Ranking kaw rozpuszczalnych – zestawienie najlepszych propozycji
Historia kawy rozpuszczalnej – czyli od czego się zaczęło?
Zanim poznasz ranking kaw rozpuszczalnych, warto dowiedzieć się więcej na ich temat. Choć może to wydawać się zaskakujące, kawa rozpuszczalna zyskała popularność wśród konsumentów dopiero na przełomie XIX i XX wieku dzięki wysiłkom czterech osób.
Pierwsza próba wynalezienia rozpuszczalnego proszku kawowego została podjęta w 1890 roku przez Davida Stranga – Nowozelandczyka, który wykorzystał w tym celu opatentowany przez siebie proces suszenia zmielonych ziaren kawy gorącym powietrzem. Proszek do przyrządzania aromatycznego napoju sprzedawany był przez kolejną dekadę pod nazwą „Strang’s Coffee” i cieszył się dużym uznaniem.
Z początkiem XX wieku na targach w Chicago swoją kawę rozpuszczalną przedstawił Japończyk Satori Kato. Chemik stworzył ją, opierając się na zmodyfikowanej technice stosowanej podczas produkcji herbaty rozpuszczalnej. Proszek kawowy Japończyka pozostaje ważnym wkładem w przemysł kawy rozpuszczalnej, choć jego produkt nigdy nie odniósł komercyjnego sukcesu.
Masowa produkcja kawy instant nastąpiła dopiero w roku 1909, kiedy to George Constant Louis Washington otworzył firmę G. Washington Coffee Refining Company. Trunek ten stał się szczególnie popularny wśród żołnierzy biorących udział w I wojnie światowej – z uwagi na łatwość przygotowania, a także zawartość kofeiny i właściwości pobudzające.
W 1930 roku Nestle zainicjowało rozwój własnej kawy rozpuszczalnej i właśnie ten rok uznaje się za przełomowy, jeśli chodzi o popularyzację proszku kawowego. Dr Max Morgenthaler, naukowiec Nestle, wynalazł przełomową metodę podwójnej filtracji, która stała się podstawą współczesnej marki Nescafe.
Kawa rozpuszczalna miała złą reputację przez ponad 70 lat – często kojarzona była z niskiej jakości trunkiem. Jednak ostatnie lata przyniosły zmiany w tej niechlubnej narracji, co miało związek z pojawieniem się nowych marek na rynku. Ranking kaw rozpuszczalnych, który przygotowaliśmy, uwzględnia produkty klasyczne – takie jak Nescafe, Jacobs, Tchibo, a także te, które na nowo zdefiniowały postrzeganie kaw instant.
Zanim jednak dowiesz się, jaka jest najlepsza kawa rozpuszczalna, zapoznaj się z naszymi kryteriami wyboru i sprawdź, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego produktu.
Najlepsza kawa rozpuszczalna – ranking Auchan
Jaka jest najlepsza kawa rozpuszczalna? Ranking przedstawia zarówno bardzo intensywne, jak i mleczne oraz łagodne w smaku kawy w proszku – posortowane od najmniej o najbardziej wyraziste. W zestawieniu uwzględniliśmy produkty pochodzące z wyselekcjonowanej oferty sklepu Auchan, aby każdy klient mógł znaleźć kawę odpowiadająca jego indywidualnym preferencjom smakowym!
Sprawdź również: Tajniki picia kawy we Włoszech z bliska
5. Italiano Barista Dolce Crema
Ranking otwiera Italiano Barista Dolce Crema marki Auchan Collection. To najbardziej delikatna w smaku i aromacie kawa rozpuszczalna w naszej ofercie, która powstaje ze średnio palonych naturalnych ziaren kawy Robusta pochodzących z rejonów Indonezji i Wietnamu. Znakiem rozpoznawczym jest aksamitna, kremowa pianka – crema (stąd jej nazwa). To świetny wybór dla osób, które są zwolennikami harmonijnych, a jednocześnie delikatnych kompozycji.
