Najlepszy przepis na jajka faszerowane. Zachwyć gości na święta

Opublikowano 03/22/2023

Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej jajek faszerowanych. Tę smaczną przekąskę możesz przygotować wielu wersjach – na ostro, wypełniając je wyrazistym kremem chrzanowym lub w nieco delikatniejszej wersji z pieczarkami lub z oliwkami, suszonymi pomidorami z listkiem bazylii, smakowicie nawiązując do kuchni śródziemnomorskiej. Zobacz łatwy i sprawdzony przepis na jajka faszerowane, dzięki któremu zachwycisz gości w święta!

Faszerowane jajka – kiedy je serwować?

Nadziewane jajka na Wielkanoc pojawiają się na polskich stołach w towarzystwie tradycyjnych jajek ze szczypiorkiem i majonezem. Lubią je niemal wszyscy – w końcu do nadziewania można wybrać swoje ulubione składniki. Danie to stało się kulinarnym symbolem Wielkanocy. Jajka faszerowane są zazwyczaj przyrządzanie w czasie świątecznym, ale można przyrządzać je także w zwykłe dni, ponieważ to bardzo zdrowa i smaczna potrawa. Do tego wygląda bardzo elegancko na stole.

Faszerowane jajka warto podać podczas śniadania wielkanocnego, jednak możesz zaserwować je również gościom, którzy odwiedzą Cię w kolejny dzień świąt. Potrawa sprawdzi się jako przystawka przed uroczystym obiadem.

Jak zrobić jajka faszerowane? Potrzebne składniki

Czym faszerować jajka? Czym lubisz! To proste danie jest niezwykle uniwersalne pod względem przygotowania – świetnie smakuje zarówno mięsem i rybami, jak i warzywami oraz innymi dodatkami. Jajka stanowią doskonałą bazę do wielu nadzień.

Jak zrobić jajka faszerowane? Od czego zacząć?

Poniżej znajdziesz receptury na faszerowane jajka. Przepisy nie są skomplikowane, dzięki czemu potrawy wykonasz naprawdę szybko i sprawnie. Przyrządzenie dania nie wymaga od Ciebie umiejętności kulinarnych – wystarczy chęć i kilka składników. Co zatem przyda Ci się do przyrządzenia jajek faszerowanych? Podstawą są oczywiście jajka. Jeśli chodzi o resztę ingrediencji, w dalszej części artykułu prezentujemy przykładowe pomysły – śmiało zainspiruj się nimi! Jeśli chcesz jednak wcześniej przygotować się do tego, aby przyrządzić najlepsze jajka faszerowane, przepis mówi przede wszystkim o warzywach i owocach. Zaopatrz się zatem w ogórki, szczypiorek, czosnek, cebulę, a nawet awokado. Przydadzą Ci się również przyprawy, w tym zwłaszcza pieprz i sól. Jeśli chcesz sporządzić wersje mięsne, wybierz chudą szynkę albo wędlinę drobiową. Aby przyrządzić farsz, przyda Ci się także delikatny majonez lub jogurt naturalny.

Poszczególne składniki oraz ich ilości prezentujemy poniżej. Zobacz zatem, jak przyrządzić różne rodzaje jajek faszerowanych.

Przepis na jajka faszerowane, które zachwycą gości

Propozycji przyrządzenia jajek faszerowanych jest tak wiele, że z łatwością każdy miłośnik tej przekąski znajdzie wśród nich wersję najlepiej odpowiadającą swym gustom kulinarnym. Z szynką, cukinią i żółtym serem, a może po tatarsku? Wybierz swoje ulubione faszerowane jajka. Przepisy przedstawione poniżej pozwolą Ci szybko przyrządzić smaczny posiłek.

Przepis na faszerowane jajka z szynką

Aby przyrządzić jajka faszerowane z szynką, przygotuj:

  • 4 jajka,
  • 1 łyżkę majonezu,
  • 100 g szynki,
  • 1 łyżkę posiekanej bazylii albo 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki,
  • 1 rzodkiewkę,
  • 1 łyżkę szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz.

Zgromadzone składniki pozwolą Ci na przygotowanie 2 porcji posiłku. Czas pracy wynosi ok. pół godziny.

  1. Najpierw ugotuj jajka na twardo, obierz je, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka i umieść je w głębokim talerzu. Rozgnieć je widelcem.
  2. Dodaj do farszu szynkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany szczypiorek, pietruszkę albo bazylię. Połącz całość z musztardą i majonezem. Dopraw pieprzem i solą dla smaku.
  3. Wypełnij połówki białek farszem i ułóż je na talerzu. Udekoruj jajka bazylią, szczypiorkiem lub rzodkiewką.

Przepis na pyszne jajka faszerowane cukinią i żółtym serem

A może masz ochotę na jajka wegetariańskie? Jeśli tak, sprawdź przepis na jajka faszerowane cukinią oraz żółtym serem. Do przyrządzenia potrawy niezbędne są:

  • 6 jajek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 mała cukinia,
  • 3 łyżki listków natki pietruszki do farszu oraz do dekoracji,
  • 4 łyżki tartego żółtego sera,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1/2 cebuli.

Jajka możesz doprawić sosem, choć nie jest to konieczne – potrawa świetnie smakuje nawet bez niego. Jeśli chcesz dodać sos, zgromadź:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżkę śmietany 12%,
  • 1/2 łyżeczki musztardy.

