Aplikacja

Wieprzowina rasy
puławskiej z salsą z papai

Składniki:
  • wieprzowina rasy puławskiej – 3 kotlety
  • rozmaryn – 6 gałązek
  • oliwa z oliwek – kilka łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól – 1 łyżeczka
  • kolorowy pieprz – 0,5 łyżeczki
  • szalotka – 1 szt.
  • papaja – 1 szt.
  • limonka – 1 szt.
  • kolendra – 3 gałązki
Akcesoria:
  • patelnia grillowa
  • nóż
  • deska do krojenia
  • miski

Przygotowanie krok po kroku:

1. Tworzymy salsę

Papaję i szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Doprawiamy szczyptą soli, kolorowego pieprzu i posiekaną kolendrą. Mieszankę skrapiamy sokiem z limonki i łyżką oliwy. Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby smaki się ze sobą połączyły.

2. Przygotowujemy mięso

Kotlety z wieprzowiny dokładnie obtaczamy oliwą. W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony rozmaryn, sól i pieprz. Powstałą mieszanką nacieramy mięso z każdej strony.

3. Grillujemy wieprzowinę

Mięso wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię grillową (możemy skorzystać również z tradycyjnego grilla). Smażymy przez ok. 8 minut z każdej strony, aż kotlety się zarumienią (najlepiej, żeby były soczyste i lekko różowe wewnątrz).

4. Serwujemy danie

Tak przygotowaną karkówkę przekładamy na talerz. Podajemy ją z salsą z papai, którą przed podaniem powinniśmy ponownie wymieszać. Mięso można serwować z pieczywem lub frytkami.

5. Dodatkowe wskazówki

Danie zachwyca również płeć piękną. Zachęcamy do zaproszenia znajomych pań na wspólną kolację.

Poznaj markę
PEWNI DOBREGO