Aplikacja

Olej z awokado – właściwości i zastosowanie (nie tylko w kuchni!)

Aniela
Przez Aniela
Opublikowano 05.06.2024 8 minut czytania

Awokado jest niezwykle odżywcze, dlatego warto uwzględniać je w swojej diecie. Poza jego surową wersją możesz postawić również na olej z awokado. Właściwości nawilżające sprawiają, że świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale też w zastosowaniu kosmetycznym. Dowiedz się, jak możesz wykorzystać ten produkt, włączając go do menu i nakładając na włosy czy twarz.

Olej z awokado – właściwości

Olej z awokado może być rafinowany lub nierafinowany. Pierwszy rodzaj jest jaśniejszy i ma słabo wyczuwalny zapach oraz smak. Olej niepoddany rafinacji jest znacznie zdrowszy, gdyż nie traci swoich właściwości w procesie obróbki. Ma smak zbliżony do masła i migdałów, a jego kolor to ciemnozielony. Ponad 80% kwasów stanowią tu tłuszcze nienasycone, które mają korzystny wpływ na serce oraz układ krążenia.

Olej z awokado jest bogaty w witaminy A, E oraz B, a także luteinę, wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ma również właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia się. Ponadto beta-sitosterole wspierają układ sercowo-naczyniowy. Dzięki niemu obniża się ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Olej z awokado pomaga także w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Przeczytaj także: Co zrobić z awokado? 7 propozycji na szybkie dania

Produkt ten wykorzystuje się w leczeniu artretyzmu. Dzięki niemu możesz odczuć zmniejszenie bólu i sztywności stawów przy różnorodnych stanach zapalnych.

Gdzie jeszcze sprawdzi się olej z awokado? Właściwości nawilżające oraz odżywcze powodują, że jest polecany także na suchą skórę. Pomaga zmniejszać blizny i rozstępy, a przy tym pomaga na zmiany skórne.

Olej z awokado przyda się również jako produkt na włosy. Wspomaga ich odbudowę, nawilża, odżywia oraz wzmacnia. Wspiera także porost włosów, dzięki czemu szybciej będziesz mógł się cieszyć wymarzoną fryzurą.

Olej z awokado – do czego użyć w kuchni?

Olej z awokado ma szerokie zastosowania w kuchni. Doskonale podkreśla smak potraw przyrządzanych na zimno. Nadaje się chociażby do polewania sałatek lub do dressingów. Może stanowić też bazę do marynowania mięsa, tofu czy warzyw. Wystarczy dodać go do jedzenia i posypać ulubionymi przyprawami. Jeśli lubisz przygotowywać smoothie, warto uwzględnić w nim zdrowe tłuszcze, aby lepiej wchłaniały się witaminy z innych składników. Olej z awokado będzie dobrym wyborem ze względu na neutralny smak. Ponadto skropisz nim zupę krem czy na jego bazie zrobisz domowy majonez.

Zobacz też: Jak zrobić domowy majonez?

Spróbuj także zastąpić tym produktem zwykły olej do smażenia. Nadaje się do tego doskonale dzięki wysokiej temperaturze dymienia, która wynosi aż około 270°C. Oznacza to, że można go naprawdę mocno podgrzewać i nie będą się przy tym wydobywać szkodliwe związki. Olej z awokado będzie też więc dobrym wyborem do wypieków.

Olej z awokado na czczo

Jego właściwości zdrowotne sprawiają, że korzystne jest również spożywanie go samodzielnie. Olej z awokado – ile pić go dziennie? Jak ze wszystkim, należy to robić z umiarem. Ma on bowiem sporo kalorii. Optymalną ilością będą 1-2 łyżki stołowe dziennie. Pij je na czczo, aby zwiększyć swój metabolizm i oczyścić organizm z toksyn.

Przeczytaj również: Olej lniany – właściwości i zastosowanie w kuchni

Olejek z awokado na twarz – jak stosować?

