Baklawa – przysmak z Bliskiego Wschodu
Opublikowano 05.12.2023Odkryj sekrety doskonałej baklawy w naszym najnowszym przepisie! Baklawa, ten słynny deser z Bliskiego Wschodu, jest symbolem gościnności i radości. Teraz możesz samodzielnie przygotować ten słodki przysmak, korzystając z naszego szczegółowego przepisu. Ten przepis jest idealny zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych kucharzy, dzięki jasnym instrukcjom i praktycznym wskazówkom.
Wyjmij z opakowania 4 listki ciasta filo i rozłóż je na stolnicy. Pamiętaj, że ciasto szybko wysycha.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej pierwszy listek ciasta filo, posmaruj go roztopionym masłem i przykryj kolejnym płatem. W ten sposób ułóż 8 warstw ciasta. Będą one stanowiły spód Twojej baklawy.
Na spód wysyp 1/3 orzechów. Łyżką lub dłonią rozprowadź je delikatnie tak, by uzyskać warstwę o jednakowej grubości. Przykryj całość nowym listkiem ciasta. Jego wierzch posmaruj roztopionym masłem, a następnie ułóż na nim kolejny płat ciasta filo. W ten sam sposób przygotuj pozostałe warstwy baklawy. Ta ostatnia, podobnie jak spód, powinna składać się z kilku listków ciasta natłuszczonych roztopionym masłem.
Umieść baklawę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 1800 C (bez termoobiegu). Piecz ciasto przez ok. 30 minut (aż jego wierzch się zarumieni). Pamiętaj jednak, że każdy piekarnik jest inny, dlatego też ważne jest, by sprawdzać wypiek w trakcie. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia na minimum godzinę.
Nieduży rondelek umieść na małym ogniu. Wlej do niego wodę, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj miód, sok z cytryny, goździki. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia, wyjmij goździki i polej ciasto.