Wieprzowina rasy
puławskiej z salsą z papai

- wieprzowina rasy puławskiej – 3 kotlety
- rozmaryn – 6 gałązek
- oliwa z oliwek – kilka łyżek
- czosnek – 2 ząbki
- sól – 1 łyżeczka
- kolorowy pieprz – 0,5 łyżeczki
- szalotka – 1 szt.
- papaja – 1 szt.
- limonka – 1 szt.
- kolendra – 3 gałązki
- patelnia grillowa
- nóż
- deska do krojenia
- miski
Przygotowanie krok po kroku:

Papaję i szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Doprawiamy szczyptą soli, kolorowego pieprzu i posiekaną kolendrą. Mieszankę skrapiamy sokiem z limonki i łyżką oliwy. Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby smaki się ze sobą połączyły.

Kotlety z wieprzowiny dokładnie obtaczamy oliwą. W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony rozmaryn, sól i pieprz. Powstałą mieszanką nacieramy mięso z każdej strony.

Mięso wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię grillową (możemy skorzystać również z tradycyjnego grilla). Smażymy przez ok. 8 minut z każdej strony, aż kotlety się zarumienią (najlepiej, żeby były soczyste i lekko różowe wewnątrz).

Tak przygotowaną karkówkę przekładamy na talerz. Podajemy ją z salsą z papai, którą przed podaniem powinniśmy ponownie wymieszać. Mięso można serwować z pieczywem lub frytkami.

Danie zachwyca również płeć piękną. Zachęcamy do zaproszenia znajomych pań na wspólną kolację.