Baklawa
Opublikowano 17.11.2021Baklawa (pisana niekiedy jako baklava) to deser występujące w kuchniach bliskowschodnich i bałkańskich. Zobacz poniższy przepis na baklawę, żeby dowiedzieć się jak szybko przygotować to danie.
Orzechy włoskie wrzucamy do malaksera i siekamy drobno. Na koniec dodajemy cynamon oraz odrobinę cukru. Czynność tę możemy zrobić bez użycia malaksera korzystając z tradycyjnego noża i deski do krojenia.
Ciasto filo przekrawamy na pół. Następnie smarujemy blaszkę rozpuszczonym masłem i nakładamy pierwszy płat ciasta. Znowu smarujemy ciasto i nakładamy kolejny płat. Czynność tę powtarzamy 8 razy. Na ciasto wysypujemy mieszankę orzechową i powtarzamy składanie 8 płatów ciasta. Kolejna warstwa orzechów i cztery płaty ciasta. Wystające boki filo zawijamy do środka. Gotowy deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.
Po ostygnięciu baklawy dokładnie polewamy ją syropem cukrowym i posypujemy posiekanymi pistacjami. Jak syrop wsiąknie we wszystkie warstwy ciasta, deser będzie gotowy.
Patent #zerowaste
Z pozostałego ciasta filo możemy zrobić ekspresowe faworki.