sposób
na
kawę
Espresso
Słynna mała czarna to aromatyczna oraz intensywna kawa o niewielkiejobjętości. Długo utrzymujący się smak sprawia, że dłużej można delektować się jej walorami aromatycznymi. Intensywne espresso rekomendujemy serwować w małych filiżankach, najlepiej o białym lub jasnym kolorze, aby podkreślić ciemny kolor naparu. W parze z małą filiżanką należy podawać małą szklankę wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed wypiciem doskonałego espresso.
Słodka kawa z mlekiem i czekoladą. Jest to jedna z wersji kawy latte. Do espresso dodaje się czekoladę w proszku lub syropie, a następnie dolewa gorące mleko. Podaje się podobnie jak caffe latte w wysokiej szklance o pojemności 200 ml, filiżankę możemy udekofRować bitą śmietaną czy posypką.
Mocca
Cappucino
Klasyczna kawa z mlekiem o kremowo-jogurtowej konsystencji. Idealne połączenie espresso z mlekiem sprawia, że balans czekoladowej goryczki espresso wspaniale komponuje się ze słodyczą spienionego mleka. Do przygotowanego espresso należy dodać delikatnie spienione mleko, najlepiej wlewać w sam środek filiżanki, stosując okrężne ruchy, aż do jej brzegów. Do ozdoby cappuccino możemy dodać: wiórki kokosowe, cynamon, sypkie kakao czy wiórki czekoladowe.
Kawa z większą ilością mleka, gdzie goryczka espresso zostaje połączona z delikatnie spienionym mlekiem, sprawia, że staje się aksamitnym deserem o lekkiej nucie orzechowej goryczki. Caffe latte podaje się w wysokich przezroczystych szklankach dla podkreślenia trzech warstw kawy (pianka, kawa oraz mleko). Latte najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladą, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem oprószonym kakao. .
Latte
Chai Latte
Intensywnie korzenna kawa na bazie espresso, delikatnie spienionego mleka oraz dodatku przypraw (kardamon, imbir, cynamon i goździki), sproszkowanej herbaty, miodu można też dodać kandyzowane owoce. Chai latte najczęściej podawana jest w wysokich szklankach podobnych do tych, z których pije się tradycyjną cafe latte.