Bajgle z owocami
Opublikowano 06/28/2023Sycące bajgle z jajkiem na twardo, szparagami oraz truskawkami w marynacie z soku pomarańczowego, miodu i octu balsamicznego to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z truskawkami na pierwszy posiłek dnia, oto nasza propozycja.
Umyj, osusz truskawki. Usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na plasterki.
Wlej do naczynia ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i miód. Dodaj ziarna czerwonego pieprzu. Powstałą marynatą zalej truskawki.
Delikatnie wymieszaj całość i odstaw na parę minut.
Przygotuj naczynie z osoloną wodą i włóż do niego jajka. Ugotuj jajka na twardo, a potem pokrój w plasterki.
Umyj i osusz szparagi. Usuń z nich końcówki. Smaż warzywa przez 3-4 minuty na patelni, na 1 łyżce masła.
Przekrój na pół pieczywo i lekko zgrilluj w tosterze.
Dolną część bułki posmaruj masłem (możesz też użyć margaryny). Ułóż na kanapce szparagi, jajka, sałatę oraz truskawki.
Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.
Górną część bajgla posmaruj bazyliowym pesto i nałóż ją na dolną bułkę.
Bajgle z owocami
Opublikowano 06/28/2023Sycące bajgle z jajkiem na twardo, szparagami oraz truskawkami w marynacie z soku pomarańczowego, miodu i octu balsamicznego to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z truskawkami na pierwszy posiłek dnia, oto nasza propozycja.
Umyj, osusz truskawki. Usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na plasterki.
Wlej do naczynia ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i miód. Dodaj ziarna czerwonego pieprzu. Powstałą marynatą zalej truskawki.
Delikatnie wymieszaj całość i odstaw na parę minut.
Przygotuj naczynie z osoloną wodą i włóż do niego jajka. Ugotuj jajka na twardo, a potem pokrój w plasterki.
Umyj i osusz szparagi. Usuń z nich końcówki. Smaż warzywa przez 3-4 minuty na patelni, na 1 łyżce masła.
Przekrój na pół pieczywo i lekko zgrilluj w tosterze.
Dolną część bułki posmaruj masłem (możesz też użyć margaryny). Ułóż na kanapce szparagi, jajka, sałatę oraz truskawki.
Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.
Górną część bajgla posmaruj bazyliowym pesto i nałóż ją na dolną bułkę.