Aplikacja
Babka z zajączkami
 

Babka z zajączkami

Opublikowano 18.03.2022

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez babki wielkanocnej. To wypiek, który docenia wielu Polaków. Sprawdź więc przepis na babkę z zajączkami. Deser, który zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.

1. Przygotuj masę

Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy, ciągle ucierając, dodawaj jajka pojednynczo, a następnie olejek cytrynowy, sok i skórkę z cytryny.

2. Upiecz ciasto

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj partiami do ucieranej masy. Formę do babki posmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Odstaw na 20 minut do przestygnięcia.

3. Przygotuj zajączki

W tym czasie zagnieć razem wszystkie składniki na kruche ciasto, następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i wytnij foremką małe zajączki. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.

4. Dodaj lukier

Babkę wyjmij z formy i ostudź na kratce. W tym czasie białko jajka lekko ubij i dodawaj do niego partiami, ciągle ubijając, przesiany cukier puder. Lukier powinien być gęsty i gładki.

5. Udekoruj wypieki

Część lukru przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj nim ciasteczka. Pozostały lukier wymieszaj ze śmietaną i polej nim babkę. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj zajączkami.

Czas całkowity 110 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
4
Ciasto na babkę:
margaryna do pieczenia Kasia (250 g) - 1 kostka
cukier puder - 250 g
cytryna - sok i starta skórka z 1 dużej sztuki
jaja (L) - 5 sztuk
mąka pszenna - 350 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
olejek cytrynowy - 1 łyżeczka
Ciasto na zajączki:
margaryna do pieczenia Kasia - 50 g
mąka pszenna - 75 g
cukier puder - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
Lukier:
cukier puder - 250 g
białko jajka (M) - 1 sztuka
śmietana 18% - 1 łyżeczka