Przepis na dobrą kondycję Soczysta sałatka z pomarańczą
- pomarańcze – 2 szt.
- miks sałat z rukolą – 1 opak.
- granat – 1 szt.
- orzechy włoskie łuskane – 60 g
- papryczka chilli – 1 szt.
- miód – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- musztarda dijon – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sok z pomarańczy – 1 łyżka
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
- sitko,
- deska do krojenia,
- talerz,
- miseczki,
- patelnia,
- noże,
- łyżka
Przygotowanie krok po kroku:
Miks sałat opłukujemy na sitku, odcedzamy, osuszamy i przekładamy na głęboki talerz.
Aby to zrobić, wystarczy ją odpowiednio obrać. Ostrym nożem odcinamy górną i dolną część owocu (tak, aby było widać miąższ). Następnie pomarańczę stawiamy pionowo i ścinamy z niej skórkę razem z białą częścią. W celu uzyskania miąższu – cienkim nożem wykrawamy „filety” spomiędzy białych błonek. Odkładamy je na bok, a z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok, który wykorzystamy do dressingu.
Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyłuskujemy z niego ziarenka, a następnie przekładamy je do miseczki. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i drobno siekamy, po czym odkładamy na bok.
Orzechy włoskie wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, aż lekko się zarumienią. Po wystygnięciu siekamy.
Wszystkie składniki dressingu przekładamy do miseczki i mieszamy ze sobą.
Do miksu sałat dodajemy „filety” z pomarańczy i posiekaną papryczkę chilli. Następnie posypujemy granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem sałatkę skrapiamy dressingiem.