4. Tchibo Family
Tchibo Family to dobra kawa rozpuszczalna dla całej rodziny, która od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Jej wyjątkowy aromat odznacza się subtelną nutą goryczki. Sekret smaku tkwi w skrupulatnie palonych ziarnach Robusty użytych do jej produkcji. Ze względu na dość wysokie stężenie kofeiny kawa ta stanowi doskonały wybór o poranku, np. jako dodatek do śniadania.
3. Jacobs Krönung Gold
Drugie miejsce na podium zajmuje kawa rozpuszczalna Jacobs Krönung Gold. Produkt stanowi kompozycję dobrej jakości ziaren kawy Jacobs, które są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy (ich rolą jest m.in. spowolnienie procesu starzenia się organizmu). Pod względem smaku Jacobs Krönung Gold to dla wielu jedna z najlepszych kaw rozpuszczalnych na rynku: uwodzi harmonijną i pełną aromatu kompozycją, której posmak jest długo wyczuwalny na kubkach smakowych.
Przeczytaj też: Jaki ekspres do kawy wybrać? Oto przewodnik po kofeinowym świecie!
2. Auchan Intense old
Drugie miejsce przyznaliśmy Auchan Intense wyróżnioną znakiem marki własnej Kciuk. To ekologiczna kawa rozpuszczalna, która nie zawiera oleju palmowego ani składników odzwierzęcych. Jest odpowiednia dla wegan, wegetarian oraz wszystkich tych konsumentów, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą i piją. Kompozycja nie przytłacza swoją kwasowością ani goryczką, co docenią miłośnicy doskonale zbalansowanego smaku i aromatu
1. Dallmayr Gold
Dallmayr Gold to kawa wykorzystująca najlepsze rodzaje ziaren, aby zapewnić wyjątkowo głęboki i wielowymiarowy smak. Jej bogaty, niepowtarzalny aromat jest zachowany dzięki specjalnemu procesowi prażenia i unikalnej technice uszlachetniania ziarna. Jest to świetny wybór dla wymagających koneserów kawy, którzy cenią sobie najwyższą jakość produktu oraz wygodę zaparzania. Jedno 200-gramowe opakowanie wystarczy na przygotowanie około 100-150 filiżanek aromatycznego trunku!
Na co zwrócić uwagę, wybierając kawę rozpuszczalną?
Teraz gdy wiesz już, jaka jest najlepsza kawa rozpuszczalna, zapoznaj się z naszymi kryteriami wyboru i sprawdź, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego produktu. Dobra kawa rozpuszczalna jest aromatyczna, wyrazista w smaku i prosta w przygotowaniu.
Aby wybrać odpowiedni dla siebie trunek, powinieneś przede wszystkim zwrócić uwagę na różne parametry, które wpływają na profil smakowy kawy.
Skład
Przed zakupem kawy rozpuszczalnej, zaleca się przede wszystkim dokładne sprawdzenie etykiety pod kątem dodanych składników. Najlepiej zdecydować się na czystą mieszankę bez żadnych dodatków. Najlepsza kawa rozpuszczalna to taka, która nie zawiera żadnych ulepszaczy, utwardzonych tłuszczy czy innych niepożądanych składników. Aby mieć pewność, że sięgasz po zdrowy napój, wybieraj produkty z oznaczeniem BIO.
Oprócz tych produkowanych na bazie ziaren kawowca, na rynku dostępne są również kawy zbożowe, wytwarzane z prażonych nasion żyta, pszenicy lub jęczmienia. Nie zawierają one kofeiny i mogą być spożywane bezpiecznie przez dzieci oraz osoby starsze.
Aromat
Odnosi się to do zapachu rozpuszczalnej kawy po zmieszaniu z wodą. Jest to dobry wskaźnik ogólnej świeżości kawy i jej jakości. Może pomóc w ujawnieniu wszelkich niepożądanych smaków lub ewentualnych wad produktu. W przeciwieństwie do kaw ziarnistych zapach kawy instant jest delikatniejszy. Najczęściej występujące aromaty to: kwiatowe, orzechowe, cytrusowe i karmelowe.
