kaszel, gorączkę), popijając go ciepłym mlekiem lub herbatą;
  • reguluje ciśnienie krwi;
  • można nim smarować skórę.

Miód lipowy stosowany jest w kosmetyce jako składnik maseczek na twarz, płukanek do włosów, a także do produkcji kremów, balsamów i żeli do ciała.

Miód gryczany – właściwości

Miód gryczany charakteryzuje się specyficznym smakiem – słodkim, a jednocześnie delikatnie piekącym. Na uwagę zasługuje także jego kolor: w postaci płynnej jest jasnobrązowy, natomiast z czasem intensywnie ciemnieje. Czas jego krystalizacji wynosi około 3 miesiące, a podczas procesu dochodzi to tzw. rozwarstwienia, kiedy część górna pozostaje płynna, a krystalizacji ulega część dolna.

Miód gryczany jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki. Jest on bogaty w składniki mineralne takie jak magnez, jod, potas, białko, żelazo, fosfor, wapń, kobalt, a także witaminy z grupy B i C.

Najważniejsze właściwości miodu gryczanego to:

  • jest polecany jako naturalne źródło energii, ponieważ zawiera dużo cukrów prostych;
  • można go także stosować jako naturalny lek na problemy trawienne;
  • pomaga w leczeniu anemii spowodowanej niedoborem żelaza;
  • opóźnia procesy starzenia;
  • nazywany bywa naturalnym antybiotykiem;
  • pomaga w leczeniu infekcji nerek, kaszlu, miażdżycy, chorób serca;
  • przyspiesza gojenie ran;
  • dobrze wpływa na wzrok.

Miód z dziewanny – właściwości

Miód z dziewanny jest miękkim, jasnym miodem o delikatnym smaku i aromacie. Uważany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów miodów, ponieważ jest bogaty w witaminy, minerały i enzymy. Zawiera również dużo cennych składników odżywczych, takich jak: aminokwasy, białka, węglowodany i kwasy organiczne.

Właściwości zdrowotne miodu z dziewanny to m.in.:

  • działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, co może pomóc w leczeniu trądziku, oparzeń słonecznych i innych problemów skórnych;
  • może pomóc w leczeniu chorób układu oddechowego, skóry i stanów zapalnych;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • łagodzi bóle gardła;
  • działa jak naturalny probiotyk;
  • ma działanie wykrztuśne, może wspierać leczenie astmy;
  • zawiera duże ilości cukru prostego, co pozwala na szybkie uzupełnienie energii organizmu.

Miód wrzosowy – właściwości

Miód wrzosowy jest pozyskiwany z nektaru kwiatów wrzosu. Jest on słodki, ciemny (swój rubinowy kolor zawdzięcza obecności białka oraz dekstryn) i ma charakterystyczny, korzenny smak. Jego pierwotna konsystencja jest płynna, jednak z czasem ulega procesowi krystalizacji. Wówczas staje się bardziej ziarnisty.

Wrzosowy miód – właściwości i zalety:

  • jest bogaty w minerały, witaminy i enzymy (m.in. witamina C, B, żelazo, wapń, fosfor, magnez), co czyni go cennym składnikiem diety;
  • wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne;
  • pomaga w walce z grypą, przeziębieniem, chorobami skóry czy infekcjami układu oddechowego;
  • może być pomocny w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i poprawie trawienia;
  • jego regularne spożycie łagodzi skutki stresu i pomaga się zrelaksować;
  • nadaje się nie tylko do słodzenia herbaty czy kawy, ale i jako dodatek do mięs czy składnik sosów oraz wypieków.

Miód z owocami dzikiej róży – właściwości

Jeśli chodzi o rodzaje miodów i ich właściwości lecznicze, nie mogliśmy pominąć miodu z owocami dzikiej róży! Jest on uważany za jeden z najzdrowszych miodów, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, minerałów i witamin – A, B, C, E, potas, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy i magnez.

Zalety miodu z owocami dzikiej róży:

  • jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • może pomóc w zwiększeniu odporności, poprawie trawienia i złagodzeniu stanów zapalnych;
  • pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy oraz zmniejszaniu bólu gardła;
  • może mieć korzystny wpływ na skórę, pomagając w walce z trądzikiem i przyspieszając gojenie ran.

Miód spadziowy – właściwości

Miód spadziowy, inaczej zwany miodem leśnym, jest miodem pochodzącym z nektaru i pyłku drzew liściastych, takich jak brzoza, topola, dąb czy jesion. Jest on ciemniejszy i bardziej gęsty niż inne rodzaje miodów i ma charakterystyczny, lekko kwaśny smak. Miód spadziowy jest bogaty w składniki odżywcze, witaminy i minerały, a także w enzymy oraz kwasy organiczne.

