
Mini empanadas nadziewane mięsem i fasolą
(porcja dla 3 osób, czas przygotowania – 90 minut)
Sposób przygotowania
Składniki:
1 płat rolowanego ciasta kruchego
1 jajko do posmarowania pierożków
farsz mięsny:
300 g mielonej wołowiny
100 g czerwonej fasoli konserwowej
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 ząbki czosnku
1 laska cynamonu
1 czerwona cebulka
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka imbiru
1 utarty batat
2 goździki
200 g passaty pomidorowej
cukier do smaku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmaż kilka minut. Na patelnię dodaj imbir, kurkumę, curry, goździki, paprykę i laskę cynamonu, a następnie wymieszaj. Dodaj mięso mielone, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz fasolę. Podsmaż razem i dodaj passatę. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie duś około 15 minut.
Z kruchego ciasta przy pomocy szklanki wykrój krążki i napełnij je wystudzonym farszem. Z takiej ilości składników powinno powstać ok. 15 pierożków.
Następnie sklej je, tak jak klasyczne pierogi.
Pierożki ułóż na blasze z pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C.