Smak
Smak odnosi się do treściwości, goryczy, słodyczy i kwasowości kawy. Jeśli napój jest płaski w smaku lub jednowymiarowy, może to być spowodowane złym przetwarzaniem lub przechowywaniem ziaren. Smak kawy można określić na podstawie organicznego składu ziarna, karmelizacji cukrów podczas palenia, zawartości dodatkowych składników i wielu innych kryteriów. Kawa może mieć posmak jagód, czekolady, kwiatów i przypraw.
Zobacz również: Najlepsza kawiarka. Jaką kupić? Zobacz nasze porady!
Goryczka
Goryczka to tylko jedno z doznań smakowych, których można doświadczyć, kosztując kawy. W porównaniu z kawą mieloną jest ona słabsza. Bardzo intensywna gorycz może być nieprzyjemna i stanowić wynik nadmiernej ekstrakcji podczas parzenia lub zbyt drobnego zmielenia kawy. Wpływ na to może mieć również rodzaj użytych ziaren, takich jak Arabica lub Robusta.
Słodycz
Słodycz jest kolejnym doznaniem smakowym, który towarzyszy piciu kawy. Ta cecha wzmacnia profil smakowy i nadaje naparowi gładki charakter, a wszystko to bez uszczerbku dla smaku i bez pozostawiania nieprzyjemnego posmaku. W przeciwieństwie do zwykłego sacharynowego smaku cukru lub cukierków, słodycz w kawie jest dużo bardziej różnorodna: może być owocowa, czekoladowa lub karmelowa.
Kwasowość
Kwasowość to kolejne doznanie smakowe, odczuwane w pobliżu przedniej części ust. Kwasowość kawy ma wpływ na jej ogólny smak i jakość. Należy jednak zauważyć, że nie odnosi się ona do poziomu pH kawy, ale raczej do cierpkiego odczucia na języku. Można wyróżnić różne rodzaje kwasowości: gładką, pikantną, cytrynową, rześką, płaską, ostrą i nie tylko.
Posmak
Pozostaje na języku po wypiciu kawy i jest również nazywany finiszem lub „nosem”. Czas trwania tego wrażenia zależy od kawy, przy czym cięższe odmiany pozostawiają wyraźniejszy posmak. Posmak można opisać za pomocą różnych deskryptorów smaku, takich jak owocowy, dymny, czekoladowy itd.
Sklep internetowy Auchan: kawa rozpuszczalna z dostawą do domu!
Teraz gdy wiesz już, jak smakuje dobra kawa rozpuszczalna i które produkty polecamy, pozostaje Ci tylko wybrać swój nowy ulubiony napój. Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza. Oznacza to, że musisz ćwiczyć degustację kawy, aby odkrywać różnorodne smaki i wzmacniać podniebienie. Tylko wtedy jesteś w stanie rozróżnić różne nuty smakowe, określić kwasowość, słodycz i goryczkę.
W Auchan znajdziesz m.in. kawy marki Kciuk, które staną się dobrym wyborem, gdy dopiero chcesz rozpocząć rozsmakowywanie się w kawowych wariantach. Marka Kciuk może stanowić dla Ciebie bazę. Jeśli jednak jesteś prawdziwym wielbicielem smaku tego napoju, polecamy Ci warianty znajdujące się w kolekcji naszej marki premium – Auchan Collection. Nasza oferta to również zbiór kaw pochodzących od lokalnych dostawców – jeśli zależy Ci właśnie na takich produktach, zapoznaj się z ofertą Pewni Dobrego.
Jeśli zainteresował Cię nasz ranking kaw rozpuszczalnych, nie zwlekaj i już teraz złóż zamówienie w sklepie Auchan! Oferujemy bezpieczne zakupy z dostawą do domu.