Aplikacja

Poznaj nasze

Ryby

Auchan jest głównym
dystrybutorem wyjątkowego
i smacznego łososia jurajskiego
wyhodowanego w Polsce.

  • Woda geotermalna

    Łosoś jurajski hodowany jest w wodzie geotermalnej,
    bogatej w mikro i makroelementy, które wpływają pozytywnie
    na zdrowie ryb oraz wysoką jakość mięsa i niepowtarzalny smak.
    Woda geotermalna gwarantuje brak zagrożeń biologicznych
    w trzyletnim cyklu hodowlanym.

  • Bez zbędnych szczepień!

    Dzięki takim warunkom hodowli łososie jurajskie nie są
    prewencyjnie szczepione przeciwko chorobom i wirusom,
    co przekłada się na szybsze tempo wzrostu.

  • Bez antybiotyków!

    W procesie hodowli nie są stosowane antybiotyki
    oraz inne środki chemiczne, służące do zwalczania
    chorób czy pasożytów morskich.

Ryba dobrze wpływa…

na organizm
człowieka!

Kwasy Omega-3

Serce

Tłuste ryby morskie są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
omega – 3, które korzystnie wpływają na układ sercowo – naczyniowy:
zapobiegają tworzeniu blaszek miażdżycowych, przez co zmniejszają ryzyko
wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz zawału mięśnia sercowego.
Kwasy omega – 3 sprzyjają także obniżeniu ciśnienia krwi oraz korzystnie
wpływają na poziom cholesterolu.

Mózg

Regularne spożywanie ryb będących źródłem kwasów omega – 3
oraz jodu korzystnie wpływa inteligencję, pamięć i koncentrację.
W przypadku kobiet w ciąży spożywanie ryb wspomaga prawidłowy rozwój
płodu oraz w późniejszym czasie wywiera pozytywny wpływ na rozwój
układu nerwowego u niemowląt i małych dzieci. Osoby, które regularnie
spożywają ryby są mniej podatne na demencję w wieku starszym,
a także depresję, stres i stany lękowe.

Oczy

Spożywanie ryb korzystnie wpływa na wzrok. Kwasy tłuszczowe zawarte
w rybach pełnią funkcje strukturalne w siatkówce oka oraz wykazują
właściwości przeciwzapalne przez co zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia
plamki żółtej postępującego z wiekiem – jednej z najczęstszych przyczyn
utraty wzroku. Regularna konsumpcja ryb łagodzi także objawy
tzw. „zespołu suchego oka”.

Stawy

Spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega – 3
zapobiega wystąpieniu reumatoidalnego zapalenia stawów,
a u osób cierpiących na to schorzenie niweluje procesy zapalne
i przyczynia się do łagodzenia objawów: obrzęku i bólu stawów.

Tarczyca

O włączeniu ryb do swojego jadłospisu powinny pamiętać osoby
cierpiące na chorobę Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie
tarczycy) ponieważ zawarte w rybach kwasy omega – 3 wykazują
działanie przeciwzapalne.

Skóra

Wprowadzenie ryb do menu zaowocuje poprawieniem kondycji skóry, włosów
i paznokci. Kwasy tłuszczowe omega – 3 przyspieszają gojenie ran,
zmniejszają stany zapalne, podrażnienia, zaczerwienienia i obrzęki.

Witamina A i D

Skóra

Ryby są źródłem witaminy A odpowiedzialnej za prawidłowy rozwój
i funkcjonowanie skóry.

Stawy

Ryby stanowią najlepsze źródło pokarmowe witaminy D, wpływającej m.in.
na gospodarkę wapniowo – fosforową, a przez to na prawidłowe
funkcjonowanie układu kostnego.

Selen

Skóra

Jedząc ryby dostarczamy organizmowi selenu – pierwiastka, który działając
synergistycznie z witaminą E wykazuje właściwości antyoksydacyjne – usuwa
z organizmu wolne rodniki dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.

Tarczyca

Ryby są doskonałym źródłem jodu oraz selenu – pierwiastków niezbędnych
do prawidłowej pracy hormonów tarczycy wpływających m.in. na regulację
tempa przemiany materii w naszym organizmie.

Aromatyczny bulion z karpia z warzywami

Składniki dla 4 osób:

    Baza:

  • pęczek włoszczyzny z cebulą
  • 1kg dzwonka z karpia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
    Dodatkowo:

  • 1 marchewka
  • 1 duży pomidor
  • 1 por
  • 300 g filetu z karpia
  • sos sojowy
  • 20 g natki pietruszki
  • 20 g kopru
  • odrobina chilli do smaku

Wykonanie:

Baza: warzywa obieramy i podsmażamy na złoto na oleju.
Zalewamy 1 l wody i zagotowujemy. Do zagotowanego płynu
dodajemy opłukanego dzwonka z karpia i wolno gotujemy ok.
1,5 godziny. Powstaną tzw. szumowiny, które należy zbierać
co jakiś czas sitkiem o drobnych oczkach.

