Już za chwilę rozpoczniemy wielkanocne porządki i przygotowania. Zastanawiasz się już, jakie przygotować dania na wielkanocny stół? Jakie domowe potrawy wielkanocne podać? Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków ani też potraw mięsnych i wytrawnych. Idealny będzie domowy żurek, biała kiełbasa czy roladki drobiowe i tradycyjny mazurek na deser. Jakie jeszcze dania na Wielkanoc możesz przyrządzić? Jakie potrawy wielkanocne podać na świąteczny stół? Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?
Wielkanoc to czas, kiedy świętujemy Zmartwychwstanie Chrystusa, a niedzielne śniadanie wielkanocne jest uroczystym i bardzo rodzinnym posiłkiem świątecznym. Apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu nad ranem, a pierwszym posiłkiem, który spożyli ze zmartwychwstałym Jezusem, było właśnie śniadanie. Dlatego w niektórych domach najważniejszą częścią pierwszego wielkanocnego posiłku jest święconka, składająca się ze wszystkich poświęconych produktów, które umieściliśmy w koszyczku. Co przygotować na śniadanie wielkanocne? Jaja, które symbolizują odrodzone życie, rozmaite mięsa i wędliny oznaczające radość z zakończonego postu i sytość. Jak nakazuje tradycja, potrawy wielkanocne w Polsce powinny być również bogate w bakalie i orzechy, które są symbolem dostatku. Dlatego też świąteczny jadłospis pełen jest słodkich wypieków takich jak baba drożdżowa, mazurek, keks czy sernik.
Jaja oznaczają nowe, odrodzone życie, dlatego też są głównym symbolem świąt Wielkanocnych i najważniejszą częścią wielkanocnej święconki. Nie może ich również zabraknąć na świątecznym stole. Dania na Wielkanoc to jaja w każdej postaci:
Typową potrawą wielkanocną w Polsce, która często pojawia się na świątecznym stole, są smażone jajka faszerowane. To danie jest ciekawszą alternatywą dla klasycznych jajek w majonezie. Jak przyrządzić jajka faszerowane? Przepisów jest wiele! Możesz przygotować je z pieczarkami i cebulką, wędzonym łososiem, szynką i porem lub tuńczykiem. Ugotuj jajka na twardo, skorupki przekrój na pół, wydrąż, przygotuj wybrany farsz i wypełnij nim skorupki. Następnie obtocz stronę z farszem w panierce i podsmaż. Gotowe!
Mięsne dania na Wielkanoc to najczęściej schab faszerowany, boczek, szynka, pasztet domowej roboty, klopsy, kurczak, faszerowana gęś czy kaczka. Inne często podawane potrawy wielkanocne to również rozmaite wędliny, żurek i barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą. Bardzo popularne są także przystawki, takie jak sałatki, galaretki drobiowe oraz faszerowane ryby w galarecie.
Popularne domowe potrawy wielkanocne to:
Żurek to tradycyjne danie na Wielkanoc, którego nie może zabraknąć na Twoim stole! Żurek wielkanocny gotuje się na wędzonce, z białą kiełbasą. Przepisów na żurek jest bardzo dużo i każdy region Polski może pochwalić się swoim. Mamy żurek śląski, żurek kujawski, czy krakowski. Najsmaczniejsza zupa – kwaśna i aromatyczna – przygotowana jest na zakwasie domowej roboty. Tradycyjny żurek na Wielkanoc podajemy oczywiście z jajkiem, plasterkami białej kiełbasy i z paroma łyżkami tartego chrzanu. Można go również zabielić śmietaną. Zwykle posiłek serwujemy na głębokich talerzach, a w niektórych rejonach Polski – w chlebie.
Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się słodki deser, który będzie doskonały do kawy i herbaty, którą podamy rodzinie i przyjaciołom. Upiecz wielkanocną babę – drożdżową, piaskową, z bakaliami. Nie może zabraknąć również tradycyjnego wielkanocnego mazurka, makowca i sernika. Jakie słodkie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole?
Mazurek wielkanocny to tradycyjny polski wypiek, bez którego ciężko wyobrazić sobie święta. Jest to ciasto na kruchym spodzie z kajmakowym nadzieniem i pięknie udekorowane bakaliami. Mazurka można również przygotować z ciasta biszkoptowego lub marcepanowego, zamieniając kajmak na masę czekoladową, masę orzechową, marmoladę, dżem… lub wiele innych smaków! Każdy mazurek na pewno będzie równie smaczny! Wesołych Świąt!