Aplikacja
Barszcz z uszkami
 

Barszcz z uszkami

Opublikowano 15.12.2021

Barszcz czerwony z uszkami kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Właśnie wtedy najczęściej możemy go spotkać na naszych stołach. Najlepszy barszcz to oczywiście ten przygotowywany samodzielnie, na własnym zakwasie. Brzmi pracochłonnie i ciężko? To tylko pozory. Korzystając z poniższego przepisu, sami zobaczycie, jak w prosty sposób przygotować własną zupę z buraków i cieszyć się nią niekoniecznie od święta.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy farsz (przepis na uszka)

Przez kilka godzin namaczamy suszone grzyby. Następnie szalotkę podsmażamy na oleju i dorzucamy do odsączonych grzybów. Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki miksujemy.

2. Przygotowujemy ciasto

Łączymy wrzącą wodę z mąką i szczyptą soli (możemy również dodać tłuszcz w postaci np. 1 łyżki masła). Ugniatamy – na początku, gdy ciasto jest gorące mieszamy łyżką, a potem ciasto wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego części w kształcie kółek (możemy do tego wykorzystać np. kieliszek).

3. Kleimy uszka

Tak przygotowane kawałki ciasta nadziewamy farszem i kleimy uszka – wystarczy złożyć je na pół, skleić boki i na koniec połączyć ze sobą oba końce. W międzyczasie gotujemy wodę, gdy zawrze dodajemy do niej sól i robimy „wir”. Wtedy też dorzucamy uszka i gotujemy je przez kilka minut – do miękkości.

1. Przygotowujemy zakwas (przepis na barszcz)

Kilka dni przed planowanym gotowaniem barszczu (5–7dni) do dużego słoika lub glinianego naczynia wrzucamy kolejno: pokrojone buraki, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Następnie całość zalewamy wodą z solą. Jeżeli chcemy przyspieszyć przygotowanie zakwasu możemy dołożyć kromkę razowego chleba.

2. Gotujemy barszcz

Do garnka wrzucamy kolejno: pokrojone buraki, szalotkę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i dodajemy majeranek, ocet i odrobinę soli. Po około godzinie dolewamy zakwas oraz świeżo wyciśnięty sok z buraka. Po zagotowaniu barszcz będzie gotowy.

3. Komponujemy danie

Tak przygotowany barszcz możemy podawać w kubeczku do picia lub w misce wraz z uszkami.

Czas całkowity 120 min
Porcja 3
Przygotowanie 80 min
Gotowanie -
Składniki
3
Składniki na uszka:
suszone grzyby – 1 opakowanie
szalotka – 1 sztuka
mąka pszenna – 1 szklanka
woda (wrzątek) – 0,5 szklanki
olej – 1 łyżka
sól, pieprz
Składniki na zakwas:
buraki – 1 kg
czosnek – 1 główka
ziarna czarnego pieprzu – 0,5 łyżeczki
sól – 1 łyżka
liście laurowe – 4 szt.
ziele angielskie – 6 szt.
woda – 1 litr
Składniki na barszcz:
buraki – 1 kg
czosnek – 2–3 ząbki
szalotka – 1 szt.
sok z buraka – 1–2 szklanki
zakwas buraczany – 1 szklanka
woda – 1 litr
ocet – 1 łyżka
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,
ziarna czarnego pieprzu, majeranek, sól