Aplikacja
Babeczki dyniowe z owocami
 

Babeczki dyniowe z owocami

Opublikowano 11.12.2023

Babeczki dyniowe to doskonała propozycja wykorzystania dyni do deserów. Dodatek mąki pełnoziarnistej i świeżych owoców sprawia, że są one sycące i dają energię na dłużej. Są pyszną alternatywą dla gotowych wypieków cukierniczych. Przygotuj je z wykorzystaniem dobrych jakościowo produktów.

Puree z dyni odmiany Nelson Pewni Dobrego nada im słodkiego smaku oraz pomarańczowego koloru. Zrób babeczki dyniowe z wykorzystaniem jajek ze sprawdzonego chowu. Na liście składników znajdziesz jajka ekologiczne Pewni Dobrego, które pochodzą od kur ze stałym dostępem do terenów na otwartej przestrzeni. Babeczki z dyni z tego przepisu przygotowuje się bez dodatku cukru, dlatego są odpowiednie dla osób, które z różnych przyczyn chcą uniknąć jego nadmiaru w swojej diecie.

1. Upiecz dynie i zblenduj

Ustaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół. Dynię odmiany Nelson Pewni Dobrego pokrój w ćwiartki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i poukładaj na niej kawałki dyni. Piecz przez 20–25 minut do miękkości. Następnie wyjmij z piekarnika, ostudź, obierz ze skórki i wydrąż pestki. Włóż do blendera i zblenduj na gładkie purée. Odmierz szklankę zblendowanej dyni do babeczek. Resztę możesz wykorzystać do przygotowania innych dań lub zamrozić na później.

2. Wymieszaj suche składniki

Do dużej miski wsyp suche składniki (mąkę pełnoziarnistą orkiszową Auchan, proszek do pieczenia Auchan, cynamon, erytrytol) i dokładnie wymieszaj. Jeżeli nie posiadasz erytrytolu, możesz wykorzystać inny zamiennik cukru.

3. Pokrój owoce

Owoce umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój na mniejsze części. Do ozdobienia babeczek możesz wykorzystać różne, sezonowe owoce. Dyniowe babeczki dobrze komponują się ze słodyczą gruszki i kwaskowatym smakiem owoców jagodowych.

4. Zblenduj mokre składniki

Do drugiej miski włóż mokre składniki (jajka ekologiczne Pewni Dobrego, purée z dyni, jogurt naturalny Auchan, oliwę z oliwek Auchan). Następnie blenduj je przez kilkanaście sekund do uzyskania gładkiej masy.

5. Ciasto wyłóż do foremek i upiecz

Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Przygotuj specjalną blaszkę do babeczek z 12 foremkami. Jeżeli nie masz takiej w wyposażeniu Twojej kuchni, możesz zamówić ją z dostępnego asortymentu form do pieczenia w Auchan. Wymieszane składniki suche dodaj do mokrych i połącz do uzyskania jednolitej masy. 

Następnie za pomocą małej łyżeczki wyłóż całe ciasto do foremek. Zwróć uwagę na to, aby w każdej foremce znajdowała się podobna ilość ciasta. Na wierzch połóż owoce. Wypiekaj babeczki z dyni przez pół godziny. Najlepiej smakują podane jako przekąska do kawy lub jako element pełnowartościowego posiłku – do kefiru i garści orzechów. 

W kilku krokach możesz przygotować deser bez dodatku cukru z dynią i owocami. Babeczki z dyni są odpowiednie dla osób, które są na diecie bez dodatku cukru, na diecie wegetariańskiej lub tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 70 min
Porcja 12
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 55 min
Składniki
12
● 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Auchan
● 1 szklanka puree z dyni odmiany Nelson Pewni Dobrego
● dowolne owoce do dekoracji: np. 1 gruszka, garść owoców jagodowych.
● 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Auchan
● 1/3 szklanki erytrytolu
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia Auchan
● 4 łyżki oliwy z oliwek Auchan
● 1 łyżeczka cynamonu
● 2 jaja ekologiczne Pewni Dobrego