Przepis na… święta! Zapiekany i aromatyczny łosoś
- filet z łososia jurajskiego – 600 g
- tymianek – pęczek
- cytryna – 2 szt.
- czosnek – 1-2 ząbki
- sól – szczypta
- biały pieprz – szczypta
- oliwk z oliwek – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- noże,
- deska do krojenia,
- naczynie żaroodporne,
- miska
Przygotowanie krok po kroku:
Do miski dodajemy 2 łyżki oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczkq skrojonego tymianku. Przyprawiamy solq, pieprzem i odrobinq soku z cytryny (ok. 1 łyżki). Całość mieszamy.
Cytryny kroimy w piastry. Następnie na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pokrojonej cytryny i kilka gałązek tymianku.
Myjemy i osuszamy filet z łososia. Rybę dzielimy nożem na trzy części, które obtaczamy w marynacie. Całość odstawiamy na co najmniej 15 minut, aby ryba się zamarynowała (jeśli mamy więcej czasu łososia możemy marynować nawet na całq noc). Następnie łososia układamy w naczyniu żaroodpornym na przygotowanej wcześniej „poduszce”. Pozostałe gałqzki tymianku oraz resztę pokrojonej cytryny układamy na rybie. Polewamy pozostałq częściq marynaty. Na samej górze kładziemy masło, które rozpuści się podczas pieczenia.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut. W międzyczasie sprawdzamy kolor łososia – kiedy białko się ścina przybiera jasnoróżowq barwę, natomiast w środku łosoś może być lekko ciemniejszy. Ryba jest gotowa, gdy rozpada się na płaty, a nie kruszy.
Rozkładamy łososia na talerze. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub miksem sałat.