Skąd są nasze produkty?
Poznaj Nasze Produkty
Goliard jako jedna z pierwszych firm w Polsce rozpoczął produkcję makaronów jajecznych tradycyjną metodą walcowania. Sztandarowym produktem firmy jest makaron rosołowy nitki.
Założona w 1763 roku, Fabryka Cukiernicza „Kopernik” jest najstarszą fabryką tego typu w Polsce i jedną z najstarszych w Europie. To wyłącznie stąd pochodzą znane na całym świecie Toruńskie Pierniki tworzone na bazie tradycyjnej receptury.
Producentem krupnioków są Zakłady Mięsne HAGA PLUS, rodzinna firma
z 30-letnim doświadczeniem i wielopokoleniową historią związaną z przetwórstwem mięsa
w południowej Polsce.
Firma Polfarm w 1996 roku rozpoczęła uprawę marchwi, pietruszki, selera, buraków, cebuli. W 2011 roku pasja i doświadczenie połączyły ze sobą producentów rolnych i utworzyli oni Grupę Producentów Owoców i Warzyw. W uprawach warzyw są stosowane wyłącznie naturalne nawozy i użyźniacze gleby oraz biologiczne środki ochrony roślin.
Historia rasy puławskiej sięga początku XX wieku. To jedna z najstarszych i najbardziej cenionych polskich ras, której proekologiczną hodowlą zajmują się polscy rolnicy posiadający niewielkie, rodzinne gospodarstwa na Lubelszczyźnie, Mazowszu, Podlasiu czy Kujawach. Mięso ma wysoką wartość kulinarną i jest doskonałe do wędzenia, smażenia, grillowania, pieczenia.
Skarbem Uzdrowiska Krynica-Żegiestów S.A. ukrytym w butelce jest Kryniczanka – rozlewana od ponad 200 lat. Niepowtarzalna kompozycja wapnia, magnezu, potasu oraz sodu działa leczniczo m.in. na osteoporozę, a zawarty w wodzie kwas metakrzemowy pozytywnie wpływa na włosy, cerę i paznokcie.
Wieprzowina z rasy puławskiej
– czym się charakteryzuje?
Produkty regionalne cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród restauratorów i konsumentów. Jednym z tradycyjnych produktów Lubelszczyzny jest mięso wieprzowe rasy puławskiej. Skąd pochodzi ta rasa i dlaczego jest tak wyjątkowa? Jak przygotować pyszne dania z wieprzowiny, której walory smakowe doceniają nawet zawodowi kucharze i znawcy polskiej kuchni? Podpowiadamy!
Rasa puławska – krótka charakterystyka
Świnie puławskie mają charakterystyczne czarno-białe umaszczenie. Rasa powstała z połączenia świń żyjących w Polsce południowo-wschodniej ze świniami rasy berkshire hodowanymi w województwie lubelskim w okolicy Puław i Lubartowa. Zwierzęta należące do tej rasy szybciej dojrzewają i przybierają na wadze. Dorosłe knury mogą ważyć nawet 300 kilogramów! Ich mięso charakteryzuje się wysoką jakością i większą zawartością tłuszczu w tuszy. Od maja 2009 roku świnia rasy puławskiej widnieje na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znajdujące się na niej produkty należą do dziedzictwa kulturowego danego regionu i stanowią ważny element tożsamości Lokalnej społeczności.
Królowa polskich stołów – wieprzowina
Wieprzowina to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Nie każda smakuje jednak tak samo! Na walory smakowe i zapachowe duży wpływ ma gatunek świni, z którego pochodzi mięso.
Dlatego tak dużą popularnością cieszy się rasa puławska. Zawodowi kucharze zachwalają marmurkowatą strukturę mięsa, która sprawia, że jest ono wyjątkowo kruche i soczyste. Aby spróbować, jak smakuje szlachetna wieprzowina, nie musisz jechać w okolice Lublina. Wyśmienite danie, które zachwyci zaproszonych na obiad gości, możesz przygotować we własnej kuchni. Zawsze świeże produkty od polskich hodowców, w tym wieprzowinę rasy puławskiej, znajdziesz w sklepach Auchan na dziale mięsnym. Mięso od zaufanych producentów to gwarancja wysokiej jakości i wyjątkowego smaku.
Proste, ale efektowne dania z mięsa wieprzowego rasy puławskiej
Jeśli nie lubisz zbytnio eksperymentować w kuchni i chcesz mieć pewność, że potrawa zasmakuje nawet miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, świnię rasy puławskiej możesz zaserwować jako kotlet w panierce. Goście poczują różnicę już po pierwszym kęsie. Delikatne i soczyste mięso będzie doskonale współgrać z młodymi ziemniakami pieczonymi w skórce i puree z buraków. Z kolei miłośnikom kaszy możesz zaproponować pęczotto z leśnymi grzybami i kapustą kwaszoną kraśnicką, która również widnieje na Liście Produktów Regionalnych województwa Lubelskiego.
Z mięsa świni rasy puławskiej możesz także przygotować sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym. Z czym podać wieprzowinę, żeby wydobyć wyjątkowy smak tego regionalnego przysmaku? Zaserwuj go razem z frytkami z batatów i marchewką po marokańsku z dodatkiem soku z pomarańczy, czosnku, kurkumy i oleju kokosowego. Wieprzowina rasy puławskiej będzie świetnie smakować również z grilla z dodatkiem cebulki, podawana z delikatną sałatką z gruszki, daktyli, orzechów laskowych i rukoli.
Mięso świni rasy puławskiej doskonale sprawdzi się jako element dania głównego zarówno podczas niedzielnego obiadu dla rodziny, jak i wystawnego przyjęcia okolicznościowego.
\