Barszcz z uszkami
Opublikowano 15.12.2021Barszcz czerwony z uszkami kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Właśnie wtedy najczęściej możemy go spotkać na naszych stołach. Najlepszy barszcz to oczywiście ten przygotowywany samodzielnie, na własnym zakwasie. Brzmi pracochłonnie i ciężko? To tylko pozory. Korzystając z poniższego przepisu, sami zobaczycie, jak w prosty sposób przygotować własną zupę z buraków i cieszyć się nią niekoniecznie od święta.
Przez kilka godzin namaczamy suszone grzyby. Następnie szalotkę podsmażamy na oleju i dorzucamy do odsączonych grzybów. Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki miksujemy.
Łączymy wrzącą wodę z mąką i szczyptą soli (możemy również dodać tłuszcz w postaci np. 1 łyżki masła). Ugniatamy – na początku, gdy ciasto jest gorące mieszamy łyżką, a potem ciasto wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego części w kształcie kółek (możemy do tego wykorzystać np. kieliszek).
Tak przygotowane kawałki ciasta nadziewamy farszem i kleimy uszka – wystarczy złożyć je na pół, skleić boki i na koniec połączyć ze sobą oba końce. W międzyczasie gotujemy wodę, gdy zawrze dodajemy do niej sól i robimy „wir”. Wtedy też dorzucamy uszka i gotujemy je przez kilka minut – do miękkości.
Kilka dni przed planowanym gotowaniem barszczu (5–7dni) do dużego słoika lub glinianego naczynia wrzucamy kolejno: pokrojone buraki, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Następnie całość zalewamy wodą z solą. Jeżeli chcemy przyspieszyć przygotowanie zakwasu możemy dołożyć kromkę razowego chleba.
Do garnka wrzucamy kolejno: pokrojone buraki, szalotkę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i dodajemy majeranek, ocet i odrobinę soli. Po około godzinie dolewamy zakwas oraz świeżo wyciśnięty sok z buraka. Po zagotowaniu barszcz będzie gotowy.
Tak przygotowany barszcz możemy podawać w kubeczku do picia lub w misce wraz z uszkami.