Aplikacja
pomysl na sniadanie z truskawkami
 

Bajgle z owocami

Opublikowano 28.06.2023

Sycące bajgle z jajkiem na twardo, szparagami oraz truskawkami w marynacie z soku pomarańczowego, miodu i octu balsamicznego to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z truskawkami na pierwszy posiłek dnia, oto nasza propozycja.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przyszykuj truskawki

Umyj, osusz truskawki. Usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na plasterki.

2. Marynata

Wlej do naczynia ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i miód. Dodaj ziarna czerwonego pieprzu. Powstałą marynatą zalej truskawki.

3. Wymieszaj!

Delikatnie wymieszaj całość i odstaw na parę minut.

4. Ugotuj jajka!

Przygotuj naczynie z osoloną wodą i włóż do niego jajka. Ugotuj jajka na twardo, a potem pokrój w plasterki.

5. Szparagi

Umyj i osusz szparagi. Usuń z nich końcówki. Smaż warzywa przez 3-4 minuty na patelni, na 1 łyżce masła.

6. Bajgiel!

Przekrój na pół pieczywo i lekko zgrilluj w tosterze.

7. Przygotowanie

Dolną część bułki posmaruj masłem (możesz też użyć margaryny). Ułóż na kanapce szparagi, jajka, sałatę oraz truskawki.

8. Przypraw!

Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.

9. Bazyliowe pesto

Górną część bajgla posmaruj bazyliowym pesto i nałóż ją na dolną bułkę.

Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 50 min
Gotowanie -
Składniki
2
0,25 kg truskawek,
2 bajgle,
2 łyżki miodu,
80 ml octu balsamicznego,
2 jajka,
6 ziaren czerwonego pieprzu + szczypta czerwonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),
4 łyżki soku z pomarańczy,
8-9 szparagów,
szczypta soli,
4 łyżki masła,
4 łyżki bazyliowego pesto,
kilka listków sałaty.