Spaghetti
pełne pomidorów

- pomidory – 1 kg
- makaron spaghetti – 1 opak.
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- bazylia – 1 pęczek
- tymianek – 2 gałązki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka (do makaronu)
- pieprz – szczypta
- parmezan – 20 g
- deska do krojenia
- noże
- garnek
- głęboka patelnia
- tarka
- durszlak
- chochla
Przygotowanie krok po kroku:

Obieramy i drobno siekamy cebulę, czosnek, bazylię oraz tymianek. Świeże pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Poszczególnych składników nie mieszamy ze sobą.

Głęboką patelnię stawiamy na średnim ogniu, dodajemy oliwę i pokrojoną cebulę. Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie, a gdy lekko się zarumieni, dorzucamy czosnek. Przez kilka minut mieszamy składniki, po czym dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy sos na delikatnym ogniu.

Napełniamy duży garnek wodą i wstawiamy do zagotowania. Wodę solimy, dopiero gdy zaczyna wrzeć – wtedy dorzucamy również makaron. Makaron przygotowujemy al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest gotowy, przelewamy do kubka jedną chochlę wody z gotowania i odstawiamy. Odsączamy makaron w durszlaku – bez opłukiwania bieżącą wodą, żeby dobrze połączył się z sosem.

Mieszamy spaghetti z sosem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy do niego odrobinę wody z makaronu. Spaghetti posypujemy pokrojonymi liśćmi bazylii i startym na tarce parmezanem.

Danie na pewno zdobędzie serce dlatego zalecamy równolegle rozpoczęcie poszukiwań przepisu na kolejną randkę.