Babeczki dyniowe z owocami
Opublikowano 11.12.2023Puree z dyni odmiany Nelson Pewni Dobrego nada im słodkiego smaku oraz pomarańczowego koloru. Zrób babeczki dyniowe z wykorzystaniem jajek ze sprawdzonego chowu. Na liście składników znajdziesz jajka ekologiczne Pewni Dobrego, które pochodzą od kur ze stałym dostępem do terenów na otwartej przestrzeni. Babeczki z dyni z tego przepisu przygotowuje się bez dodatku cukru, dlatego są odpowiednie dla osób, które z różnych przyczyn chcą uniknąć jego nadmiaru w swojej diecie.
Ustaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół. Dynię odmiany Nelson Pewni Dobrego pokrój w ćwiartki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i poukładaj na niej kawałki dyni. Piecz przez 20–25 minut do miękkości. Następnie wyjmij z piekarnika, ostudź, obierz ze skórki i wydrąż pestki. Włóż do blendera i zblenduj na gładkie purée. Odmierz szklankę zblendowanej dyni do babeczek. Resztę możesz wykorzystać do przygotowania innych dań lub zamrozić na później.
Do dużej miski wsyp suche składniki (mąkę pełnoziarnistą orkiszową Auchan, proszek do pieczenia Auchan, cynamon, erytrytol) i dokładnie wymieszaj. Jeżeli nie posiadasz erytrytolu, możesz wykorzystać inny zamiennik cukru.
Owoce umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój na mniejsze części. Do ozdobienia babeczek możesz wykorzystać różne, sezonowe owoce. Dyniowe babeczki dobrze komponują się ze słodyczą gruszki i kwaskowatym smakiem owoców jagodowych.
Do drugiej miski włóż mokre składniki (jajka ekologiczne Pewni Dobrego, purée z dyni, jogurt naturalny Auchan, oliwę z oliwek Auchan). Następnie blenduj je przez kilkanaście sekund do uzyskania gładkiej masy.
Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Przygotuj specjalną blaszkę do babeczek z 12 foremkami. Jeżeli nie masz takiej w wyposażeniu Twojej kuchni, możesz zamówić ją z dostępnego asortymentu form do pieczenia w Auchan. Wymieszane składniki suche dodaj do mokrych i połącz do uzyskania jednolitej masy.
Następnie za pomocą małej łyżeczki wyłóż całe ciasto do foremek. Zwróć uwagę na to, aby w każdej foremce znajdowała się podobna ilość ciasta. Na wierzch połóż owoce. Wypiekaj babeczki z dyni przez pół godziny. Najlepiej smakują podane jako przekąska do kawy lub jako element pełnowartościowego posiłku – do kefiru i garści orzechów.
W kilku krokach możesz przygotować deser bez dodatku cukru z dynią i owocami. Babeczki z dyni są odpowiednie dla osób, które są na diecie bez dodatku cukru, na diecie wegetariańskiej lub tradycyjnej.
Smacznego!