Organizacja kuchni – jak uporządkować przestrzeń?
Przestrzeń w kuchni – jaka powinna być?
Organizacja kuchni to coś więcej niż tylko estetyczny układ talerzy i szklanek. W tak ważnym miejscu chaos może być nie tylko irytujący, ale wręcz demotywujący. Wyobraź sobie sytuację, w której przeglądasz każdą szufladę w poszukiwaniu ostrego noża lub konkretnej przyprawy, podczas gdy Twoje danie na patelni zaczyna się przypalać. Frustrujące, prawda?
Dobra organizacja może temu zaradzić. Gdy wszystko ma swoje miejsce, nie musisz tracić czasu na szukanie potrzebnych akcesoriów. To sprawia, że gotowanie staje się szybsze oraz przyjemne.
Porządki w kuchni – od czego zacząć?
Kiedy zastanawiasz się, od czego zacząć porządki w kuchni, kluczowe jest stworzenie planu, który pomoże Ci skutecznie i systematycznie przeprowadzić sprzątanie. W tym pomieszczeniu brud i tłuszcz zbierają się bardzo szybko, dlatego regularne czyszczenie zapobiegnie nieprzyjemnych zapachom.
Na samym początku warto zająć się blatami i szafkami – dokładnie je opróżnij. To idealny moment, aby przejrzeć wszystko, co znajduje się w kuchni i zastanowić się, czy każdy przedmiot jest tam faktycznie potrzebny. Gdy blaty i meble są już puste, czas na dokładne wyczyszczenie. Czym myć szafki w kuchni? Ciepła wody z dodatkiem płynu do naczyń wystarczy, aby usunąć większość zabrudzeń. Warto jednak mieć pod ręką sodę oczyszczoną od Auchan. Jeżeli masz do czynienia z trudniejszymi zabrudzeniami, możesz użyć mieszanki sody z sokiem z cytryny, co nie tylko wzmocni efekt, ale również pozostawia przyjemny, świeży zapach.
Zlewozmywak to kolejny element, który wymaga uwagi. Regularne czyszczenie nie musi być skomplikowane. Wystarczy użyć płynu do mycia naczyń i gąbki, aby usunąć pozostałości jedzenia i tłuszcz. Dla dodatkowej dezynfekcji możesz również posypać zlewozmywak sodą oczyszczoną, zostawić na kilka minut, a następnie spłukać gorącą wodą.
Czym myć płytki w kuchni? Roztwór wody z octem jest świetnym, naturalnym środkiem czyszczącym, który usuwa tłuste plamy i przywraca blask kafelkom. Sprzątanie kuchni krok po kroku zakończ dokładnym przetarciem przedmiotów, które mają z powrotem trafić na blat czy do szafek i półek. Usuń z nich kurz, aby nie zabrudził świeżo wyczyszczonych mebli. To też doskonały moment na sortowanie i zaplanowanie przechowywania w koszyczkach, organizerach czy pojemnikach.
Genialne pomysły na organizację szafek w kuchni
Zanim zaczniesz zmieniać meble i segregować produkty, zastanów się, jakich akcesoriów używasz najczęściej i co powinieneś mieć pod ręką. Jakie są na to genialne pomysły? Organizacja szafek w kuchni pomoże Ci urządzić Twoją przestrzeń w funkcjonalny sposób. Sprawdź w poradniku Auchan, od czego warto zacząć!
Przezroczyste pojemniki
Na samym początku zajmij się produktami sypkimi, takimi jak makarony, ryże, kasze czy mąki. Przechowywanie ich w przezroczystych pojemnikach od Auchan to prosty trik, dzięki któremu bez otwierania opakowania widzisz, jak dużo produktu w nim zostało. Dodatkowo opakowania umożliwiają szybką identyfikację różnic między poszczególnymi rodzajami jedzenia, co ułatwi Ci decyzję, który z produktów najlepiej pasuje do przygotowywanego dania.
Ponadto szczelne pojemniki chronią przed wilgocią i owadami – kasza pozostaje chrupiąca, a mąka nie zbija się w grudki. To wszystko przekłada się na wyższą jakość przygotowywanych potraw.
Kiedy wszystkie opakowania są jednolite i dostosowane do rozmiarów szafek, maksymalizujesz także wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Taki układ wygląda też bardzo estetycznie – nawet w przypadku otwartych czy przeszklonych szafek.
Przeczytaj także: Ekologiczny sposób na pakowanie jedzenia – woskowijka. Co to? Jak ją zrobić?
Koszyki
Kolejnym sprytnym rozwiązaniem, które pozwala zapanować nad kuchennym chaosem, są koszyki. Świetnie sprawdzają się do grupowania mniejszych przedmiotów, które często giną w głębi szafek, jak:
- przyprawy w pojemnikach lub saszetkach,
- saszetki herbaty,
- dodatki do ciast.