Warto wypróbować także olej z awokado na twarz. Zawarte w nim fitosterole mają bowiem zdolność wnikania w skórę. Możesz znaleźć go więc w kremach czy olejkach do masażu, które mają za zadanie zapobiegać powstawaniu zmarszczek oraz wysuszaniu skóry. Wspomaga on również ochronę przed działaniem promieniowania UV.

Zamiast korzystać z gotowych kosmetyków, możesz również postawić na samodzielne używanie olejku z awokado na twarz. Poznaj wskazówki odnośnie jego stosowania.

  • Jeśli zmagasz się z trądzikiem, łuszczycą czy innymi zmianami skórnymi, może Ci pomóc w regulacji poziomu wydzielanego sebum. W takiej sytuacji stosuj go codziennie przed snem. Wystarczą 2-3 krople na całą twarz. Wmasowuj go delikatnie okrężnymi ruchami.
  • Olej z awokado sprawdza się podczas oczyszczania skóry olejami, czyli metody OCM. Wystarczy nałożyć go na twarz i delikatnie wmasować. Następnie za pomocą ciepłej wody oraz miękkiej ściereczki pozbądź się resztek makijażu i zanieczyszczeń.
  • Nakładaj olej na zwilżoną twarz. Użyj do tego wody, toniku lub hydrolatu. Pozwoli to utworzyć emulsję, która wchłonie się w skórę.
  • Dodaj kroplę oleju z awokado do swojego kremu. Najlepiej będzie, jeśli wymieszasz tylko jedną porcję, np. mieszając kosmetyk (ilość wielkości paznokcia) w dłoni wraz z olejkiem. Jeśli jednak zauważysz nowe wypryski – zrezygnuj z tej metody. Może zapychać Twoje pory. 
  • To także produkt, z którego możesz zrobić domowe płatki pod oczy! Przetnij wacik kosmetyczny na pół, a następnie spryskaj go hydrolatem, np. rumiankowym. Kolejny krok to aplikacja olejku. Wlej na wacik kilka kropelek, a następnie umieść płatki pod oczami i trzymaj 15 minut. Po tym czasie nałóż ulubiony krem pod oczy

Olej awokado do włosów

Olej z awokado może zdziałać cuda na Twoich włosach! Zawarte w nim minerały uszczelniają łuski włosów, co zapobiega ich łamaniu. Polega to na powstawaniu specjalnej otoczki, która czyni je bardziej elastycznymi i łatwiejszymi w rozczesywaniu. W tym przypadku wystarczy nałożyć odrobinę olejku na końcówki, a następnie go wmasować.

Przetestuj ten produkt również na całej długości. Olejowanie za pomocą oleju z awokado sprawia, że włosy stają się bardziej nawilżone, wygładzone oraz grubsze. Nałóż produkt na dłonie i delikatnie go rozetrzyj, a następnie równomiernie rozprowadź pasmo po paśmie. Pozostaw go na co najmniej 30 minut, a później zemulguj za pomocą odżywki i zmyj. Możesz też spróbować olejować włosy na podkład. W tym celu nałóż olej na odżywkę, żel nawilżający albo wodę z miodem.

Sprawdź też: Olejowanie włosów olejem kokosowym – wady i zalety

Jeśli na co dzień lubisz używać delikatnych kosmetyków, możesz raz na jakiś czas przeprowadzić bardziej intensywną kurację na włosy. Olej z awokado posłuży Ci do wzbogacenia swojego szamponu, odżywki lub maski, co zapewni kosmykom nawilżenie i sprężystość oraz zabezpieczy końcówki przed rozdwajaniem.

Biotyna zawarta w oleju z awokado może Ci pomóc w stymulacji porostu włosów. Silne nawilżenie skóry głowy oraz delikatny masaż sprawią, że będą one rosnąć grubsze i gęstsze. Wypróbuj tę metodę i już za kilka miesięcy ciesz się długimi oraz zdrowymi włosami.

Olej z awokado nawilża skórę głowy i zapobiega jej łuszczeniu, dlatego wmasowywanie go w skalp może służyć jako terapia przeciwłupieżowa. Równocześnie jego lekka konsystencja sprawia, że włosy nie będą Ci się przetłuszczać.

