
Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, czym się charakteryzują!
Opublikowano 04/03/2023Kuchnia japońska szturmem zdobyła serca i podniebienia miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Nic dziwnego – jest smaczna, różnorodna i zdrowa. Szczególną popularnością cieszy się sushi. Dowiedz się, jakie są rodzaje sushi i czym się charakteryzują.
Jakie są rodzaje sushi?
Osobom, które jeszcze nigdy nie jadły sushi, potrawa ta kojarzy się zazwyczaj z surową rybą. Ci, którzy już jej skosztowali, wiedzą natomiast, że danie oferuje znacznie więcej smaków i możliwości. Potrawa nie tylko charakteryzuje się różnymi wariantami, ale jest też bardzo zdrowa. Nazwa „sushi” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „kwaśny/zakwaszony ryż”, ponieważ kluczowym składnikiem dania jest właśnie specjalna odmiana gotowanego ryżu z dodatkiem octu ryżowego, któremu posiłek zawdzięcza kwaskowaty posmak. Przygotowana w ten sposób podstawa potrawy ma lepką konsystencję, dzięki czemu można ją łatwo formować w ubite kawałki albo rolki, aby stworzyć docelowo uramaki, nigiri, czy też hosomaki.
Wszystkie rodzaje sushi różnią się składem. Wśród ingrediencji może się znaleźć nie tylko surowa, czy pieczona ryba, ale też wodorosty nori, grzyby, warzywa, owoce morza lub japoński omlet tamago. Wariantów jest wiele, dzięki czemu każdy miłośnik kuchni japońskiej może znaleźć w nich swój ulubiony rodzaj sushi.
Zróżnicowane smaki i składy to nie wszystko. Równie istotne są dodatki. Potrawę tę najczęściej je się palcami bądź drewnianymi pałeczkami, maczając wcześniej w sosie sojowym. Zazwyczaj podawana jest z marynowanym imbirem i bardzo ostrym zielonym chrzanem wasabi, których zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych przed spożyciem kolejnych porcji sushi. Jakie rodzaje dania cieszą miłośników sushi na świecie?
Rodzaje sushi – nazwy dań i ich znaczenie
Sushi to smaczne danie, którego duża różnorodność pozwala na znalezienie ulubionego smaku oraz na kosztowanie kolejnych porcji, bez obaw, że jego smak się znudzi. Potrawy różnią się metodą przyrządzenia, kombinacją składników, a nawet sposobem podania. Na przykład, w niektórych wariantach ryż jest umieszczany w środku, a w innych na zewnątrz. Inne odmiany składają się wyłącznie z warzyw i wodorostów. W tak wielu wersjach nietrudno się pogubić, zwłaszcza mniej doświadczonym miłośnikom sushi. Rodzaje dania mają różne nazwy, które warto poznać przed skosztowaniem potrawy pierwszy raz.
Co oznaczają określenia na poszczególne rodzaje sushi? Nazwy japońskie wskazują zazwyczaj na najbardziej charakterystyczne cechy konkretnych odmian. Doskonałym przykładem jest nigiri. To ręcznie zbite kawałki w formie kulki ryżowej z odrobiną wasabi, na których leżą dodatki, takie jak japoński omlet, krewetki, awokado albo ryba. To najstarsza, bardzo lubiana forma sushi. Jej nazwa pochodzi od słowa „nigiru”, co oznacza „ugniatać, ściskać” – określenie to bardzo dobrze oddaje formę tego smakołyku.
Odmianą nigiri jest gunkan. To rodzaj „łódeczki” z ryżu owiniętego zazwyczaj glonami nori, wypełnionej zróżnicowanym farszem, np. posiekanymi rybami bądź ikrą. Japońskie słowo „gunkan” oznacza „statek wojenny”. Nazwa ta bazuje zatem na podobieństwie tej odmiany do okrętu.
Ogromną popularnością wśród miłośników kuchni japońskiej cieszy się maki sushi. To danie składające się z ryżu, ryby i warzyw, owiniętych wodorostami nori. W dosłownym tłumaczeniu nazwa tej potrawy oznacza „zwijane sushi”, co bardzo dobrze oddaje jej istotę.
Jedną z odmian maki sushi jest hosomaki. To cienka rolka z niedużą ilością ryżu i tylko jednym składnikiem w środku – zazwyczaj jest to ryba lub warzywo. Nazwa potrawy pochodzi od przymiotnika „hosoi”, który oznacza „chudy, cienki”. Rolka sushi po zwinięciu jest krojona na kilka kawałków.
Kolejną odmianą zawiniętej rolki jest futomaki. To z kolei bardzo popularny wariant charakteryzujący się przynajmniej czterema składnikami w środku. Grube rolki zazwyczaj zawierają owoce morza, ryby i świeże warzywa są pokryte wodorostami nori. Nazwa tej odmiany pochodzi od przymiotnika „futoi”, co oznacza „tłusty, gruby”.
Jakie są inne rodzaje sushi? Bardzo lubianą odmianą jest uramaki. To rolki zawijane odwrotnie, czyli ryżem na zewnątrz oraz glonami nori i resztą dodatków w środku. Zewnętrzna warstwa jest często posypana sezamem. Nazwa potrawy pocodzi od japońskich słów „ura”, co znaczy „odwrotnie, odwrócony” oraz „maki”, czyli „rolować”.
