Bacalhau à Brás z dorszem
Opublikowano 10.05.2024Tradycyjna i jedna z najpopularniejszych potraw kuchni portugalskiej – to właśnie Bacalhau à Brás. Przepis na to danie wywodzi się z Lizbony. W XIX wieku kucharz o nazwisku Brás połączył ze sobą dorsza, frytki oraz jajecznicę, i w taki sposób odkrył to cenione do dziś danie. Z zasady Bacalhau à Brás składa się z kawałków solonego lub świeżego dorsza, cebuli, posiekanych ziemniaków oraz jajek. Danie zwykle podaje się z oliwkami i świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Do przygotowania Bacalhau à Brás wykorzystaj fileta z dorsza. Ważne, aby ryba była świeża i pochodziła ze sprawdzonego źródła. Kolejnym składnikiem są ziemniaki. To prawdziwa skarbnica potasu oraz składników odżywczych.
Rybę dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dorsza porwij na małe kawałki za pomocą dłoni lub widelca.
Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie obierz cienko ze skórki i ponownie opłucz (tym sposobem usuniesz nadmiar skrobi). Ziemniaki pokrój w cienkie słupki, na kształt zapałek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj ziemniaki na patelnię i smaż na średnim ogniu, stale mieszając, aż do zarumienienia. Gotowe ziemniaki odłóż na bok, najlepiej na ręcznik papierowy.
Gotowe danie podawaj z zielonymi oliwkami oraz posiekaną pietruszką. Bacalhau à Brás najlepiej smakuje jedzone na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Danie należy do kuchni tradycyjnej, nie zawiera laktozy.
Smacznego!