Aplikacja
Baklawa
 

Baklawa

Opublikowano 17.11.2021

Baklawa (pisana niekiedy jako baklava) to deser występujące w kuchniach bliskowschodnich i bałkańskich. Zobacz poniższy przepis na baklawę, żeby dowiedzieć się jak szybko przygotować to danie.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotowujemy syrop cukrowy

Do rondelka wlewamy wodę dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz dosypujemy cukier. Jak cukier w pełni się rozpuści odkładamy nasz syrop na bok i czekamy aż ostygnie. Po uzyskaniu temperatury niższej niż 50 stopni możemy dodać miód i dokładnie wymieszać.

2. Siekamy orzechy

Orzechy włoskie wrzucamy do malaksera i siekamy drobno. Na koniec dodajemy cynamon oraz odrobinę cukru. Czynność tę możemy zrobić bez użycia malaksera korzystając z tradycyjnego noża i deski do krojenia.

3. Składamy baklawę

Ciasto filo przekrawamy na pół. Następnie smarujemy blaszkę rozpuszczonym masłem i nakładamy pierwszy płat ciasta. Znowu smarujemy ciasto i nakładamy kolejny płat. Czynność tę powtarzamy 8 razy. Na ciasto wysypujemy mieszankę orzechową i powtarzamy składanie 8 płatów ciasta. Kolejna warstwa orzechów i cztery płaty ciasta. Wystające boki filo zawijamy do środka. Gotowy deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.

4. Komponujemy deser

Po ostygnięciu baklawy dokładnie polewamy ją syropem cukrowym i posypujemy posiekanymi pistacjami. Jak syrop wsiąknie we wszystkie warstwy ciasta, deser będzie gotowy.

Patent #zerowaste
Z pozostałego ciasta filo możemy zrobić ekspresowe faworki.

Czas całkowity 40 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
masło – 1 opakowanie
orzechy włoskie – 300 g
cukier – 3 łyżki
cynamon – 1 łyżeczka
ciasto filo – ok. 500 g
pistacje (do dekoracji)
Syrop:
woda – 150 ml
cukier – 170 g
sok z cytryny – 1 łyżka
miód – 50 g