Jak pozbyć się moli spożywczych? Skuteczne metody
Znalazłeś larwy lub szare owady w suchym jedzeniu? To mogą być mole spożywcze. Jak się pozbyć tych szkodników i dlaczego należy zrobić to jak najszybciej? Choć nie można ich uznać za bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, ich obecność w żywności może prowadzić do różnych problemów związanych z higieną. Sprawdź więc w naszym poradniku, jak się pozbyć moli spożywczych i zapobiegać ich ponownej inwazji.
Czym są mole spożywcze i kiedy się pojawiają?
Mole spożywcze, znane również jako mączniki spożywcze, to małe owady, które mogą zainfekować i zanieczyścić żywność. Są to głównie mączniaki (szczególnie Tribolium i Tenebrio), a także inne gatunki, takie jak korniki i ciemnołuski. Mogą one występować w przechowywanej żywności, zwłaszcza w produktach zbożowych, owocach, orzechach, ziarnach i innych produktach w proszku.
Dorosłe owady składają jaja w torebkach z tymi produktami, aby larwy, które się z nich wykluwają, miały stały dostęp do pożywienia. Niestety możliwe, że często nie zdajesz sobie sprawy, że jaja znajdują się w jedzeniu i korzystasz z niego jak zwykle. Sygnałem ostrzegawczym powinna być lepka „pajęczyna” w torebce. Kiedy larwy się wyklują trudno ich nie dostrzec, bo zawartość opakowania zaczyna się ruszać. Są to niewielkie, białe robaki, z których wyrastają małe mole.
Takie owady mają charakterystyczne szare skrzydełka. Dorosłe osobniki są długie i smukłe. Zakładają gniazda w trudno dostępnych miejscach np. w przestrzeniach za szafkami. Dlatego bywają tak trudne do zwalczenia. Okres od wyklucia się do osiągnięcia dorosłej postaci to kilka tygodni. Jednak warto wiedzieć, że jeśli mole zagnieżdżą się w kuchni, to nie będą to pojedyncze osobniki.
Skąd biorą się mole spożywcze? Niestety często przynosisz je ze sklepów, w których panują wątpliwe warunki sanitarne. Zbyt długie lub niewłaściwe przechowywanie produktów sypkich również sprzyja rozwojowi moli. Zdarza się również, że dorosłe osobniki wlatują do mieszkania przez otwarte okna.
Przeczytaj także: Zero waste – czyli zdrowe nawyki ograniczania odpadów!
Sprawdzone metody na to, jak pozbyć się moli spożywczych
Istnieje wiele metod, które pomagają wytępić szkodniki z szafek kuchennych. Sposoby tradycyjne, które stosowały nasze babcie oraz gotowe produkty owadobójcze. Sprawdź jak pozbyć się moli szybko i skutecznie.
Jak pozbyć się moli domowymi sposobami?
Zabijanie dorosłych osobników packą nie rozwiąże problemu. Za chwile z szafek i zakamarków zaczną wylatywać nowe. Poniżej opiszemy jak pozbyć się moli spożywczych i ich larw z zapasów. Najpierw kilka słów o tym, jakie środki naturalne pomogą rozwiązać problem inwazji i sprawią, że nie będzie on nawracał.
Mole przede wszystkim nie lubią czystości i szczelnie zamkniętych opakowań. Z prostej przyczyny – nie mają się gdzie żywić. Dlatego najważniejsze jest, by nie robić zapasów produktów sypkich zbożowych czy bakalii, bo te najmocniej przyciągają mole.
Wiesz już, w jakich warunkach rozwija się mol spożywczy, jak się pozbyć go skutecznie? Warto zastosować substancje zapachowe, które go drażnią, np.:
- zapach cytrusów – skórki owoców, np. cytryn czy grejpfrutów, można rozłożyć w szafkach i szufladach, gdzie przechowujesz żywność;
- olejek z drzewa herbacianego – namocz waciki kosmetyczne w olejku i rozłóż je w miejscach, gdzie zauważysz aktywność moli;
- lawenda – kwiaty lawendy włóż do małych woreczków materiałowych i rozwieś je w szafkach kuchennych;
- ziele angielskie – rozsyp kilkanaście ziaren w szafce;
- liść laurowy – rozłóż kilka liści w miejscach, gdzie przechowujesz produkty spożywcze;
- cynamon – rozsyp trochę przyprawy lub umieść kilka pałeczek cynamonu w szafkach i szufladach kuchennych.
Środki na mole – które wybrać i jak stosować?
