Jak zrobić chrzan? Idealny dodatek na wielkanocny stół

Opublikowano 03/29/2023

Wielkanocny chrzan to dodatek do wielu świątecznych dań. Doskonale sprawdzi się do faszerowanych jajek, pasztetów, pieczonych mięs, wędlin, a nawet na kanapkę. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest też bardzo zdrowy. Zobacz, jak zrobić chrzan na Wielkanoc.

Jak zrobić chrzan, aby zachować jego właściwości? Przydatne wskazówki

Dobrze przyrządzony chrzan jest nie tylko smaczny, ale zachowuje swoje prozdrowotne właściwości. A tych jest niemało. Chrzan jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i związków. Zawiera witaminy z grupy B, E i C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, beta-karoten, mangan, cynk, jod, chlor, sód, siarkę i potas. W jego składzie znajdziesz też glikozydy, glukozynolany, flawonoidy, błonnik, enzymy i olejki eteryczne. Ponadto chrzan ma niski indeks glikemiczny i zawiera jedynie 81 kcal na 100 g produktu.
Bogactwo składników zawartych w chrzanie sprawia, że możemy określić go naturalnym superfood. Ma właściwości antywirusowe, bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwpasożytnicze. Często jest nawet nazywany naturalnym antybiotykiem. Poza tym działa rozgrzewająco, przeciwbólowo i wykrztuśnie. Chrzan wzmacnia odporność, łagodzi objawy infekcji, pomaga w oczyszczaniu górnych dróg oddechowych i leczeniu zapalenia oskrzeli oraz płuc. Dzięki moczopędnemu działaniu może być wsparciem przy leczeniu infekcji układu moczowego.
Właściwości przeciwbólowe rośliny sprawiają, że chrzan pomaga ukoić bóle kręgosłupa, stawów i reumatyczne – warzywo jest polecane szczególnie osobom starszym. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu bóle mogą ustąpić, stawy odzyskać elastyczność a obrzęki mogą się zmniejszyć. Dodatkowo chrzan usprawnia pracę układu pokarmowego i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu jest wskazany przy odchudzaniu.
Przyrządzając chrzan na wielkanocny stół, zyskujesz nie tylko dodatek do wielu świątecznych dań o charakterystycznym, głębokim smaku, ale też bardzo zdrowy produkt o dobroczynnym dla organizmu działaniu. Aby zachować moc cennych substancji w chrzanie, najlepiej jest przygotować go samodzielnie w domu. Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowego chrzanu, wybierz dobrej jakości produkt z jak największą zawartością korzenia.
Kupując korzenie chrzanu, zwróć uwagę, aby były one twarde i jędrne, co wpłynie na smak i jakość uzyskanej przekąski. Z jednego kilograma warzyw uzyskasz średnio 3-4 małe słoiczki tartego chrzanu.

Jak utrzeć chrzan i czym go przyprawić?

Jeśli chcesz cieszyć się pysznym smakiem i dobroczynnymi właściwościami dania, przygotuj je samodzielnie. Poniżej znajdziesz poradnik prezentujący, jak zrobić chrzan wielkanocny krok po kroku.

1. Na początek należy dokładnie utrzeć chrzan. Jak zrobić to prawidłowo? Najpierw starannie umyj korzenie chrzanu pod bieżącą wodą, a następnie bardzo cienko obierz.
2. Usuń wszystkie plamki i „oczka” z warzywa. Później jeszcze raz precyzyjnie je opłucz i wysusz.
3. Podczas tarcia chrzan mocno szczypie w oczy. Możesz tego jednak uniknąć, chowając obrane korzenie na godzinę do zamrażalnika albo miski z zimną wodą.
4. Zwróć też uwagę, że chrzan pod wpływem tlenu szybko ciemnieje. Jednak możesz temu zapobiec, wlewając kilka łyżek octu jabłkowego albo soku z cytryny do miski i ucierając z nim chrzan.
5. Na to, jak zrobić chrzan tarty, aby był smaczny i aromatyczny, wpływa w dużej mierze odpowiednie utarcie warzywa. Im chrzan będzie drobniej starty, tym więcej uwolni aromatu. Będzie też łagodniejszy, jeżeli po utarciu przełożysz masę chrzanową na sitko i przelejesz ją wrzątkiem.
6. Utrzyj chrzan na tarce z małymi oczkami. Możesz też użyć blendera.

Po odcedzeniu zacznij przyprawiać chrzan. Odpowiednio zbalansowane przyprawy w dużym stopniu decydują o smaku potrawy. Jak zrobić chrzan na święta i jakich przypraw użyć? Przede wszystkim wykorzystaj sól, szczyptę cukru i – w zależności od preferencji – sok z cytryny albo ocet. Pamiętaj, że na każde pół kilograma chrzanu powinny przypadać 2-3 łyżki soku bądź octu.
Polecanym wyborem jest ocet jabłkowy albo winny – są bowiem łagodniejsze od octu spirytusowego. Jeśli utarty chrzan nie był przelany wrzątkiem, dodaj parę łyżek gorącej wody w celu rozrzedzenia masy.

Chrzan tarty – jak zrobić i z czym go serwować?

Wiesz już, jak prawidłowo utrzeć chrzan i czym go przyprawić. Chrzan ma to do siebie, że jest uniwersalny – świetnie smakuje z różnymi dodatkami i przyprawami. Dlatego poniżej znajdziesz szczegółowe przepisy na to, jak zrobić domowy chrzan na kilka sposobów.

Jak zrobić domowy chrzan?

