Przepis na żurek – wielkanocne danie krok po kroku

Opublikowano 03/17/2023

Wielkanoc to wyjątkowy czas, spędzany rodzinnie przy bogato zastawionym stole. Jedną z potraw goszczących w większości polskich domów jest żurek z kiełbasą i jajkiem. Sprawdź przepis na żurek, który pozwoli Ci cieszyć się pysznym smakiem tradycyjnej zupy.

Żurek na zakwasie – lista zakupów

Żurek wielkanocny to specjalność polskiej kuchni, goszcząca na rodzimych stołach od pokoleń. Obecnie jego charakterystyczny smak i aromat kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą. Ale nie od zawsze był on świątecznym specjałem. Jego historia sięga ok. XV wieku. Przez wieki zupa stanowiła codzienną strawę biednych chłopów, ale z biegiem lat stawała się coraz bardziej doceniana przez inne grupy społeczne, aby w końcu stać się obowiązkowym daniem na stołach szlachty.

Dziś żurek z kiełbasą to niezbędna potrawa w wielu domach na Wielkanoc. Sekret ugotowania udanego żurku tkwi przede wszystkim w zachowaniu właściwych proporcji składników, co przekłada się na balans aromatów i smaków. Każdy z głównych składników zupy jest bardzo charakterny, dlatego tak istotny jest odpowiedni dobór proporcji, aby chrzan, czosnek, mocno mięsny wywar i zakwas stworzyły harmonijną mieszankę.

Chcesz przygotować smaczny żurek wielkanocny? Przepis na pyszną zupę nie jest trudny. Zanim jednak dowiesz się, jak zrobić żurek, zgromadź niezbędne składniki. Do przyrządzenia potrawy są potrzebne:

  • 2 litry bulionu,
  • 4 surowe białe kiełbasy,
  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • 1 duża cebula,
  • 200 g boczku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżka startego suszonego majeranku,
  • 3 łyżki śmietany 30% albo 36%,
  • pieprz i sól do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo.
  • Wymienione składniki wystarczą do przyrządzenia 6-8 porcji żurku. Pamiętaj, że od jakości składników zależy w dużej mierze smak i aromat potrawy. Dlatego wybierając ingrediencje do żurku, postaw na dobrej jakości składniki. Najlepiej zdecyduj się na rosół domowy albo bulion własnej roboty. Jeśli nie masz na to czasu, wykorzystaj gotowy bulion wołowy.

    To samo dotyczy zakwasu – możesz kupić gotowy zakwas na żur albo wykonać własny. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przyrządzenie zakwasu, potrzebne Ci będą:

  • 7-8 łyżek mąki żytniej,
  • 0,5 l wody.
  • Do wykonania 2 litrów bulionu wołowego niezbędne są:

  • 1 kg wołowiny (np. szponder, antrykot),
  • 1/2 korzenia selera,
  • 2 duże marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 por (biała część),
  • 3 łodygi selera naciowego (opcjonalnie),
  • 1/2 główki czosnku (opcjonalnie),
  • lubczyk ogrodowy albo natka pietruszki,
  • przyprawy: 3 liście laurowe, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżka soli, 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 l wody.
  • Jak ugotować żurek? Instrukcja krok po kroku

    Po zgromadzeniu niezbędnych składników możesz rozpocząć gotowanie. Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.

    Sprawdź zatem, jak ugotować żurek!

    Przepis na żurek wielkanocny

    1. Najpierw podgrzej bulion.

    2. Podsmaż na patelni pokrojony w kostkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj cebulę posiekaną w kostkę i smaż całość na średnim ogniu do czasu, aż cebula i boczek się zarumienią.

    3. Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także całą białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.

    4. Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.

    5. Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony ząbek czosnku i 2 łyżeczki chrzanu. Dodaj również 1 łyżkę stołową mocno roztartego w dłoniach majeranku, co pozwoli uwolnić z niego więcej aromatów.

    6. Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.

    7. Po zdjęciu garnka z kuchenki dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.

    8. Na zakończenie dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Zapraw żurek pieprzem i solą do smaku.

    Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.

    Jak przygotować zakwas?

    Jeśli masz chęci i czas, możesz wykorzystać zakwas własnej roboty. Jego przyrządzenie również jest łatwe, ale wymaga nieco czasu. Dlatego gdy zdecydujesz się na samodzielne wykonanie zakwasu, zacznij to robić przynajmniej 4 dni przed gotowaniem żurku.

    1. Na początek wsyp do słoika 7-8 łyżek mąki żytniej.

    2. Zalej mąkę 0,5 l wody.

    3. Przykryj naczynie ściereczką albo gazą i odstaw na 4-5 dni.

    4. Każdego dnia mieszaj zakwas 1-2 razy.

    Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku do 2 tygodni. Domowy zakwas charakteryzuje się mocno kwaśnym, przyjemnym smakiem.

