Przepis na pieczoną kaczkę z nadzieniem z żurawiny i jabłek
- Kaczka w całości – 1 szt.
- Jabłka – 2 szt.
- Żurawina mrożona – 100 g
- Majeranek suszony – 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Miska
- Nóż
- Brytfanka
- Piekarnik
Przygotowanie krok po kroku:
Obieramy jabłka oraz kroimy je na ćwiartki. Następnie w miseczce łączymy je z żurawiną oraz 1 łyżką majeranku.
Odcinamy lotki, a następnie całość przekładamy do brytfanki. Kaczkę faszerujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem. Aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia, zamykamy nasze mięso za pomocą wykałaczek lub nacinając skórę, aby powstała dziura, przez którą przełożymy nóżki.
Kaczkę od góry doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy majerankiem. Przed pieczeniem do brytfanki wlewamy odrobinę wody, dzięki czemu skórka skruszeje, a mięso będzie miękkie. Gotową kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170°C-180°C i regularnie podlewając wodą pieczemy przez około 2 godziny. Do momentu, aż skórka zrobi się złocista.
Pozostałe obierki z jabłek obtaczamy cynamomen i pieczemy przez około 15 minut w 190°C. W taki sposób otrzymamy pyszne i zdrowe chipsy.