Aplikacja

Polskie borówki zachwycają swoim kolorem i słodkim smakiem. Są niskokaloryczną przekąską i wyśmienitym dodatkiem do ciast i galaretek. Mają też działanie odmładzające! Nie zapomnij o nich, planując kolejne zakupy.

Pomidor układany charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem. Uprawiany w Polsce, jest soczysty ale nie wodnisty, dlatego idealnie sprawdzi się w naszych domowych przetworach. Ma wiele wartości odżywczych.

Ogórek krótki uprawiany w Polsce to odmiana o błyszczącej skórce i wybornym smaku. Jest bogaty w liczne witaminy z grupy B  zawiera dużo wody, dzięki czemu stanowi idealną, letnią przekąskę. Świetnie sprawdzi się zarówno w mizerii, jak i na kanapce.

Rabarbar doceniamy za jego walory smakowe, ale to również prawdziwa bomba odżywcza. Warto wybrać rabarbar z polskich upraw, który pysznie smakuje w postaci orzeźwiającego kompotu lub jako kwaśny dodatek do słodkich wypieków.

Pochodzący z polskich tradycyjnych upraw szpinak zadowoli każdego łakomczucha. Jest on nie tylko niskokalorycznym, ale również bogatym w mikroelementy warzywem. Idealnie nadaje się jako dodatek do smoothie i koktajli.

Polskie produkty spożywcze – wspieranie przez kupowanie

“Cudze chwalicie, swego nie znacie” – Ta popularna fraza z utworu Stanisława Jachowicza jeszcze do niedawna idealnie opisywała Polaków. Na szczęście zaczyna się to zmieniać. Jesteśmy coraz bardziej świadomi zarówno pięknych polskich krajobrazów, jak i zalet polskiej żywności! A czy Ty podczas zakupów sprawdzasz, skąd pochodzą produkty, które wkładasz do koszyka?

Polskie produkty – Kupujemy czy nie?

Polskie produkty od dawna cieszą się uznaniem na rynku europejskim, a niektóre z nich podbijają ostatnio Azję i Afrykę. W Polsce natomiast, mimo apeli, aby wspomagać polskich producentów i kupować polskie produkty spożywcze, długo się przed tym wzbranialiśmy. Zastanawialiśmy się: “I co z tego, że kupię polskie produkty?! Czy warto?!” – Owszem!

Dlaczego warto kupować polskie produkty?

1. Wspieramy polską gospodarkę

Wybierając polskie produkty, wspieramy polską gospodarkę i poprawiamy jakość życia w naszym kraju. Kupowanie krajowych owoców i warzyw przede wszystkim wspiera polskich przedsiębiorców, a to oznacza ich rozwój, nowe miejsca pracy i możliwość inwestowania w nowocześniejsze narzędzia. Wspierając polskie produkty zapewniamy lepsze i nowocześniejsze uprawy, a tym samym gospodarstwa mogą produkować więcej, a my kupować taniej. Nieocenione są więc skutki ekonomiczne naszych decyzji kulinarnych. Kto by pomyślał, że wkładając do sklepowego koszyka soczystego pomidora czy słodkie truskawki napędzamy polską gospodarkę!

2. Świeży produkt zachowuje więcej składników odżywczych!

Polskie produkty są bardzo dobre zarówno pod względem walorów smakowych, jak i wartości odżywczych! Warto wybierać te produkty, bo szybciej trafiają na sklepowe półki, są więc smaczne i świeże. Zachowują też więcej wartości odżywczych, abyśmy mogli czerpać z nich wszystko to, co najlepsze!

Świeże owoce i warzywa są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają również dużo błonnika pokarmowego, cenne antyoksydanty, takie jak: witamina A, witamina C, witamina E i flawonoidy, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki i pomagają zwalczać stany zapalne. Świeże warzywa i owoce to skarbnica wartości odżywczych, więc powinny się znaleźć w codziennym menu każdego z nas! Spożywanie świeżych krajowych produktów jest najlepszym sposobem, aby dostarczyć cenne składniki do organizmu. Ze względu na ogromne korzyści, powinniśmy dodawać je do posiłków i jeść każdego dnia.

• Truskawki są prawdziwą witaminową bombą! I do tego jakże smaczną! Są źródłem witamin z grupy B, mają więcej witaminy C niż niektóre cytrusy i mogą pochwalić się wysoką zawartością żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, żelazo uczestniczy w procesach krwiotwórczych, które zapobiegają anemii, a wapń wzmacnia kości.
• Pomidory warto jeść nie tylko ze względu na smak, ale wiele cennych właściwości. Świeże surowe pomidory są przede wszystkim bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zawierają też dużo żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, manganu, potasu i błonnika. Jedząc te warzywa, dostarczamy organizmowi porcję witamin z grupy B, witaminę E, witaminę K, witaminę C i beta-karoten.
• Rabarbar, a dokładnie 100 g świeżych łodyg, ma zaledwie 21 kalorii! Oczywiście pod warunkiem, że nie dodasz do niego sporej ilości cukru. Rabarbar jest bardzo zdrowy! Zawiera fitoskładniki, błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, polifenole, witaminy A, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, a podczas obróbki cieplnej dodatkowo uwalnia się rapontygenina, mająca właściwości przeciwnowotworowe… Nic tylko łapać i chrupać!

3. Mamy wpływ na ślad węglowy z transportu owoców i warzyw

Ślad węglowy jest jednym z najbardziej widocznych efektów działalności człowieka na Ziemi. Im więcej CO2 wytwarzamy do atmosfery, tym gorzej odbija się to na naszej planecie. Gazy cieplarniane powstają między innymi podczas transportu produktów. W skali globalnej przemysł energetyczny i sektor transportu lądowego, wodnego i powietrznego, najbardziej odbijają się na środowisku. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, ile kilometrów pokonują owoce i warzywa zanim trafią na nasze talerze. Kupując produkty krajowe, przyczyniamy się do zmniejszenia ilości kilometrów, które pokonują produkty przez nas spożywane, a więc zmniejszenia śladu węglowego naszej żywności.