Nie marnujesz – świat ratujesz. Ogranicz marnowanie żywności z Auchan!
Jednym z ważnych problemów, z którym mierzą się współczesne społeczeństwa jest marnowanie żywności. Dzieje się to na każdym etapie – od produkcji, przez dystrybucję, aż po jej (nie)wykorzystanie w domu. Przeczytaj nasz tekst, a dowiesz się więcej o tym zjawisku, jakie są jego przyczyny oraz skutki. I najważniejsze – jak zapobiegać marnowaniu żywności.
Nie marnujesz, świat ratujesz – skutki marnowania żywności
Produkcja jedzenia wymaga wody, energii, przestrzeni i wielu różnych surowców. Mowa tu w pierwszej kolejności chociażby o nawozach czy paszach niezbędnych do hodowli zwierząt lub uprawy roślin. Ponadto zanim jedzenie trafi do Twojego domu, często musi uprzednio zostać przetworzone i opakowane, co zużywa kolejne surowce w postaci plastiku, metalu lub drewna. Nawet sam transport żywności – szczególnie między odległymi krajami – zużywa kolejne, niemałe, ilości surowców takich jak np. paliwo. Wszystko to kumuluje się na każdym etapie produkcji i dystrybucji skutkując tym, że wyrzucenie pojedynczego produktu jest tak naprawdę zmarnowaniem wielu środków, które wykorzystano do jego wytworzenia i dostarczenia do naszego domu.
Wyrzucone jedzenie stanowi problem dla środowiska nie tylko w związku z wykorzystaniem zasobów na jego produkcję. Kłopotem jest również gospodarka odpadami, ponieważ nieprzetworzone resztki żywności kończą na wysypiskach śmieci, gdzie zalegają i przyczyniają się do emisji metanu – niezwykle silnego gazu cieplarnianego.
Jak widać, rozsądne planowanie zakupów i wykorzystywanie resztek ma wpływ na środowisko i stan naszej planety. Każdy z nas może przyczynić się do spowolnienia procesu eksploatacji Ziemi.
Marnowanie żywności uderza w portfel
Skutki marnowania żywności dotyczą nie tylko świata, ale również nas samych. Chodzi tu przede wszystkim o pieniądze, które się na nim traci. Przecież jedzenie, które zalega w lodówce nie pojawiło się tam znikąd, a było wcześniej kupione. W tym wypadku łatwo sobie wyobrazić, że zamiast żywności, do kosza wyrzucasz pieniądze.
Poza tym już samo zwiększenie liczby śmieci bywa kosztowne. Chodzi o przypadki, gdy płacisz za odpady ze względu na ich objętość. Im więcej żywności wyrzucisz, tym więcej miejsca ona zajmie w koszu.
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności
Auchan jest świadomy problemów, z którymi musi mierzyć się świat. Sieć podjęła szereg akcji mających przeciwdziałać marnowaniu żywności oraz zwiększyć społeczną świadomość w zakresie tej kwestii. Jednym z przykładów jest akcja prowadzona wspólnie z aplikacją Too Good To Go. Chodzi o udostępnianie pełnowartościowych produktów z krótkim terminem przydatności w atrakcyjniejszej cenie. Aplikacja TGTG łączy sklepy i restauracje, posiadające niesprzedane nadwyżki żywności z klientami, którzy chętni są je kupić.
Zobacz, jak można dołączyć się do inicjatywy oraz ile posiłków uratowano dzięki współpracy Auchan z TGTG: Świętujemy 6 milionów uratowanych posiłków w aplikacji #TooGoodToGo!
Auchan współpracował również na wielu polach z Federacją Polskich Banków Żywności, czyli wspólnotą 31 Banków Żywności, działających na terenie Polski. Celem ich funkcjonowania jest uchronienie żywności przed zmarnowaniem oraz przekazanie jej potrzebującym.
