Aplikacja
Babeczki urodzinowe
 

Babeczki urodzinowe

Opublikowano 25.04.2024

Kolorowe babeczki urodzinowe w stylu cupcake – ozdabiają stół na przyjęciu i są szybkie w wykonaniu! Kwaskowate świeże owoce, takie jak truskawki, przełamują słodki smak deseru, a kolorowe dekoracje odpowiadają charakterowi urodzinowego przyjęcia.

Babeczka na urodziny to zarówno doskonały prezent dla najbliższej osoby, jak i udany deser na przyjęciu. Do przygotowania słodkich muffinek przygotuj także specjalną foremkę do wypiekania babeczek. Pamiętaj, że składniki do przygotowania ciasta na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Wierzch urodzinowych babeczek ozdobisz kremem przygotowanym na bazie schłodzonego sera mascarpone oraz śmietanki 30%.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (3 głosów)
Przesiej mąkę tortową

Przez sito lub przy użyciu przesiewacza przesiej mąkę tortową do miseczki. Wymieszaj ją dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Utrzyj masło z cukrem

Do wysokiej miski dodaj masło, cukier zwykły, cukier wanilinowy i przy pomocy miksera ucieraj na wysokich obrotach przez około 5 minut. Następnie stopniowo dodaj jaja, każdorazowo miksując, by wszystkie składniki się dokładnie połączyły.

Stopniowo dodawaj mąkę i płyn

Następnie do utartej masy dodawaj partiami na zmianę suche składniki oraz napój sojowy o smaku waniliowym lub mleko. Każdą partię składnika dokładnie zmiksuj mikserem ustawionym na wolniejsze obroty. Pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Konsystencja ciasta powinna być jednolita i dość gęsta.

Upiecz babeczki

Piekarnik nagrzej do 180℃ z termoobiegiem. Wyłóż formę na babeczki papilotkami. Napełnij papilotki do ⅔ wysokości foremki. Zbyt duża ilość ciasta spowoduje, że wierzch cupcakes będzie za wysoki, a ciasto wypłynie. Wstaw do piekarnika na 25 minut – do suchego patyczka.

Przygotuj krem i udekoruj

Schłodzoną śmietankę ubijaj przy pomocy miksera przez 2-3 minuty do momentu aż stanie się puszysta i gęsta. W drugim naczyniu utrzyj mikserem na wolnych obrotach ser mascarpone z cukrem pudrem. Pod koniec dodaj startą skórkę cytrynową. Do utartego sera przełóż bitą śmietanę i wymieszaj.

Nałóż krem na babeczki przy pomocy szprycy cukierniczej i udekoruj według uznania. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, a następnie pokrój na połówki lub ćwiartki i połóż na wierzch cupcakes. Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja 12
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 25 min
Składniki
12
1 ¼ szklanki mąki tortowej Auchan
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki napoju sojowego o smaku waniliowym lub mleka krowiego 3,2%
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
⅓ kostki masła extra 82%
½ szklanki cukru
2 jaja ekologiczne Auchan BIO
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
Krem:
1 opakowanie serka mascarpone
1 opakowanie śmietanki 30% (500 ml)
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki startej skórki z cytryny
Kolorowe dekoracje:
500 g truskawek
Kolorowe posypki cukrowe