Jak ubijać śmietanę? 4 proste kroki
Ubijanie śmietany może wydawać się proste, ale osiągnięcie idealnej konsystencji i puszystości to prawdziwa kulinarna sztuka. W naszym poradniku w 4 krokach przedstawimy proces, dzięki któremu nie będzie to stanowiło dla Ciebie żadnego problemu. Poznaj sprawdzone triki na to, jak ubijać śmietanę i dowiedz się, do czego można ją wykorzystać!
Przygotowanie do ubijania – co warto wiedzieć?
Ubijanie śmietany wydaje się prostą czynnością, więc dlaczego nie zawsze się udaje? Powodów może być kilka – najczęściej wynika to z braku właściwego przygotowania składników lub złej techniki ubijania. Sekret tkwi w temperaturze – śmietana powinna być dobrze schłodzona.
Najlepiej więc wybrać taką, którą należy przechowywać w lodówce. Śmietanki UHT z kartonów również można ubijać, ale wpierw trzeba je dobrze schłodzić. Ważną jest również ilość tłuszczu w śmietanie. Dobrze sprawdzi się śmietana kremówka, która ma co najmniej 30% lub 36% tego składnika. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym łatwiej będzie uzyskać puszystą i stabilną konsystencję. Śmietany 12 lub 18% na ogół są kwaśne, więc trzeba je mocno dosłodzić, by pasowały do deserów.
Zimne powinny być również narzędzia, czyli trzepaczki miksera elektrycznego lub końcówka do ubijania od blendera. Warto również schłodzić miskę, w której będziesz ubijać śmietanę. Wtedy cały proces potrwa krócej i zmniejszy się ryzyko zwarzenia śmietany, czyli rozwarstwienia masy, która będzie mieć niejednolitą, grudkowatą konsystencję. Bardzo ważne jest przygotowanie miski – powinna być idealnie czysta i sucha. Ubijanie śmietany to nic innego jak napowietrzanie płynu, który po takiej obróbce zwiększy swoją objętość, dlatego warto też zadbać o to, by naczynie było wystarczająco duże.
Jeśli chcesz uzyskać słodki smak ubitej śmietany, możesz dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy lub inne aromaty podczas ubijania. Pamiętaj jednak, że składniki te powinny być dodawane stopniowo, aby uniknąć rozwarstwienia się śmietany.
Przeczytaj także: Najlepszy mikser ręczny – ranking Auchan
Jak ubijać śmietanę? Poznaj 4 proste kroki
Ubijanie śmietany nie jest trudne, pod warunkiem że wcześniej dobrze się przygotujesz. Dzięki temu przewodnikowi nauczysz się, jak osiągnąć gładką, jednolitą i puszystą masę, idealną do dekoracji deserów czy jako dodatek do Twoich ulubionych słodkości.
Krok 1. Przygotuj składniki i narzędzia
Kup śmietanę kremówkę o wysokiej zawartości tłuszczu 30% lub 36%. Zadbaj o to, by była mocno schłodzona przed ubijaniem. Wstaw do lodówki również miskę i trzepaczkę lub końcówki miksera. Niska temperatura sprawi, że śmietana ubije się na sztywno.
Krok 2: Wlej śmietanę do schłodzonej miski
Wyciągnij narzędzia oraz składniki z lodówki. Wlej schłodzoną śmietanę do miski. Wybierz wysokie naczynie, bo na początku ubijania płynna śmietanka będzie pryskać.
Krok 3: Ubij śmietanę
Zacznij ubijanie przy użyciu miksera lub blendera na początku na średnich, a później na wysokich obrotach. Jak długo ubijać śmietanę? Rób to do momentu, aż zacznie ona gęstnieć. Wtedy możesz też dodać cukier lub aromaty. Co jakiś czas przerywaj ubijanie i sprawdzaj konsystencję śmietany. Powinna być puszysta i lekka, ale jednocześnie wystarczająco gęsta, aby utrzymać kształt. O tym, że śmietana ubija się prawidłowo, świadczyć będą ślady utrzymujące się na masie, pozostawiane przez trzepaczkę lub końcówki miksera.
Krok 4: Wykorzystaj śmietanę
Twoja śmietana jest gotowa! Możesz użyć jej do dekoracji deserów, kaw czy innych potraw według własnych preferencji. W dalszej części artykułu znajdziesz nasze inspiracje i pomysły na smakowite słodkie przekąski z jej dodatkiem.
Przeczytaj także: Jak zagęścić zupę? Popularne metody!
Jak długo ubijać śmietanę 30?
Śmietanę o zawartości tłuszczu 30% należy ubijać przez około 2–3 minuty przy użyciu miksera lub trzepaczki elektrycznej na średnich i wysokich obrotach. Jeśli śmietana nie będzie dobrze schłodzona, czas ubijania się wydłuży.
Jak długo ubijać śmietanę 36?
Śmietanę o zawartości tłuszczu 36% można ubijać przez około 1,5 do 2,5 minut. Podobnie jak poprzednim przypadku, czas ubijania może się różnić w zależności od kilku czynników, takich jak temperatura śmietany, rodzaj narzędzia oraz preferowana konsystencja.
