Arancini – przepis na włoską przekąskę
Opublikowano 11.05.2023Cenisz sobie oryginalne dania, które pochodzą z różnych części Europy? Jedną z ciekawszych i coraz bardziej znanych potraw z włoskiej Sycylii jest arancini – czyli ryżowe kulki z nadzieniem w chrupiącej panierce. Poznaj oryginalny przepis na arancini i zachwyć się smakiem słonecznej Italii!
Usmaż 300 g mięsa mielonego na delikatnym ogniu na oliwie z oliwek, dodaj do mięsa szklankę sosu pomidorowego oraz 100 g groszku konserwowego. Duś całość do momentu, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty.
W kolejnym kroku zetrzyj do sosu cały ser mozzarella na grubych oczkach tarki.
Czas na formowanie kulek – łyżkę ryżu rozłóż w dłoni, wypełnij farszem i mozzarellą, po czym zamknij nadzienie drugą łyżką ryżu. Całość uformuj dłońmi w zwartą kulkę i obtocz w panierce z bułki tartej, jajka i mąki.
Smaż arancini na oliwie do momentu, aż panierka się zarumieni. Wyjmij kulki na talerz, podawaj lekko ostudzone. Słodką wersję możesz zaproponować domownikom na ciepło lub jako zimny deser w letnie popołudnie.