Przedstawione składniki posłużą Ci do zrobienia 4 porcji posiłku. Danie przygotujesz w ok. 3 kwadranse.

  1. Na początek ugotuj jajka na twardo. Posiekaj cebulę w kostkę, posól i zeszklij na patelni na maśle z oliwą.
  2. Dodaj do niej nieobraną cukinię startą na tarce, a także tymianek. Smaż całość przez ok. 5 minut, mieszając co chwilę, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie, odparuje, ale będzie nadal zielona.
  3. Dołóż posiekaną natkę pietruszki.
  4. Zdejmij potrawę z patelni, ostudź ją, dopraw pieprzem i solą.
  5. Obierz ugotowane jajka, przekrój na pół, wyłóż żółtka na talerz i rozgnieć widelcem. Dodaj ser żółty, cukinię i wymieszaj całość.
  6. Nałóż farsz do wgłębień w białkach i ułóż jajka na półmisku. Udekoruj je natką pietruszki albo sosem.

Prosty przepis na jajka faszerowane po tatarsku

Przepis na pyszne jajka faszerowane po tatarsku jest równie prosty. Do przygotowania 2 porcji dania potrzebujesz:

  • 5 jajek,
  • 1 ogórka kiszonego,
  • 80 g pieczarek marynowanych,
  • 2 łyżek majonezu,
  • 1 małej cebulki szalotki,
  • koperku, szczypiorku,
  • pieprzu, soli.

Potrawę przyrządzisz w zaledwie pół godziny.

  1. Najpierw ugotuj jajka i przekrój je wzdłuż na pół. Ułóż jajka na półmisku rozcięciem do góry i delikatnie posól.
  2. Wymieszaj w misce pokrojone w małą kostkę pieczarki, cebulę i ogórka ze zmielonym pieprzem i majonezem. Delikatnie posól całość.
  3. Nałóż farsz na jajka. Posyp je szczypiorkiem i udekoruj koperkiem.

Jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami – jak przyrządzić?

Lubisz grzyby? Zobacz przepis na jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami. To smaczne i bardzo proste w przyrządzeniu danie. Do jego przygotowania są niezbędne:

  • 4 jajka,
  • 4 pieczarki białe albo borowikowe,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i opcjonalnie do dekoracji,
  • 1 łyżka masła truflowego ze słoiczka,
  • pieprz i sól.

Z wymienionych składników przygotujesz 2 porcje dania. Przygotowanie potrawy nie powinno Ci zająć więcej niż 45 minut.

  1. Do wrzącej wody delikatnie włóż jajka i gotuj je przez 10 minut. Następnie obierz jajka ze skorupek i przekrój wzdłuż na połówki. Włóż do miseczki żółtka i rozdrobnij je widelcem.
  2. Opłucz, osusz i pokrój na plasterki pieczarki. Ułóż je na rozgrzanej patelni grillowej i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli nie posiadasz patelni grillowej, użyj zwykłej.
  3. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj je do żółtek. Całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj całość.
  4. Dodaj masło truflowe i majonez, wymieszaj farsz i wypełnij nim połówki białek. Możesz je udekorować pietruszką.

Jajka faszerowane – przepis na jajka z awokado

Przepis na faszerowane jajka z awokado to pyszna i pożywna przekąska, pełna wartościowych składników. Zobacz, jakich ingrediencji potrzebujesz, aby ją przygotować:

  • 5 jajek,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z limonki albo cytryny,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu do potrawy + majonez do dekoracji,
  • zielenina do dekoracji, np. rzeżucha, bazylia i kolendra.

Zgromadzone składniki w przedstawionej ilości pozwolą Ci przyrządzić 2-3 porcje posiłku.

  1. Na początek ugotuj jajka na twardo. Zalej je zimną wodą, zbij skorupki, a następie zostaw do ostudzenia. W razie potrzeby możesz wymienić wodę na zimniejszą. Obierz jajka ze skorupek.
  2. Wytnij ok. 1/3 części z jajek, wykonując nacięcie od góry, po ukosie, tworząc rynienkę. Wyciętą część posiekaj w kostkę. Pozostałą łódkę jajka zachowaj do wypełnienia farszem. Jeśli jajko przewraca się na boki, możesz nieco ściąć spód.
  3. Przeciśnij czosnek przez praskę i oprósz go solą. Przekrój na pół awokado, usuń z niego pestkę, wyjmij miąższ i pokrój go w kostkę. Całość oprósz pieprzem i solą, a następnie skrop sokiem z limonki bądź cytryny. Do tak powstałej mieszanki dodaj czosnek, posiekane jajka i szczypiorek oraz majonez. Całość starannie wymieszaj, dopraw pieprzem i solą.
  4. Nałóż farsz do wyciętych części jajek w taki sposób, aby zmieściło się go jak najwięcej.
  5. Ułóż jajka na półmisku i udekoruj je majonezem oraz zieleniną.

Uwaga! Możesz też przyrządzić potrawę w nieco bardziej tradycyjny sposób – przekrój jajka na pół, wyjmij z nich żółtka i połącz je z resztą składników.

Jajka faszerowane na wielkanocny stół – inspiracje na smaczne dania

Prosty przepis na jajka faszerowane pozwoli Ci błyskawicznie przygotować smakołyk na wielkanocny stół. Zainspiruj się przedstawionymi przepisami i stwórz własną wersję potrawy. Łącz różne składniki i wykreuj swój ulubiony farsz, którym wypełnisz jajka. Smacznego!