Aplikacja
Azjatycki gulasz z wołowiną
 

Azjatycki gulasz z wołowiną

Opublikowano 02.05.2024

Kuchnia azjatycka często kojarzona jest z trudno dostępnymi składnikami lub skomplikowanym i długim sposobem przygotowania posiłku. Gulasz azjatycki z ryżem i wołowiną z naszego przepisu, to zaprzeczenie tych stereotypów! Ten domowy sposób na azjatycki gulasz z wołowiną przeniesie Cię wspomnieniami do najlepszej orientalnej restauracji.

Głównym składnikiem dania jest mięso na gulasz wołowe Pewni Dobrego. Wybór wołowiny Pewni Dobrego dodatkowo ułatwia przygotowanie gulaszu, ponieważ mięso jest już pokrojone i gotowe do użycia.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Ugotuj ryż

Ryż parabolied dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli i cukru oraz ryż. Przykryj naczynie pokrywką i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Ryż gotuj około 10 minut od zagotowania się wody – powinien wchłonąć cały płyn. Następnie zdejmij z palnika i odczekaj kolejne 10 minut. Ryż wymieszaj z olejem sezamowym.

2. Przygotuj mięso

Mięso na gulasz wołowe Pewni Dobrego wyciągnij z opakowania. Dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni lub w woku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj wołowinę i smaż na dużym płomieniu do zarumienienia – około 2-4 minuty. Gotowe mięso zdejmij z patelni i odłóż na bok.

3. Usmaż warzywa

Imbir, papryczkę chilli oraz czosnek dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Składniki możesz również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Marchewkę i paprykę oczyść, a następnie pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć posiekany imbir, papryczkę chilli oraz czosnek. Podsmaż kilkanaście sekund, po czym dodaj marchewkę i paprykę. Warzywa smaż kilka minut. Następnie na patelnię dodaj smażoną wołowinę, cukier trzcinowy oraz sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj i wyłącz palnik.

4. Podaj gulasz

Szczypiorek dokładnie umyj i posiekaj. Sezam upraż na suchej patelni do zarumienienia. Do głębokiego talerza nałóż porcję ryżu. Na środek nałóż gorący, azjatycki gulasz. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem.

Danie należy do kuchni azjatyckiej, tradycyjnej. Nie zawiera laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2
Na ryż:
½ szklanki ryżu paraboiled
szczypta soli
szczypta cukru trzcinowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 szklanka wody
Na gulasz:
1 opakowanie mięsa extra na gulasz wołowego Pewni Dobrego
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ korzenia imbiru
½ papryczki chilli
1 ząbek czosnku
1 papryka żółta
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka szczypiorku
1 łyżeczka sezamu