Aplikacja
Bacalhau à Brás z dorszem
 

Bacalhau à Brás z dorszem

Opublikowano 10.05.2024

Tradycyjna i jedna z najpopularniejszych potraw kuchni portugalskiej – to właśnie Bacalhau à Brás. Przepis na to danie wywodzi się z Lizbony. W XIX wieku kucharz o nazwisku Brás połączył ze sobą dorsza, frytki oraz jajecznicę, i w taki sposób odkrył to cenione do dziś danie. Z zasady Bacalhau à Brás składa się z kawałków solonego lub świeżego dorsza, cebuli, posiekanych ziemniaków oraz jajek. Danie zwykle podaje się z oliwkami i świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Do przygotowania Bacalhau à Brás wykorzystaj fileta z dorsza. Ważne, aby ryba była świeża i pochodziła ze sprawdzonego źródła. Kolejnym składnikiem są ziemniaki. To prawdziwa skarbnica potasu oraz składników odżywczych.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj dorsza

Rybę dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dorsza porwij na małe kawałki za pomocą dłoni lub widelca.

2. Usmaż ziemniaki

Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie obierz cienko ze skórki i ponownie opłucz (tym sposobem usuniesz nadmiar skrobi). Ziemniaki pokrój w cienkie słupki, na kształt zapałek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj ziemniaki na patelnię i smaż na średnim ogniu, stale mieszając, aż do zarumienienia. Gotowe ziemniaki odłóż na bok, najlepiej na ręcznik papierowy.

3. Zeszkli warzywa

Cebulę, czosnek i cukinię dokładnie umyj i osusz. Cukinię oraz cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Warzywa podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj poszarpanego dorsza. Całość smaż do momentu, aż ryba stanie się biała.

4. Składniki połącz ze sobą

Jajka wbij do miseczki, delikatnie roztrzep za pomocą widelca lub trzepaczki. Na patelnię dodaj usmażone wcześniej ziemniaki oraz wlej jajka. Całość dopraw solą i pieprzem. Składniki smaż do momentu ścięcia się białek. Zawartość patelni mieszaj podczas smażenia.

5. Podaj Bacalhau à Brás

Gotowe danie podawaj z zielonymi oliwkami oraz posiekaną pietruszką. Bacalhau à Brás najlepiej smakuje jedzone na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Danie należy do kuchni tradycyjnej, nie zawiera laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 35 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
Składniki
2
1 filet z dorsza
3 średnie ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
½ cukinii
½ opakowania oliwek zielonych
3 jaja Pewni Dobrego
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki natki pietruszki