Bajgle z owocami
Opublikowano 28.06.20231. Przyszykuj truskawki
Umyj, osusz truskawki. Usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na plasterki.
2. Marynata
Wlej do naczynia ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i miód. Dodaj ziarna czerwonego pieprzu. Powstałą marynatą zalej truskawki.
3. Wymieszaj!
Delikatnie wymieszaj całość i odstaw na parę minut.
4. Ugotuj jajka!
Przygotuj naczynie z osoloną wodą i włóż do niego jajka. Ugotuj jajka na twardo, a potem pokrój w plasterki.
5. Szparagi
Umyj i osusz szparagi. Usuń z nich końcówki. Smaż warzywa przez 3-4 minuty na patelni, na 1 łyżce masła.
6. Bajgiel!
Przekrój na pół pieczywo i lekko zgrilluj w tosterze.
7. Przygotowanie
Dolną część bułki posmaruj masłem (możesz też użyć margaryny). Ułóż na kanapce szparagi, jajka, sałatę oraz truskawki.
8. Przypraw!
Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.
9. Bazyliowe pesto
Górną część bajgla posmaruj bazyliowym pesto i nałóż ją na dolną bułkę.
Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 50 min
Gotowanie -
Składniki
2
0,25 kg truskawek,
2 bajgle,
2 łyżki miodu,
80 ml octu balsamicznego,
2 jajka,
6 ziaren czerwonego pieprzu + szczypta czerwonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),
4 łyżki soku z pomarańczy,
8-9 szparagów,
szczypta soli,
4 łyżki masła,
4 łyżki bazyliowego pesto,
kilka listków sałaty.