Bulion zagotować. Marchew i pora obrać. Następnie pokroić
w cienkie plasterki, a potem w cienkie paseczki tzw. julienne.
Pomidory należy sparzyć, obrać i posiekać. Warzywa twarde dodać
do bulionu i ugotować al dente ok 5 minut. Dodać pokrojony
w kawałki filet karpia. Po kilku minutach gotowania dodać pomidory,
doprawić zupę sosem sojowym i chilli. Nałożyć do miseczek
i udekorować świeżymi ziołami.

Karp pieczony w całości z warzywami

Składniki dla 4 osób:

  • 1 tuszka karpia – ok 1,5 kg
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 cebula
  • 300 ml bulionu z karpia
  • 1 łyżka masłą
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g obranej marchwi
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorków cherry
  • 100 ml oliwy z drugiego tłoczenia
  • pęczek bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 cytryny

Wykonanie:

Tuszkę karpia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć od strony skóry w pasy i natrzeć przyprawami z dodatkiem ziół i odrobiną oleju (solą, pieprzem, posiekaną cebulą, skórką cytryny, majerankiem, ½ główki czosnku). Rybę należy pozostawić w marynacie najlepiej w chłodnym miejscu minimum 2 godziny.

Warzywa obrać i pokroić w małe kształty podobnej wielkości. Pomidorki i fasolkę pozostawiamy w całości. Skropić pozostałym olejem oraz opruszyć solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym lub na blasze ułożyć rybę oraz dookoła marynowane warzywa. Całość zalać bulionem z dodatkiem masła. Wkładamy do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 30 minut.

Dorsz z sałatką ze świeżych warzyw

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g filetu z dorsza
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 papryka pepperoni
  • 50 g świeżej bazylii
  • 50 g młodego szpinaku
  • 50 g młodej sałaty rzymskiej
  • 50 g parmezanu
  • 100 ml oliwy extra virgine
  • 1 mała chilli
  • 20 g kopru
  • 20 g natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól, cukier, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filet dorsza umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na 4 równe kawałki, ułożyć na blasze z papierem pergaminowym.

Marynata do ryby: oliwę, chili, koper, natkę, sok z cytryny i skórkę z cytryny zmielić blenderem. Gotową marynatą posmarować rybę i upiec w 200⁰C ok. 8 minut.

Cukinię i pepperoni pokroić w plastry grubości 1 cm, podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego na złoto. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Parmezan pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw w cieniutkie płatki.

Na talerzu ułożyć liście szpinaku, sałaty rzymskiej i bazylii. Następnie ułożyć cukinię, paprykę i upieczoną rybę. Udekorować płatkami parmezanu i skropić odrobiną oliwy i soku z cytryny.

Łosoś zapiekany z warzywami

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g fileta łososia
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g brokułów
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • ok. 500 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 cytryny
  • 50 g siekanego kopru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bechamel: podgrzać mleko w rondlu. Masło podgrzać w osobnym garnku i kiedy się roztopi dodać mąkę. Kiedy zgęstnieje dodawać gorące mleko partiami mieszając. Czynność trwa ok. 5 minut do wykończenia mleka i do otrzymania żądanej konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem.

Łososia pokroić w 3 cm kawałki. Brokuły podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w księżyce i obgotować 15 minut w osolonym wrzątku. Pod koniec gotowania ziemniaków dodać oczyszczone brokuły na 2-3 minuty.

Warzywa odcedzić i wymieszać z surową rybą, siekanym świeżym koprem i bechamelem.
Całość ułożyć w naczyniu do zapiekania i włożyć do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200⁰C na 15 minut. Podawać ze świeżą cytryną.

Tortilla z tuńczykiem

Składniki dla 4 osób:

  • ok. 120 g tuńczyka świeżego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 50 g świeżej kolendry
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 100 ml oliwy extra virgine
  • 2 limonki
  • 4 placki tortilli o średnicy ok 30 cm
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Tuńczyka opruszyć solą i pieprzem oraz skropić olejem rzepakowym. Opiekać na mocno rozgrzanej patelni 1 minutę z każdej strony. Ostudzonego tuńczyka posiekać.

Pomidory i awokado pokroić w 1-2 cm kostkę. Cebulę posiekać w cieniutkie piórka. Paprykę oczyścić i pokroić w 1-2 cm kostkę. Kolendrę opłukać pod zimną wodą, osuszyć i posiekać.

Placki tortilli rozłożyć na blacie i ułożyć na nich składnikami tak, aby pozostawić wolny obszar ok 3-4 cm przy zewnętrznej krawędzi każdego placka. Najpierw złożyć prawą i lewą stronę w kierunku środka zakładając owe 3-4 cm, a następnie zwinąć placek zaczynając od siebie. Podczas zwijania należy starać się zwijać dość ciasno. Tortilla pięknie się połączy.