Właściwości miodu spadziowego to m.in.:

  • ma silne działanie przeciwzapalne, co może pomóc w leczeniu chorób skóry i stanów zapalnych;;
  • może pomóc w leczeniu chorób układu oddechowego, skóry i stanów zapalnych;
  • pomaga wzmocnić układ odpornościowy organizmu;
  • pomaga w trawieniu pokarmu;
  • poprawia pracę nerek i serca;
  • reguluje pracę układu nerwowego;
  • dzięki swojemu wyjątkowemu zapachowi ma właściwości aromaterapeutyczne;
  • wykazuje właściwości oczyszczające, minimalizują szkodliwy wpływ toksyn na organizm człowieka;
  • ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co może pomóc w zapobieganiu i leczeniu chorób układu oddechowego;
  • ma właściwości lecznicze dla skóry, co może pomóc w leczeniu trądziku, oparzeń słonecznych i innych problemów skórnych.

Miód wielokwiatowy – właściwości

Miód wielokwiatowy jest złożony z nektaru z różnych kwiatów. W związku z tym jego właściwości zdrowotne mogą być różne, ale wciąż jest bogaty w witaminy, minerały i enzymy.

Zalety miodu wielokwiatowego:

  • może pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia, wzmocnić układ odpornościowy;
  • pomaga poprawić trawienie i w leczeniu chorób układu oddechowego (bólu gardła, kaszlu, zatok);
  • jest uważany za naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny;
  • pomaga w leczeniu ran i oparzeń;
  • jest łatwo dostępny (w Auchan znajdziesz miód wielokwiatowy różnych marek) i zwykle tańszy niż inne odmiany miodów.

Miód z kwiatów czarnego bzu – właściwości

Miód z czarnego bzu o pięknym, złotym kolorze niestety należy do trudno dostępnych odmian. Jednak warto się o niego postarać – jest niezwykle ceniony za swoje właściwości lecznicze. Zawiera dużo witamin i minerałów, w tym witaminę C i B, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Zalety miodu z czarnego bzu:

  • zawiera wysokie stężenie przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • ma silne działanie przeciwzapalne, które może pomóc w leczeniu infekcji dróg oddechowych, takich jak przeziębienie i grypa;
  • może pomóc w leczeniu bólów gardła, problemów z trawieniem i infekcji układu moczowego;
  • przyspiesza przemianę materii;
  • ma działanie napotne oraz wykrztuśne;
  • może być stosowany jako naturalny środek przeciwbólowy;
  • może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i zwiększeniu produkcji insuliny.

Jaki miód wybrać i do czego go używać?

Jak widzisz, rodzaje miodów to bardzo długa lista, którą można uzupełnić o wiele innych gatunków.

Wybór miodu w dużej mierze zależy od Twoich indywidualnych preferencji smakowych – niektóre miody są bardziej słodkie, gorzkie czy cierpkie od innych. Jeszcze inne mają ziołowy czy kwiatowy posmak.

Ważne jest także przeznaczenie miodu. Np. akacjowy jest słodki i delikatny, dlatego idealnie sprawdzi się do herbaty lub jako słodzik do ciast. Do wypieków polecamy także słodki, lekko orzechowy miód gryczany. Miody spadziowy i wrzosowy są bardziej kwaskowate, więc warto wykorzystać je do mięsa, ryb lub sera. Z kolei lipowy często używany jest jako naturalny lek na przeziębienie.

Należy również wziąć pod uwagę czas krystalizacji. Niektóre miody szybciej ulegają temu procesowi, inne dłużej. Jeśli zależy Ci, aby miód jak najdłużej pozostał płynny, wybierz np. akacjowy. Zwróć także uwagę na cenę miodu – jedne z tańszych to wielokwiatowe (w zależności od regionu 40-50 zł za duży słoik), natomiast cena miodu wrzosowego wynosi zwykle ponad 100 zł za litr!

Rodzaje miodu – kolory, smaki i niezwykłe właściwości

Czy wiesz, że pszczoły potrzebują odwiedzić aż od 4 do 5 milionów kwiatów, aby zebrać wystarczającą ilość nektaru do produkcji 1 kg miodu? Nie bez powodu nazywa się go zatem płynnym złotem. Ten słodki przysmak już w starożytnych kulturach uważany był za lekarstwo ciała i duszy. Co ciekawe, jest on tak trudny do zepsucia, że zawartość słojów znalezionych w grobowcach faraonów… wciąż nadawała się do spożycia!
Miód pomaga zachować dobre zdrowie oraz wzbogaca smak potraw, wypieków i napojów – mięs, ryb, nalewek, piwa czy chleba. Każdy miód ma jednak swoje właściwości, dlatego przed zakupem koniecznie poznaj jego cechy charakterystyczne oraz zalety. Pamiętaj, że wysokiej jakości, naturalne miody znajdziesz w sklepach Auchan. Zostały wyprodukowane w Polsce w regionalnych gospodarstwach o zrównoważonym rozwoju.
Miody oznaczone zielonym Kciukiem to produkty z niższej półki cenowej. Z kolei słoiczki z logo charakterystycznym czerwonym ptakiem wyróżniają się świetną jakością. Jeśli chcesz wypróbować rzadko spotykane smaki, zdecyduj się na miody oznaczone logo Auchan Collection. W naszym asortymencie znajdują się też produkty marki Pewni Dobrego – to miody od zaufanych, lokalnych dostawców!