Aplikacja

Spaghetti
pełne pomidorów

Składniki:
  • pomidory – 1 kg
  • makaron spaghetti – 1 opak.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • bazylia – 1 pęczek
  • tymianek – 2 gałązki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka (do makaronu)
  • pieprz – szczypta
  • parmezan – 20 g
Akcesoria:
  • deska do krojenia
  • noże
  • garnek
  • głęboka patelnia
  • tarka
  • durszlak
  • chochla

Przygotowanie krok po kroku:

1. Kroimy składniki

Obieramy i drobno siekamy cebulę, czosnek, bazylię oraz tymianek. Świeże pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Poszczególnych składników nie mieszamy ze sobą.

2. Przygotowujemy sos

Głęboką patelnię stawiamy na średnim ogniu, dodajemy oliwę i pokrojoną cebulę. Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie, a gdy lekko się zarumieni, dorzucamy czosnek. Przez kilka minut mieszamy składniki, po czym dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy sos na delikatnym ogniu.

3. Gotujemy makaron

Napełniamy duży garnek wodą i wstawiamy do zagotowania. Wodę solimy, dopiero gdy zaczyna wrzeć – wtedy dorzucamy również makaron. Makaron przygotowujemy al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest gotowy, przelewamy do kubka jedną chochlę wody z gotowania i odstawiamy. Odsączamy makaron w durszlaku – bez opłukiwania bieżącą wodą, żeby dobrze połączył się z sosem.

4. Serwujemy danie

Mieszamy spaghetti z sosem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy do niego odrobinę wody z makaronu. Spaghetti posypujemy pokrojonymi liśćmi bazylii i startym na tarce parmezanem.

5. Dodatkowe wskazówki

Danie na pewno zdobędzie serce dlatego zalecamy równolegle rozpoczęcie poszukiwań przepisu na kolejną randkę.