kawa
na
talerzu
Trufle z czarnej czekolady z kawą
Czas przygotowania: około 35
minut
Ilość: około 40 szt.
Składniki
- 300 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao)
- 220 ml śmietany 36%
- 80 ml espresso
- 80 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
OPCJONALNIE DO DEKORACJI TRUFLI:
- 100 g zmielonych orzechów
- 100 g kakao
- 100 g zmielonych pistacji
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki. Espresso, cukier i śmietanę
podgrzewamy w kąpieli wodnej do około 75 stopni Celsjusza i łączymy z czekoladą. Do gorącej masy dodajemy
miękkie masło i mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Całość wylewamy do płaskiego naczynia i
odkładamy do lodówki na około 2,5 godziny lub do momentu aż masa stężeje. Masa powinna być lekko plastyczna.
Następnie twardą masę dzielimy na równe cząstki, rolujemy w rękach i odkładamy do naczyń wypełnionych
dowolnymi posypkami – mielone orzechy, płatki kokosa, płatki migdałów lub kakao. Posypka musi dokładnie
pokryć powierzchnię truflowych kulek. Przygotowane odkładamy w chłodne miejsce aby dobrze stężały.
Mus czekoladowy
Czas przygotowania: około 30 minut
plus 2 godziny do zastygnięcia
Ilość: dla 4 osób
Składniki
- 85 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
- 1 łyżka kakao (plus dodatkowo 3 łyżki do dekoracji)
- 90 ml espresso
- 1 laska wanilii
- 2 białka jaja
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g jogurtu greckiego
- 200 g malin
OPCJONALNIE DO DEKORACJI TRUFLI:
- Mięta lub melisa do dekoracji
Wykonanie
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (kąpiel wodna polega na
umieszczeniu naczynia ze składnikami na naczyniu z wrzącą wodą. Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej
sprawia, że czekolada się nie przypali). Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyjmujemy ziarenka. Do rozpuszczonej
czekolady dodajemy 2 gorące porcje espresso, kakao i ziarenka wanilii. Następnie całość dokładnie mieszamy.
Dolewamy pozostałą porcję espresso i delikatnie łączymy składniki. Odstawiamy do wystygnięcia – najlepiej do
temperatury pokojowej. W osobnym naczyniu ubijamy białka jajek. Kiedy powstanie gęsta piana dodajemy cukier
(po 1 łyżce) nie przerywając ubijania, tak aby powstała gładka pianka. Do wystudzonej czekolady dodajemy
ubitą pianę i ruchami okrężnymi delikatnie łączymy tak aby nie stracić puszystości musu
Gulasz wołowy
Czas przygotowania: około 120 minut
Ilość: dla 4 osób
Składniki
- 500 g karkówki wołowej
- 200 g białej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 40 g suszonych podgrzybków
- 3 litry bulionu jarskiego z jednego pęczka włoszczyzny
- 100 g kawy mielonej
- 1 łyżka koncentratu pomidofRowego
- Kilka gałązek tymianku
- 4 listki laufRowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 100 ml oleju rzepakowego
- Sól, sos sojowy, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie
Włoszczyznę obieramy, kroimy na małe cząstki. W rondlu rozgrzewamy olej,
następnie dodajemy warzywa i smażymy tak, aby się zarumieniły. Dodajemy zioła i przyprawy, oraz suszone
grzyby i zalewamy około 3,5 litra zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na kawałki około 3-5 cm. Cebulę obieramy i kroimy na podobne cząstki.
Czosnek również obieramy i siekamy. W osobnym rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoto. Dodajemy
cebulę, posiekany czosnek i koncentrat pomidofRowy. Całość zasmażamy na mocnym ogniu przez kilka minut.
Dodajemy bulion grzybowy tak, aby przykryć powierzchnię mięsa i wolno dusimy pod przykryciem. Pozostałe
grzyby i warzywa z bulionu lekko siekamy i swobodnie dodajemy do gulaszu. Gulasz gotujemy na średniej mocy
około 1,5 godziny – kontrolując smak i miękkość mięsa. Około 100 g mielonej kawy parzymy zalewając wrzątkiem
i odstawiamy na 15 minut. Całość cedzimy przez bardzo drobne sitko i dodajemy do gulaszu w ostatniej fazie
duszenia – kiedy mięso zacznie mięknąć. Wolno gotujący się gulasz nabiera powoli aromat kawy.