    Przepis na bulion wołowy

    Jak natomiast przygotować domowy bulion wołowy?

    1. Umyj wołowinę, włóż do garnka o pojemności 6 l i zalej wodą tak, aby w całości przykryć mięso.

    2. Przykryj garnek pokrywką i ustaw wysoką moc palnika. Zmniejsz moc po zagotowaniu wody i od tego czasu gotuj mięso przez 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik. Woda w naczyniu powinna być mętna, a na jej powierzchni zgromadzą się szumowiny (ścięte białko).

    3. Wylej wodę z garnka, a mięso przepłucz pod bieżącą, zimną wodą.

    4. Włóż mięso do czystego garnka i wlej 2 l zimnej wody (0,5 l wody na każde 250 g mięsa).

    5. Wrzuć warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i por. Cebulę najlepiej opal nad palnikiem albo przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Możesz też dodać kilka suszonych grzybków.

    6. Dodaj sól, czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.

    7. Przykryj garnek pokrywką, ustaw wyższą niż średnia moc palnika. Gdy bulion zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika.

    8. Gotuj bulion przez 3 godziny pod przykrywką.

    Tradycyjny przepis na żurek wielkanocny

    W dawnych czasach żurek był spożywany przez cały Wielki Post. Nie zawierał jednak białej kiełbasy ani innych mięsnych dodatków. Nie miał też charakterystycznego, wyrazistego smaku, jaki znamy dzisiaj. Podawano go jako pierwszą potrawę podczas śniadania wielkanocnego, gdyż stanowił symbol zakończenia Wielkiego Postu. Co ciekawe, w dzień Zmartwychwstania Pańskiego odbywał się „pogrzeb żurku”, czyli po prostu jego wylewanie.

    Z czasem tradycyjny żurek wielkanocny zaczęto podawać z większą ilością składników: białą i wiejską kiełbasą, wędzonką albo jajkiem. Obecnie w różnych regionach kraju zupę tę gotuje się według odmiennych receptur. Różnica polega zazwyczaj na wykorzystaniu różnych rodzajów mięsa albo bulionu/wywaru. Do przygotowania żurku używa się zatem wędzonki, smażonej kiełbasy, wędzonych kości, żeberek, białej kiełbasy lub szynki. Często spotyka się także w zupie ziemniaki, marchew, a nawet chrzan. Można wręcz stwierdzić, że każda rodzina ma swój przepis na żurek i przygotowuje danie na swój własny, pyszny sposób.

    Żurek z ziemniakami czy żurek w chlebie? Różne pomysły na podanie dania

    Gotowy żurek możesz podawać klasycznie w naczyniu albo w chlebie. Szczególnie to drugie rozwiązanie cieszy się popularnością wśród miłośników smaku tradycyjnego żurku. Aby podać żurek w chlebie, potrzebujesz odpowiedniego pieczywa. Możesz samodzielnie upiec chleb w domu albo kupić gotowy, specjalny chleb do żurku w Auchan. Pieczywo charakteryzuje się odpowiednim kształtem i wielkością. Ma również odciętą piętkę i już wyjęty miąższ.

    Przed nalaniem żurku podpiecz chleb w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 min. Połóż pieczywo na talerzu, napełnij je zupą z dodatkami i przykryj piętką. Serwowany w ten sposób żurek nie tylko prezentuje się bardziej okazale, ale też smakuje inaczej.

    Żurek na zakwasie możesz podawać na różne inne sposoby. W zupie tej dobrze smakują jajka albo kasza. Przepis na żurek z ziemniakami i twarogiem to domena kuchni góralskiej. Ciekawą propozycją może być też żurek z wędzonką i tofu. Żurek śląski zwykle jest przyrządzany z kiełbasą. W przepisach na tę pożywną zupę czasami uwzględnia się też grzyby, np. borowiki albo pieczarki. Co ciekawe, rosnącą popularnością cieszy się przepis na żurek wegetariański gotowany na wywarze warzywnym, podawany z serem białym lub tofu, jajkami, chrzanem oraz pieczywem lub purée ziemniaczanym. Żurek bez mięsnych dodatków przedstawia się też interesująco w wersji z płatkami owsianymi.

    Przepis na żurek z ziemniakami, białą kiełbasą, wołowiną, a może serem? Propozycji podania żurku jest wiele. Poeksperymentuj w kuchni i sprawdź, która wersja zupy smakuje Ci najbardziej, a wszystkie niezbędne produkty kup w Auchan!