Aplikacja
arancini przepis
 

Arancini – przepis na włoską przekąskę

Opublikowano 11.05.2023

Cenisz sobie oryginalne dania, które pochodzą z różnych części Europy? Jedną z ciekawszych i coraz bardziej znanych potraw z włoskiej Sycylii jest arancini – czyli ryżowe kulki z nadzieniem w chrupiącej panierce. Poznaj oryginalny przepis na arancini i zachwyć się smakiem słonecznej Italii!

1. Gotowanie ryżu

Ugotuj 500 g ryżu w wodzie z dodatkiem soli, a po ugotowaniu przypraw go szafranem.

2. Smażenie mięsa

Usmaż 300 g mięsa mielonego na delikatnym ogniu na oliwie z oliwek, dodaj do mięsa szklankę sosu pomidorowego oraz 100 g groszku konserwowego. Duś całość do momentu, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty.

3. Dodanie mozzarelli

W kolejnym kroku zetrzyj do sosu cały ser mozzarella na grubych oczkach tarki.

4. Formowanie kulek

Czas na formowanie kulek – łyżkę ryżu rozłóż w dłoni, wypełnij farszem i mozzarellą, po czym zamknij nadzienie drugą łyżką ryżu. Całość uformuj dłońmi w zwartą kulkę i obtocz w panierce z bułki tartej, jajka i mąki.

5. Smażenie

Smaż arancini na oliwie do momentu, aż panierka się zarumieni. Wyjmij kulki na talerz, podawaj lekko ostudzone. Słodką wersję możesz zaproponować domownikom na ciepło lub jako zimny deser w letnie popołudnie.

Czas całkowity 60 min
Porcja 10
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
10
biały ryż - 500 g
jajko - 3 szt.
mąka - 130-150 g
bułka tarta - 400 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
przecier pomidorowy - 1 szklanka
ser mozzarella - 1 szt.
szafran - 1 opak.