Ramen – przepis na prawdziwie japońskie danie

Opublikowano 03/23/2023

Tradycyjna z wieprzowiną, na bazie bulionu drobiowego lub wołowego, z dodatkiem pasty sezamowej, a może wegetariańska? Japońska zupa ramen ma różne oblicza, ale jedno jest pewne – każde z nich jest smaczne. Jak przyrządzić ramen? Przepis nie jest trudny, dzięki czemu sprawnie i łatwo przygotujesz jedno z ulubionych dań Japończyków.

Zupa ramen – przepis oryginalny i tajemnice aromatycznego bulionu

Ramen to tradycyjna japońska zupa, która swoje korzenie ma w kuchni chińskiej. Jej popularność znacznie wzrosła po II wojnie światowej (wcześniej na japońskich stołach dominował ryż). Z czasem potrawa zaczęła podbijać świat, a od pewnego czasu także Polskę. Obecnie to jedno z najpopularniejszych na świecie dań z Kraju Kwitnącej Wiśni. Cieszy głębokim smakiem oraz mocnym, wyrazistym aromatem. Japoński bulion nie tylko dobrze smakuje, ale też zapewnia sytość na długo. Jego nazwa pochodzi od makaronu ramen – jednego z najważniejszych składników potrawy.

W czym tkwi tajemnica pysznego smaku, jakim od lat zachwyca zupa ramen?

Przepis oryginalny bazuje na długo gotowanym wywarze, plastrze mięsa oraz jajku. Jednak odmian ramenu jest wiele. Do najpopularniejszych i najbardziej klasycznych należą:

  • shoyu-ramen – klarowny, brązowy bulion o smaku sosu sojowego (jap. shoyu). Do jego przygotowania wykorzystuje się mięso, zwłaszcza wołowinę, wieprzowinę i ryby. Cechuje się nieco pikantnym smakiem;
  • shio-ramen – lekki, klarowny rosół doprawiony solą, bazujący najczęściej na bulionie drobiowym, podawany z rybą i pędami bambusa;
  • miso-ramen – gęsta, brązowa zupa o bogatym smaku, doprawiona sporą ilością pasty sojowej (jap. miso), z dodatkiem kapusty i kiełków;
  • tonkotsu – tłusta, gęsta i kremowa zupa bazująca na kościach wieprzowych, często przyprawiana dodatkowo słoniną i rosołem drobiowym.
  • Ponadto dostępnych jest wiele innych wariantów tej potrawy. Wersje wegetariańskie, z cytryną i ziołami, z pastą sezamową i grzybami albo z płatkami suszonego tuńczyka – to zaledwie kilka z interesujących w smaku propozycji podania ramenu.

    Ogromna popularność potrawy sprawiła, że dostępne są już nawet tzw. zupki chińskie, np. zupa błyskawiczna Vifon z kluskami o smaku chilli, stanowiące błyskawiczną i minimalistyczną wersję zupy ramen. Jak zrobić zupkę chińską z pewnością wiesz – to danie nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Jeśli chcesz jednak przyrządzić prawdziwy, pyszny i sycący ramen, przepis, który znajdziesz poniżej, pozwoli Ci to zrobić prosto i sprawnie.

    Jak zrobić ramen w domowym zakątku? Przygotuj te składniki!

    Zastanawiasz się, jak zrobić domowy ramen? Przepis, który prezentujemy, to zupa shoyu, czyli najpopularniejszy wariant tej potrawy. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przyrządzić shoyu

    ramen. Składniki niezbędne do przyrządzenia bulionu to:

  • 1 kg kości drobiowych (np. korpus indyka, kurczaka),
  • 1 kg kości wieprzowych,
  • 10 cm korzenia imbiru,
  • 4 cebulki szalotki,
  • 2 marchewki,
  • pół główki czosnku,
  • algi konbu (płat o wymiarach ok. 20 × 7 cm),
  • 80 ml sake (wino ryżowe),
  • ok. 80-100 ml japońskiego sosu sojowego.
  •  

    Co jeszcze jest niezbędne do przyrządzenia zupy ramen? Składniki dodatkowe, bez których nie stworzysz pysznej i aromatycznej potrawy, to:

  • wolno gotowana wieprzowina,
  • 220 g suszonego albo 500 g świeżego makaronu ramen,
  • 30 g suszonych grzybów shitake,
  • 6 jajek,
  • prasowane glony sushi nori,
  • szczypiorek lub dymka,
  • przyprawa shichimi togarashi.
  •  

    Wiesz już, jakie obowiązkowe składniki zgromadzić, aby na Twoim stole zagościła smakowita
    zupa ramen. Przepis uwzględnia też ingrediencje dodatkowe, które możesz wykorzystać, aby podkreślić smak potrawy. Należą do nich:

  • sezamowy olej chili,
  • 200 g kapusty bok choy,
  • kiełki fasoli.
  • Zupa ramen – przepis

    Liczba porcji: 6 | Poziom trudności: średni

    Czas przygotowania: 6-7 godzin | Całkowity czas: ok. kilkunastu godzin

    Zupa ramen – przepis oryginalny na bulion

    Jak brzmi zatem przepis na ramen? Zacznij od przygotowania bulionu. Najpierw włóż 1 kg kości drobiowych i 1 kg kości wieprzowych do dużego garnka. Zalej je całkowicie zimną wodą, a następnie doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, ściągnij kości z ognia, odcedź i przepłucz zimną wodą. Wylej z garnka wodę, po czym włóż do niego odcedzone kości. 