W dalszej części artykułu znajdziesz przepis prezentujący, jak zrobić chrzan na święta. Klasyczny, domowy chrzan to najpopularniejszy wariant tej potrawy, obecny na wielkanocnych stołach w polskich domach. Do jego zrobienia przygotuj następujące składniki:

  • 2-3 korzenie chrzanu o wadze ok. 300 g,
  • 3-5 łyżek wrzącej wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru.
    Zgromadzone ingrediencje wystarczą do przyrządzenia 3-4 porcji przysmaku.
    Czas przygotowania potrawy jest krótki i zajmie Ci nie więcej niż 20-30 minut.
    1. Najpierw obierz korzeń chrzanu ze skórki.
    2. Zetrzyj chrzan na tarce o małych oczkach albo w blenderze.
    3. Do naczynia z utartym chrzanem dodaj wodę, cukier, sól i sok z cytryny.
    4. Dokładnie wymieszaj całość.
    Chrzan domowy jest gotowy do spożycia. Dla zachowania jego smaku i właściwości przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku.

  • Chrzan tarty – jak zrobić chrzan ze śmietaną?

    Masz ochotę na inny wariant potrawy? Zobacz, jak zrobić chrzan ze śmietaną.
    Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • korzeń chrzanu o wadze ok. 200 g,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • sól,
  • cukier,
  • czarny pieprz mielony,
  • wędlina albo jajka do smaku,
  • sok z cytryny (opcjonalnie).
  • Czas przygotowania: 15-20 minut

    Poziom trudności: łatwy

    1. Dokładnie obierz i umyj chrzan.
    2. Zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach albo w blenderze.
    3. Dodaj śmietanę Pewni Dobrego Auchan do chrzanu i całość starannie wymieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.
    4. Dodaj szczyptę cukru, pieprzu i soli do smaku. Wymieszaj całość.
    5. Możesz dodać nieco soku z cytryny, aby zapobiec ściemnieniu chrzanu.
    6. Potrawę podawaj z wędliną albo jajkiem.

    Jak zrobić chrzan wielkanocny?

    Dowiedz się, jak zrobić chrzan na stół wielkanocny. Prezentowana potrawa sprawdzi się jako dodatek do wielu świątecznych dań. Możesz ją podawać z pieczonymi mięsami, jajkami faszerowanymi, pasztetami czy wędlinami. Jego przyrządzenie zajmie Ci ok. 15-20 minut. Najpierw zgromadź następujące składniki:

  • 500 g korzenia chrzanu,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 25 g cukru,
  • 25 g masła,
  • 5 jajek,
  • 3 g soli.
  •  

    Prezentowane składniki wystarczą na 6 porcji chrzanu.
    Przygotowanie dania jest bardzo łatwe.

    1. Ugotuj jajka na twardo w czasie 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmij je z wrzątku i przełóż do zimnej kąpieli wodnej. Po ostygnięciu obierz je ze skorupek i przekrój na połówki.
    2. Wyjmij żółtka i utrzyj je z masłem.
    3. Zetrzyj białka na tarce o małych oczkach.
    4. Obierz chrzan i usuń z niego wszystkie plamki. Zetrzyj korzeń w blenderze bądź na tarce o małych oczkach.
    5. Podgrzej ocet jabłkowy i rozpuść w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszanką zalej starty chrzan. Odstaw całość do wystygnięcia.
    6. Żółtko utarte z masłem połącz z chrzanem. Dodaj do mieszanki śmietanę i utarte białka. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    7. Dodaj sól do smaku.

    Sprawdzony przepis na to, jak zrobić chrzan domowy do słoików

    Teraz już wiesz, jak zrobić chrzan tarty. Po przygotowaniu chrzanu przełóż go do czystych słoików, starannie zakręć i przechowuj w lodówce. Tak przyrządzony smakołyk, prawidłowo przechowywany, zachowa swą świeżość przez około kilka tygodni.

    Czy można ten czas przedłużyć? Oczywiście, że tak. Odpowiednie przygotowanie pozwoli Ci zwiększyć trwałość i świeżość smakołyku o kilka miesięcy. Zobacz zatem, jak zrobić chrzan domowy do słoików, aby móc po niego sięgnąć w dowolnej chwili. Do wykonania dania potrzebujesz:

  • 3 korzenie chrzanu,
  • 4 łyżki wody,
  • 3 łyżki cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego,
  • 1/2 drobno startego jabłka.
  • Wiesz już, co przygotować, aby przyrządzić chrzan. Jak zrobić ten przysmak?

    1. Obierz ze skórki korzenie chrzanu i dokładnie umyj je w chłodnej wodzie.
    2. Utrzyj chrzan na tarcie o małych oczkach albo w blenderze i przełóż do wysokiego naczynia.
    3. Dodaj sól, cukier, sok z cytryny oraz kilka łyżek wrzącej wody.
    4. Dokładnie wymieszaj całość. Dodaj śmietanę bądź jogurt naturalny z logo Czerwonego Ptaka Auchan oraz starte jabłko.
    5. Starannie umyj i wyparz słoik. Włóż do niego chrzan.
    6. Pasteryzuj słoik przez 15 minut.
    Gotowe!
    Słoik z chrzanem przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu. Dzięki pasteryzacji przekąska zachowa świeżość i wartości odżywcze na długo. Po otwarciu trzymaj chrzan w lodówce.
    Pamiętaj, że wszystkie niezbędne składniki na domowy chrzan kupisz w sklepach stacjonarnych Auchan oraz przez internet z dostawą do domu.