Uramaki oznacza zatem dosłownie sushi „odwrotnie zrolowane”. Co ciekawe, odmiana została wymyślona na rynek amerykański. Jej potoczna nazwa to California maki. Uramaki obłożone dodatkowo warzywami bądź rybą to natomiast kaburamaki. W tym wariancie ryba znajduje się zatem zarówno na zewnątrz, jak i w środku rolki, co wpływa na doskonały smak potrawy.
Tempura maki to kolejna odmiana maki sushi, charakteryzująca się chrupiącą otoczką. Powstaje ona przez zanurzenie rolki w specjalnym cieście japońskim, a następnie smażeniu całości w głębokim oleju. Tradycyjnym rodzajem maki sushi jest również date maki. To wersja, w której zamiast wodorostów nori, do owinięcia używa się słodkiego omletu japońskiego.
Jedną z najszybszych i najłatwiejszych w przygotowaniu wersji sushi jest temaki. Swym kształtem przypomina nieco lodowe rożki, które jednak, zamiast słodkiego wafla, pokryte są w czarnym płatami glonów nori. Temaki wypełnia się ryżem, pokrojonymi w słupki warzywami oraz kawałkami ryb, które lekko wystają z rożka. Ta odmiana jest znana jako poręczne hand-rollsy i „fastfoodowa” wersja sushi, którą można złapać w biegu jako błyskawiczny, ale pożywny lunch.
Oyakomaki to z kolei kulki ryżu owinięte płatkiem surowej ryby wypełnionej farszem, zazwyczaj ikrą z łososia bądź jajkiem przepiórczym. Ciekawym rodzajem sushi jest sashimi roll, które nie ma… ryżu. To wariant składający się z kawałków świeżej, surowej ryby oraz warzyw, owiniętych w papier ryżowy. Wielu miłośników potrawy gustuje także w chirashi-zushi, czyli sushi „w rozsypce”. To odmiana popularna zwłaszcza w japońskich domach. Potrawa składa się z miski ryżu, na której poukładane są różne składniki ryb, warzyw i owoców morza.
Jakie rodzaje sushi spróbować pierwszy raz?
Wiesz już, jakie są podstawowe i popularne odmiany sushi. Jakie rodzaje są szczególnie polecane na pierwszy raz? Niektóre smaki dania mogą wydawać się dość specyficzne. Aby zatem nie zniechęcić się do tej na ogół smacznej i zdrowej formy kuchni japońskiej, warto zdecydować się na konkretne warianty. Zanim przejdziesz do bardziej skomplikowanych postaci sushi z różnymi ciekawymi dodatkami, np. sałatką krabową, nietypowymi warzywami, grillowanym węgorzem, a nawet ośmiornicą, spróbuj najpierw którejś z podstawowych wersji. To pomoże Ci przekonać się, czy jest to smak odpowiedni dla Ciebie.
Na pierwsze spotkanie kulinarne z sushi warto zatem postawić na nigiri, hosomaki lub futomaki. To odmiany składające się z ryżu oraz ryb, warzyw i wodorostów nori, w zależności od wariantu. Są one na tyle klasyczne i uniwersalne, że smakują wielu osobom, zaczynającym swoją przygodę z daniem.
Wielu miłośników sushi zaleca też początkującym smakoszom, aby na początku sięgnęli po odmianę bezrybną bądź serwowaną z rybą, ale nie surową, a po obróbce termicznej. Warto zwrócić na to uwagę, gdyż dla niektórych skosztowanie surowej wersji może być niełatwe. Co zatem wybrać na początek? Polecanym wyborem jest hosomaki z warzywami.
Popularne rodzaje sushi
Wiesz już, jaką odmianę spróbować, pierwszy raz próbując sushi. Rodzaje tej potrawy są tak różnorodne, że swą ulubioną wersję z pewnością znajdzie każdy miłośnik japońskiej kuchni. Które odmiany cieszą się jednak największą popularnością? Mimo wielu wariantów sushi, różniących się składnikami, metodą przyrządzenia, a nawet podania, niektóre z nich są szczególnie lubiane.
Do takich z pewnością należy maki sushi. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że to najpopularniejsza odmiana sushi w Europie i USA, choć w kraju pochodzenia odmiana ta przegrywa wyraźnie z gunkan i nigiri. Maki dzielą się na kolejne warianty, wśród których szczególnie lubiane są grube rolki futomaki, a także jednoskładnikowe hosomaki, w tym zwłaszcza wersja z ogórkiem (czyli kappamaki) oraz tekkamaki z tuńczykiem.
Bardzo lubianym rodzajem, zwłaszcza w Japonii, jest nigiri. Miłośnicy sushi doceniają pyszny smak uzyskany dzięki starannej kompozycji świeżych składników – idealnie kleistego ryżu oraz kawałka ryby, ośmiornicy, kalmara bądź japońskiego omletu tamagoyaki.
Poznaj wszystkie rodzaje sushi!
Odmian sushi jest mnóstwo – specjaliści twierdzą, że nawet kilkadziesiąt, choć najpopularniejszych, a przez to najchętniej zjadanych jest około kilkunastu. Możesz je zamówić w dobrych restauracjach japońskich albo przygotować samodzielnie. To nic trudnego! W Auchan znajdziesz gotowe zestawy sushi, a także pojedyncze składniki, z których stworzysz pyszne danie dla Ciebie i bliskich. Wypróbuj je wszystkie i określ, która z nich jest Twoją ulubioną.