Olej z awokado – przeciwwskazania

Chociaż olej z awokado jest bardzo zdrowy i ma wiele zalet, niektóre osoby powinny go unikać. Sprawdź, jakie są przeciwwskazania do jego stosowania.

  • Z pewnością powinieneś zrezygnować z korzystania z oleju z awokado, jeśli masz na niego uczulenie. 
  • Nie podawaj oleju z awokado dziecku poniżej siódmego miesiąca życia. Może być on bowiem składnikiem uczulającym. Jeśli chcesz go wprowadzić do diety pociechy, lepiej zacząć od bardzo małych porcji. 
  • Olej z awokado jest również niewskazany w przypadku osób, które chorują na zespół jelita drażliwego lub inne schorzenia związane z układem trawiennym. Awokado może nasilać bowiem objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki.
  • Awokado zawiera bardzo dużo potasu. Z tego względu nie jest ono polecane w diecie osób, które mają chore nerki. Nie są one w stanie wówczas usuwać nadmiaru tego pierwiastka, co może prowadzić do problemów z sercem oraz osłabienia mięśni.
  • Omijaj olej z awokado, jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe. Zdarza się, że zachodzi interakcja między zawartymi w nich substancjami i działanie zostaje osłabione. W konsekwencji stanowi to zagrożenie powstawania zakrzepów czy zatorów.
  • Unikaj awokado, jeżeli cierpisz na migreny. Może ono wpływać na nasilanie objawów lub nawet je powodować. Jest to bowiem jeden z produktów zawierających dużą ilość tyraminy, powstającej podczas dojrzewania owoców.
  • Być może zaskoczy Cię to, że uczulenie na awokado często mają osoby, które uczula lateks. Alergeny te posiadają bowiem podobną strukturę, więc organizm może reagować w zbliżony sposób. Jest to tak zwana alergia krzyżowa.

W sytuacji wystąpienia reakcji alergicznej lub jakichkolwiek niepokojących objawów powinieneś jak najszybciej udać się do lekarza pierwszego kontaktu, a w przypadku reakcji skórnych do dermatologa. Jeśli cierpisz na chorobę związaną z układem trawiennym albo masz jakiekolwiek wątpliwości przed rozpoczęciem stosowania oleju z awokado, najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z konsultacji specjalisty.

Zobacz też: Olej rzepakowy czy słonecznikowy? Sprawdź, który warto mieć w swojej kuchni

Płynne złoto w kuchni i kosmetyce – sprawdź sam wszystkie zalety oleju z awokado

Wiesz już, jakie zalety ma olej z awokado, jak stosować go na co dzień oraz jakie są przeciwwskazania do jego używania. Jest to wszechstronny produkt, który można wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji skóry i włosów. Może zatem zastąpić działanie niektórych kosmetyków jak i posłużyć do przygotowania różnorodnych dań. Przetestuj różne metody użycia oleju z awokado i ciesz się w pełni jego dobroczynnymi właściwościami. Postaw na sprawdzony produkt marki Auchan Collection i miej pewność jakości. Już teraz zamów swoje ulubione produkty w sklepie internetowym Auchan i ciesz się zakupami, które dostarczymy pod Twoje drzwi!

Aniela
Napisane przez
Aniela
Ekspertka ds. marketingu, kreatywna dusza z pasją do pisania i tworzenia treści. Fascynuję się światem mody i urody, dlatego chcę dzielić się trendami oraz poradami dotyczącymi pielęgnacji. Pasjonuję się też ogrodnictwem i eko rozwiązaniami. Zbieram praktyczne wskazówki dotyczące uprawy roślin, projektowania ogrodów oraz zrównoważonego trybu życia. Jestem także miłośniczką zwierząt. Staram się, aby treści zawierały praktyczne porady na temat opieki nad pupilami oraz ich relacji z ludźmi. Często eksperymentuje też z tradycyjnymi przepisami, tworząc nowe, autorskie dania inspirowane innymi kulturami i smakami.