Aromatyczna zupa rybna – przepis, który z łatwością odtworzysz w swoim domu
Opublikowano 09/05/2023Pragniesz odmiany w kuchni? Zapewni Ci ją królowa morskich dań, czyli zupa rybna. Przepis, który przygotowaliśmy, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i rozgrzeje serca wszystkich gości. Pora zatem zestawić składniki i uruchomić wyobraźnię!
Rozmroź filety z dorsza według instrukcji na opakowaniu. Pokrój je na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli chcesz dodać krewetki, usuń z nich jelito.
Obierz marchewkę, pietruszkę, pora i seler naciowy, a następnie pokrój je na plasterki.
Na dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.
Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę oraz plasterki pora, dusząc je przez kilka minut.
Pokrojonego dorsza połóż na warzywach, a następnie wlej bulion rybny i dodaj koncentrat pomidorowy.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż ryba będzie miękka.
Wyjmij rybę z wywaru i ostrożnie oddziel mięso od skóry i ości.
Zmiksuj zupę na gładki krem, a następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Dodaj wyjęte mięso dorsza i świeży tymianek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę rybną z kromką świeżego chleba lub krakersami. Smacznego!

Aromatyczna zupa rybna – przepis, który z łatwością odtworzysz w swoim domu
Opublikowano 09/05/2023Pragniesz odmiany w kuchni? Zapewni Ci ją królowa morskich dań, czyli zupa rybna. Przepis, który przygotowaliśmy, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i rozgrzeje serca wszystkich gości. Pora zatem zestawić składniki i uruchomić wyobraźnię!
Rozmroź filety z dorsza według instrukcji na opakowaniu. Pokrój je na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli chcesz dodać krewetki, usuń z nich jelito.
Obierz marchewkę, pietruszkę, pora i seler naciowy, a następnie pokrój je na plasterki.
Na dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.
Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę oraz plasterki pora, dusząc je przez kilka minut.
Pokrojonego dorsza połóż na warzywach, a następnie wlej bulion rybny i dodaj koncentrat pomidorowy.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż ryba będzie miękka.
Wyjmij rybę z wywaru i ostrożnie oddziel mięso od skóry i ości.
Zmiksuj zupę na gładki krem, a następnie wlej śmietanę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Dodaj wyjęte mięso dorsza i świeży tymianek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę rybną z kromką świeżego chleba lub krakersami. Smacznego!