Poza naturalnymi metodami dostępne są również gotowe rozwiązania – odstraszacze i pułapki na mole spożywcze. Owady te często zagnieżdżają się i skutecznie ukrywają za szafkami w kuchni. Trudno zdemontować meble na wymiar, ale trzeba zlikwidować problem. W takich sytuacjach doskonale sprawdzą się pułapki na mole spożywcze.
Jak się pozbyć moli spożywczych za pomocą pułapki? Eko pułapka to nic innego jak lep, który nasączony jest substancjami, przyciągającymi mole. Możesz rozłożyć je na górnym ciągu szafek kuchennych. Nie umieszczaj ich wewnątrz miejsc, w których przechowujesz żywność. Drugie rozwiązanie to pułapka monitorująca obecność moli spożywczych. Umieszcza się ją w szafce z żywnością, a ona przyciąga osobniki płci męskiej. Dzięki takiej strategii możesz ustrzec się przed inwazją i zadziałać w porę.
Przeczytaj także: Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Larwy moli spożywczych – jak wytępić szkodnika zapasów?
Samice moli spożywczych w ciągu swojego krótkiego życia mogą złożyć nawet kilkaset jaj. Z nich wylęgają się larwy, które bytują w pojemniku z żywnością do momentu przepoczwarzenia w owada. Jeśli znalazłeś w swoich zapasach białe, obłe robaki możesz jeszcze ustrzec się przed latającą inwazją. Jak przygotować się na larwy moli spożywczych? Jak wytępić robaki, zanim zmienią się w dorosłe, zdolne do rozmnażania owady? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek:
- Wyciągnij wszystko z szafek – otwarte torebki i pudełka możesz od razu wyrzucić do śmieci. Jeśli jeszcze nie ma w nich larw, to z pewnością są jaja. Te produkty musisz wynieść na śmietnik w szczelnie zamkniętym worku. Pod żadnym pozorem nie zostawiaj ich w otwartym koszu na śmieci, bo cała praca pójdzie na marne.
- Dokładnie sprawdź każdy słoik i pudełko, szczególnie zagłębienia pod nakrętkami. Samice moli spożywczych potrafią przedostać się do środka przez niewielki otwór – każda nieszczelność to dla nich okazja do założenia gniazda.
- Po dokładnym sprawdzeniu pojemników przesyp znajdujące się w nich produkty do naczyń zastępczych. Wszystkie opakowania, które były w szafce, umyj w zmywarce.
- Wnętrze szafki bardzo dokładnie umyj gorącą wodą z płynem do mycia naczyń.
- Wykonaj dezynfekcję każdej powierzchni – do tego celu potrzebny będzie czysty spirytus.
- Po oczyszczeniu szafki przygotuj szczelne pojemniki na sypką żywność. Umieść wszystkie produkty w idealnie czystych, zamkniętych opakowaniach.
- Dbaj o to, by kuchnia była czysta – nie pozostawiaj resztek na blatach i w zlewie.
- Zastosuj środki zaradcze – zapachy odstraszające lub pułapki.
Taka taktyka jest niezbędna, aby ustrzec się przed nawrotem problemu. Jeśli wyrzucisz tylko produkty, w których są larwy, możesz mieć pewność, że mole powrócą. W innych, otwartych pojemnikach mogą znajdować się jajeczka. Poza tym obecność larw świadczy o tym, że gdzieś w Twojej kuchni ukrywają się dorosłe osobniki.
Przeczytaj także: Jak zrobić odświeżacz powietrza z płynu do płukania i nie tylko? DIY z Auchan
Jak zapobiegać pojawieniu się moli spożywczych w przyszłości?
Kluczowe jest odpowiednie przechowywanie żywności. Jeśli kupujesz mąkę czy płatki przesyp je do szczelnego pojemnika na żywność. Utrzymuj czystość na półkach i regularnie sprawdzaj daty przydatności do spożycia. Mole lubią się zagnieździć w otwartych woreczkach, dlatego staraj się nie pozostawiać małych ilości produktów – zużywaj wszystko lub przesypuj do słoików i pojemników. Uważaj również na herbaty – wbrew pozorom nawet yerba mate może być siedliskiem moli spożywczych.
Mole spożywcze to problem, który generuje koszty – musisz wyrzucić zainfekowane produkty i wszystko inne, do czego mogły mieć dostęp. Kolejnym wydatkiem jest czas poświęcony na walkę ze szkodnikiem. Dlatego rób zakupy w sposób przemyślany. Jeśli pieczesz ciasto kup dokładnie tyle bakalii, ile potrzebujesz. Nie musisz robić zapasów, bo w każdej chwili możesz zamówić w sklepie internetowym Auchan zakupy z dostawą do domu.