Aplikacja

Składniki:
  • pomarańcze – 2 szt.
  • miks sałat z rukolą – 1 opak.
  • granat – 1 szt.
  • orzechy włoskie łuskane – 60 g
  • papryczka chilli – 1 szt.
Dressing:
  • miód – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sok z pomarańczy – 1 łyżka
  • sól – szczypta
  • pieprz – szczypta
Akcesoria:
  • sitko,
  • deska do krojenia,
  • talerz,
  • miseczki,
  • patelnia,
  • noże,
  • łyżka

Przygotowanie krok po kroku:

1. Przygotowujemy miks sałat

Miks sałat opłukujemy na sitku, odcedzamy, osuszamy i przekładamy na głęboki talerz.

2. Filetujemy pomarańczę

Aby to zrobić, wystarczy ją odpowiednio obrać. Ostrym nożem odcinamy górną i dolną część owocu (tak, aby było widać miąższ). Następnie pomarańczę stawiamy pionowo i ścinamy z niej skórkę razem z białą częścią. W celu uzyskania miąższu – cienkim nożem wykrawamy „filety” spomiędzy białych błonek. Odkładamy je na bok, a z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok, który wykorzystamy do dressingu.

3. Przygotowujemy granat i chilli

Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyłuskujemy z niego ziarenka, a następnie przekładamy je do miseczki. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i drobno siekamy, po czym odkładamy na bok.

4. Prażymy orzechy

Orzechy włoskie wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, aż lekko się zarumienią. Po wystygnięciu siekamy.

5. Tworzymy dressing

Wszystkie składniki dressingu przekładamy do miseczki i mieszamy ze sobą.

6. Komponujemy sałatkę

Do miksu sałat dodajemy „filety” z pomarańczy i posiekaną papryczkę chilli. Następnie posypujemy granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem sałatkę skrapiamy dressingiem.