Koszyki dostępne są w różnych stylach i materiałach, co pozwala dopasować je do estetyki każdej kuchni. Możesz wybierać np. spośród prostych plastikowych akcesoriów, które są łatwe w utrzymaniu czystości czy sięgnąć po eleganckie koszyki wiklinowe, które dodadzą wnętrzu ciepła oraz naturalnego charakteru.
Zwróć też uwagę na ich wielkość i kształt, aby jak najlepiej wykorzystać dostępną przestrzeń w szafkach. Akcesoria z wewnętrznymi przegródkami są szczególnie przydatne, gdy chcesz oddzielić różne rodzaje przedmiotów dla jeszcze lepszego porządku. Ustawienie ich w rzędach lub stosach pozwala na efektywne zagospodarowanie przestrzeni pionowej, co dobrze sprawdzi się w mniejszych kuchniach.
Uporządkowane szuflady = czysta kuchnia
Specjalne organizery mogą odegrać kluczową rolę w układaniu sztućców i drobnych akcesoriów kuchennych, porządkując i grupując przedmioty. Dzięki nim każdy nóż, widelec, łyżka czy nawet małe narzędzia, jak obieraczki czy otwieracze, znajdują swoje miejsce.
Takie rozwiązanie nie tylko znacznie ułatwia odnajdywanie potrzebnej zastawy stołowej, ale także chroni ją przed uszkodzeniami. Nieuporządkowane sztućce mogą łatwo się zarysować lub uszkodzić przez wzajemne ocieranie się. Organizery do szuflad z przegródkami pozwolą Ci zadbać o wygląd i stan Twoich akcesoriów do gotowania.
Organizacja kuchni w prostych krokach
Co gdzie trzymać w kuchni? Pewnie nie raz zadałeś sobie to pytanie. Właśnie dlatego warto zaplanować sobie w tym pomieszczeniu tzw. trójkąt roboczy, a przedmioty ustawić według częstotliwości ich użycia. Przykładem może być umieszczenie najczęściej używanych akcesoriów, naczyń i przyborów kuchennych na wysokości oczu.
Na wyższych półkach umieść rzeczy, których używasz rzadziej – na przykład sprzęty do pieczenia czy roboty kuchenne, które są potrzebne tylko na specjalne okazje. Garnki i patelnie ułóż na podstawkach w dolnych szafkach tuż przy kuchence, co ułatwi ich szybkie wyjmowanie. Talerze, szklanki czy miski dobrze jest umieścić w szafkach blisko zmywarki lub zlewu, by móc szybciej je wykładać, kiedy będą już czyste.
Nie zapominaj również o wykorzystaniu drzwi szafek! Mogą one służyć jako dodatkowa przestrzeń. Zamontowanie na nich haczyków, półeczek czy organizerów na drobne przedmioty, jak folia aluminiowa czy rękawice kuchenne, to świetny sposób na zwiększenie funkcjonalności kuchni.
Zadbaj też o to, gdzie oraz jak chowasz produkty spożywcze. Owoce i warzywa, które wymagają wentylacji, doskonale sprawdzą się w otwartych, estetycznych koszykach, które możesz umieścić w łatwo dostępnym miejscu. Konserwy czy chleb schowaj z kolei w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Przeczytaj także: Jak nie marnować jedzenia? 8 porad
Porządek w kuchni – triki i wskazówki na ogarniętą przestrzeń
Podstawą utrzymania porządku w kuchni jest regularne sprzątanie po każdym gotowaniu. Choć może się to wydawać czasochłonne, w rzeczywistości jest to inwestycja w czystość i porządek na dłużej. Jeśli przyzwyczaisz się do szybkiego mycia blatów, zlewu i kuchenki zaraz po użyciu, zapobiegniesz gromadzeniu się brudu i tłuszczu. Z czasem mogą stać się one trudne do usunięcia. To także świetny sposób na utrzymanie higieny, co jest szczególnie ważne w miejscu, gdzie przygotowujesz jedzenie.
Kolejny krok to ograniczenie liczby przedmiotów, które trzymasz w kuchni. Przejrzyj swoje szuflady i szafki, zastanów się, co naprawdę jest potrzebne. Pozbycie się zbędnych akcesoriów nie tylko zwolni miejsce, ale także uprości proces przygotowywania posiłków, ponieważ łatwiej będzie Ci znaleźć to, czego potrzebujesz.
Regularnie zaglądaj też do lodówki i spiżarni. Przekładanie starszych produktów na przód i używanie ich jako pierwszych to prosty sposób na uniknięcie marnowania żywności. W poszukiwaniu środków czystości oraz kuchennych organizerów zajrzyj do sklepu internetowego Auchan. Znajdziesz tam akcesoria dostosowane do Twoich preferencji!