Beza Pavlova
Opublikowano 08.12.2021Chcecie zaskoczyć gości efektownym deserem? Jeżeli tak, to idealnie sprawdzi się do tego przepis na bezę Pavlova. Po zapoznaniu się z przepisem oraz niezbędnymi wskazówkami, przygotowanie tego ciasta będzie dla Was banalnie proste. Pamiętajcie jednak o pewnej, istotnej zasadzie cukierniczej – dobre jaja to dobre ciasto! Dlatego w tym przepisie nie mogło zabraknąć Jaj Pewni Dobrego pochodzących od sprawdzonych, lokalnych dostawców.
Do miksera planetarnego wrzucamy 6 białek jaj – w temperaturze pokojowej i ubijamy na tzw. miękki czubek. Oznacza to, że po wyciągnięciu trzepaczki/głowicy miksera ubita piana będzie gładko z niego zwisała. Następnie do białek dodajemy cukier (łyżka po łyżce) wciąż miksując. Po kilku minutach sprawdzamy czy nasza masa nie posiada grudek. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i delikatnie mieszamy.
Na blaszkę, a dokładniej do naszego wyrysowanego okręgu przekładamy masę na ciasto. Następnie przy pomocy łopatki kuchennej zgarniamy masę w górę tak aby stworzyć swego rodzaju kopiec. Łopatkę delikatnie wkładamy w środek powstałego kopca i kręcąc blaszką do pieczenia formujemy ostateczny kształt. Na sam koniec boki masy wyciągamy do góry. Tak przygotowaną bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C po czym zmniejszamy temperaturę do 110°C. Pieczemy przez około 1,5 godziny sprawdzając czy nasz deser nie rumieni się – w tym wypadku obniżamy temperaturę o kilka stopni.
Po ostygnięciu bezę dekorujemy wedle uznania. Aby zrównoważyć słodki smak polecamy skorzystanie z kremu z mascarpone oraz jagód w syropie. Całość możemy dodatkowo posypać prażonymi migdałami i startą, gorzką czekoladą.
Pozostałe żółtka możemy wykorzystać do zrobienia domowego makaronu.
#bezapavlova #desery #słodkideser