Aplikacja
Baklawa – przysmak z Bliskiego Wschodu
 

Baklawa – przysmak z Bliskiego Wschodu

Opublikowano 05.12.2023

Odkryj sekrety doskonałej baklawy w naszym najnowszym przepisie! Baklawa, ten słynny deser z Bliskiego Wschodu, jest symbolem gościnności i radości. Teraz możesz samodzielnie przygotować ten słodki przysmak, korzystając z naszego szczegółowego przepisu. Ten przepis jest idealny zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych kucharzy, dzięki jasnym instrukcjom i praktycznym wskazówkom.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Krok 1: Przygotuj składniki na nadzienie

Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski. Opcjonalnie możesz użyć także migdałów, orzechów pekan, pistacji czy orzechów laskowych. Dodaj do nich przesiane przez sitko cynamon, kardamon, zmielone goździki oraz cukier. Na koniec dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 2. Przygotuj ciasto filo

Wyjmij z opakowania 4 listki ciasta filo i rozłóż je na stolnicy. Pamiętaj, że ciasto szybko wysycha.

Krok 3. Wykonaj spód baklawy

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej pierwszy listek ciasta filo, posmaruj go roztopionym masłem i przykryj kolejnym płatem. W ten sposób ułóż 8 warstw ciasta. Będą one stanowiły spód Twojej baklawy.

Krok 4. Składaj ciasto

Na spód wysyp 1/3 orzechów. Łyżką lub dłonią rozprowadź je delikatnie tak, by uzyskać warstwę o jednakowej grubości. Przykryj całość nowym listkiem ciasta. Jego wierzch posmaruj roztopionym masłem, a następnie ułóż na nim kolejny płat ciasta filo. W ten sam sposób przygotuj pozostałe warstwy baklawy. Ta ostatnia, podobnie jak spód, powinna składać się z kilku listków ciasta natłuszczonych roztopionym masłem.

Krok 5. Pokrój ciasto

Przygotowaną w ten sposób baklawę pokrój za pomocą ostrego noża w kwadraty lub romby. Możesz na wierzchu rozsypać drobno posiekane pistacje.

Krok 6. Upiecz ciasto

Umieść baklawę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 1800 C (bez termoobiegu). Piecz ciasto przez ok. 30 minut (aż jego wierzch się zarumieni). Pamiętaj jednak, że każdy piekarnik jest inny, dlatego też ważne jest, by sprawdzać wypiek w trakcie. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia na minimum godzinę.

Krok 7. Przygotuj syrop miodowy

Nieduży rondelek umieść na małym ogniu. Wlej do niego wodę, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj miód, sok z cytryny, goździki. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia, wyjmij goździki i polej ciasto.

Czas całkowity 120 min
Porcja 16
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
Składniki
16
Składniki na ciasto:
2 opakowania świeżego ciasta filo (600 g)
85 g drobnego cukru
100 g roztopionego masła marki własnej Auchan
200 g orzechów włoskich marki własnej Auchan
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu i goździków
garść pistacji (opcjonalnie)
Składniki na syrop miodowy:
60 g miodu, np. wielokwiatowego
65 g cukru
125 ml wody
łyżeczka goździków
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy