Babka z zajączkami
Opublikowano 18.03.2022Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez babki wielkanocnej. To wypiek, który docenia wielu Polaków. Sprawdź więc przepis na babkę z zajączkami. Deser, który zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy, ciągle ucierając, dodawaj jajka pojednynczo, a następnie olejek cytrynowy, sok i skórkę z cytryny.
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj partiami do ucieranej masy. Formę do babki posmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Odstaw na 20 minut do przestygnięcia.
W tym czasie zagnieć razem wszystkie składniki na kruche ciasto, następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i wytnij foremką małe zajączki. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.
Babkę wyjmij z formy i ostudź na kratce. W tym czasie białko jajka lekko ubij i dodawaj do niego partiami, ciągle ubijając, przesiany cukier puder. Lukier powinien być gęsty i gładki.
Część lukru przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj nim ciasteczka. Pozostały lukier wymieszaj ze śmietaną i polej nim babkę. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj zajączkami.