Porady i triki, które ułatwią Ci ubijanie śmietany
Jednym błędów podczas ubijania śmietany jest stosowanie najwyższych obrotów miksera na samym początku. Powoduje to tylko bałagan wokół miski i zwiększy ryzyko zwarzenia śmietany, a wcale nie przyspiesza całego procesu. Dlatego zawsze zaczynaj od wolniejszych obrotów, stopniowo napowietrzając płyn.
Ważne jest również zwrócenie uwagi na czas ubijania. Jeśli będziesz robić to zbyt długo, może dojść do przebicia, czyli momentu, w którym śmietana zaczyna zamieniać się w masło. Dlatego ważne jest, aby kontrolować proces ubijania i zatrzymać się, gdy śmietana osiągnie pożądaną konsystencję.
Co dodać do bitej śmietany, żeby była sztywna? Aby stworzyć gęsty krem, który z czasem nie opadnie i nie podejdzie wodą, możesz potrzebować dodatkowych składników. Do usztywnienia masy najczęściej wykorzystuje się rozpuszczoną żelatynę lub galaretkę owocową, dzięki której możesz nadać śmietanie wybrany kolor. Dobrą opcję jest też połączenie jej z serkiem mascarpone. Galaretka lub żelatyna powinny być zimne, ale wciąż płynne. Dodawaj je podczas ubijania cieniutkim strumieniem. Jeśli wlejesz całość od razu lub płyn będzie ciepły, po połączeniu z zimną śmietaną powstaną grudki. Taki krem nie będzie estetyczny i smaczny, a przede wszystkim nie utrzyma sztywnej formy.
Jak ubijać śmietanę z mascarpone? Kiedy zacznie ona gęstnieć, stopniowo dodawaj mascarpone do miski. Kontynuuj ubijanie na średnich lub wysokich obrotach miksera, aż serek zostanie równomiernie rozprowadzony, a cała masa będzie gęsta i puszysta. Możesz również dodać do śmietany specjalny proszek do ubijania, który należy wsypać w momencie dodawania cukru.
Przeczytaj także: 9 pomysłów na to, co zrobić z twarogu od Auchan
Dlaczego śmietana nie chce się ubić?
Najczęściej przyczyną jest pominięcie etapu chłodzenia śmietany i narzędzi. Jednak czasem mimo tego przygotowania płyn nie zmienia konsystencji. Upewnij się wtedy czy produkt nie jest zepsuty lub skończył mu się termin przydatności. Śmietana o niskiej zawartości tłuszczu może sprawiać kłopoty podczas ubijania. Wysoka temperatura otoczenia również będzie mieć wpływ na przedłużenie procesu przygotowania bitej śmietany.
Zastosowanie ubitej śmietany w kuchni
Bita śmietana to wszechstronny składnik ciast, deserów i napojów. Dodaje kremowej tekstury, a jej delikatny smak podkreśla charakter całości. Oto nasze propozycje na wykorzystanie jej kuchni:
- dekoracja na ciasta i ciasteczka;
- dodatek do szarlotki, tarty owocowej czy brownie;
- krem do tortów i ciast biszkoptowych;
- desery w pucharkach;
- dodatek do naleśników i placuszków;
- dekoracja do napojów, takich jak kawa czy kakao.
Ciekawą opcją jest też przygotowanie kolorowej bitej śmietany. Wystarczy podczas ubijania dodać barwnik spożywczy lub rozpuszczoną galaretkę owocową. W drugim przypadku po schłodzeniu uzyskasz sztywną piankę, którą można kroić i dodawać do deserów. Deser z owocami i bitą śmietaną to jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Możesz modyfikować go, dodając pokruszone ciasteczka, wafelki czy orzechy. Takie pucharki to doskonała propozycja na szybki deser dla gości lub słodką przekąskę dla dzieci.
Przeczytaj także: Karmelowe krówki z Milanówka i nie tylko – odkryj świat słodkości z Auchan
Przechowywanie ubitej śmietany
Po ubiciu śmietanę należy od razu schłodzić. Umieść ją w lodówce, aby przeciwdziałać rozwojowi bakterii i utrzymać właściwą temperaturę. Aby zapobiec jej utlenianiu się i przenikaniu zapachów innych produktów z lodówki zabezpiecz miskę folią spożywczą.
Ubitą śmietanę najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin. W trakcie przechowywania krem stopniowo traci puszystość i może zacząć podchodzić wodą od spodu. Bita śmietana nie nadaje się do mrożenia.
Ubij śmietanę jak mistrz i uniknij faux-pas w kuchni
Ubijanie śmietany to proces, który wymaga pewnej praktyki, więc nie zrażaj się, jeśli nie uzyskasz idealnych rezultatów od razu. Z czasem opanujesz technikę i będziesz cieszyć się puszystą i stabilną śmietaną do swoich ulubionych deserów, wypieków i dań wytrawnych! Wykorzystaj gotową masę do zup, sosów, napojów, sałatek i innych dań przygotowanych ze składników ze sklepu internetowego Auchan, aby dodać im kremowej tekstury i bogatego smaku.