    Obierz z zewnętrznych łusek i umyj 4 cebulki. Pół główki czosnku i cebulki rozgnieć w celu uwolnienia soku, a później dodaj je do garnka z mięsem. Wrzuć do naczynia imbir pokrojony na plastry, a także obrane i pokrojone na kilka części 2 marchewki. Dodaj opłukane wodorosty lub algi konbu, a później zalej całość ok. 2 litrami zimnej wody, w celu przykrycia składników.

    Tak przygotowaną mieszankę zagotuj na dużym ogniu. Następnie wyjmij glony konbu i usuń z wierzchu bulionu szumowinę, jeżeli się pojawi. Ustaw naczynie na minimalnym palniku i zredukuj ogień do minimum. Gotuj całość pod uchyloną pokrywką przez około 6 godzin. Po tym czasie ściągnij garnek z kuchenki i przestudź. Wyjmij kości i przecedź bulion przez sito. Na zakończenie ostudź oraz odstaw całość do lodówki.

    Zupa ramen – przepisy na wieprzowinę i grzyby shitake

    Kiedy bulion będzie się gotował, przyrządź dodatki. Zacznij od przygotowania grzybów shitake. UWAGA! Namocz je dzień przed gotowaniem. W tym celu zalej je ciepłą wodą i odstaw do namoczenia. W dzień gotowania odpowiednio namoczone grzyby pokrój i podsmaż na oleju do chwili, aż staną się miękkie. Ugotuj jajka przez 5 minut od zagotowania wody.

    Przygotuj wolno gotowaną wieprzowinę. Opłucz mięso w zimnej wodzie i okrój z nadmiaru tłuszczu. Wlej nieco bulionu i sos sojowy do wolnowaru, włóż mięso do naczynia i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 5 godzin. Po wyjęciu mięsa możesz je opcjonalnie zrumienić pod grillem w piekarniku przez ok. 4-5 min.

    Jeśli nie dysponujesz wolnowarem, możesz upiec mięso w piekarniku. Piecz je przez 2 godz. w temperaturze 150°C w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. W takim przypadku dodaj do niego więcej, bo ok. 150 ml bulionu. Możesz też kupić gotową wieprzowinę wolno gotowaną w Auchan.

    Jak zrobić ramen krok po kroku?

    Po przygotowaniu bulionu, grzybów i wieprzowiny, przejdź do właściwego przyrządzania ramenu. Najpierw przelej bulion do garnka. Wcześniej możesz zebrać cały albo część tłuszczu z wierzchu zimnej zupy. Do całości przelej sos sojowy shoyu (połowę wymaganej ilości, czyli ok. 40-50 ml) i sake. Zagotuj całość, skosztuj i w razie potrzeby możesz dodawać stopniowo więcej sosu sojowego, w zależności od preferencji.

    Włóż ugotowany makaron do misek, wlej do środka bulion i ułóż grzyby shitake. Całość dopraw plastrami mięsa z pieczeni, kawałkami prasowanych glonów i połówkami ugotowanego jajka. Posyp porcje szczypiorkiem lub dymką i dopraw przyprawą shichimi togarashi.

    Opcjonalnie do smaku możesz dodać kiełki fasoli oraz pak choi pokrojony wzdłuż na szerokie paski i zblanszowany, a całość skropić olejem sezamowym Złoty Ptak Auchan. Ramen to bardzo treściwa, sycąca zupa z dużą ilością dodatków i makaronu, zatem im więcej składników wykorzystasz, tym lepiej i smaczniej.

    Ramen – jak zrobić zupę bezbłędnie? Wskazówki

    Ugotowanie zupy ramen nie jest trudne, co sprawia, że bez trudu przygotują ją osoby nieznające kuchni japońskiej. Pamiętaj jednak, że ramenu nie zrobisz w jeden dzień – potrawa wymaga przyrządzenia grzybów dzień wcześniej. Decydując się na gotowanie tego posiłku, weź pod uwagę, że zadanie to wymaga 2 dni pracy – w pierwszym namaczasz grzyby, a kolejnego dnia przyrządzasz właściwą potrawę.
    Przygotowując zupę ramen, zwróć uwagę na jakość składników. Aby uzyskać najlepszy smak i aromat, stosuj oryginalne składniki i sosy kuchni japońskiej, które znajdziesz w dziale kuchnie świata Auchan.

    Przepis na ramen w niestandardowym wydaniu

    Dodatek wieprzowiny i drobiu to podstawa klasycznego wariantu, jakim jest shoyu zupa ramen. Przepisy na to oryginalne danie są jednak tak zróżnicowane, że z powodzeniem znajdziesz wśród nich inne wersje, które zachwycą Twoje kubki smakowe.
    Na przykład, aby przygotować tantanmen ramen, dodaj do garnka mieloną wieprzowinę i sfermentowaną pastę z fasoli i chili. Do przyrządzenia ramenu nie musisz nawet wcale stosować mięsa. Wegetariański wariant bazuje na makaronie obficie posypanym dymką, z dodatkiem glonów nori, pasty miso, włoszczyzny, kukurydzy, szpinaku i jajek. Podstawą ramenu rybnego są z kolei płatki suszonego tuńczyka bonito. Cold dashi ramen to wariant idealny na ciepłe dni. Dzięki cytrynie ma kwaskowy, orzeźwiający smak, który chłodzi w upały.
    Wiesz już, jak przygotować klasyczną zupę ramen i jej odmiany. W Auchan kupisz wszystkie niezbędne składniki do przygotowania dania. Sprawdź wszystkie warianty ramenu i zadecyduj, który z nich jest Twoim ulubionym!