Współpraca między Auchan i Bankami Żywności trwa od 2014 r. W jej ramach, jedną z najważniejszych inicjatyw jest przekazywanie produktów na rzecz organizacji. W samym 2022 r. sieć oddała ponad 1 350 224 kg żywności o wartości 9 761 406 zł. To 2 700 446 posiłków!
W ramach wspólnych inicjatyw, które podejmował Auchan z Bankami Żywności można również wymienić też chociażby mikrodonacje. To drobne bezgotówkowe datki, które klienci, za pośrednictwem aplikacji Donateo, mogli przekazać organizacjom charytatywnym przy okazji dokonywania zakupów. Między lipcem, a wrześniem 2022 r. na rzecz Polskiej Federacji Banków Żywności klienci Auchan przekazali blisko 1 mln zł.
Jak zapobiegać marnowaniu żywności we własnym zakresie?
Niezależnie od działań różnych instytucji – każdy we własnym zakresie może ograniczyć problem, jakim jest marnowanie żywności. Poniżej przygotowaliśmy kilka rad, których wcielenie w życie powinno pokazać, że zapobieganie marnowaniu żywności nie jest wcale skomplikowane.
Mądrze planuj – To jest chyba najważniejsza zasada. Po prostu kupuj świadomie, zastanów się czego naprawdę potrzebujesz i w jakiej ilości. Warto przed zakupami zaplanować posiłki, które zamierzamy przygotować. Innym polecanym rozwiązaniem jest przygotowanie listy zakupów. Wtedy w sklepie kupisz to czego potrzebujesz. Pamiętajmy, że lepiej kupować mniej, ale świadomie, niż zbyt dużo, by później wyrzucić to do kosza.
Oszczędzaj jedzenie – Jeśli przygotowałeś zbyt dużo obiadu, nie pozwól, żeby się zmarnował. Możesz go zamrozić lub wykorzystać w innym posiłku. Nadmiar warzyw można zblendować, a resztki mięsa mogą stać się dodatkiem do sałatki lub makaronu. Pamiętaj – zawsze też możesz podzielić się jedzeniem ze znajomymi!
Dziel się jedzeniem – Jeśli masz nadmiar jedzenia, rozważ podzielenie się nim z rodziną, przyjaciółmi lub z organizacją charytatywną. Jak już wspomnieliśmy wyżej – już przygotowanym obiadem możesz poczęstować znajomych lub sąsiada. Natomiast kupione produkty, jeszcze zamknięte w opakowaniach, znajdą odbiorców w organizacjach charytatywnych.
Kompostowanie – Gdy już nie możesz uratować jedzenia przed zepsuciem, spróbuj znaleźć dla niego zastosowanie przynajmniej w minimalnym zakresie. Przykładem jest tutaj zorganizowanie kompostownika, dzięki któremu dzisiejsze resztki jedzenia w przyszłości mają szansę stać się nawozem dla kolejnych roślin.
Przeczytaj artykuł, jak w prosty sposób zrobić przydomowy kompostownik.
Edukacja – Jedną z kluczowych metod przeciwdziałania marnowaniu żywności jest edukowanie na temat problemu. Dobre nawyki bywają zaraźliwe, więc zarówno dzieci, jak i dorosłych warto uczulać na problem oraz wskazywać im jak można zapobiec marnowaniu żywności. Liczy się efekt skali – im więcej osób dowie o problemie, tym bardziej zostanie on ograniczony.
Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj: Jak nie marnować jedzenia? 8 porad
Niemarnowanie żywności to nie tylko korzyść dla nas samych, ale także dla planety i innych ludzi. Wszyscy musimy wziąć na siebie odpowiedzialność za to, jak traktujemy jedzenie. Wybierzmy mądrze, planujmy przemyślanie i pamiętajmy o szacunku wobec żywności. Tylko w ten sposób możemy przyczynić się do stworzenia lepszego świata dla przyszłych pokoleń.