Aplikacja
Bezglutenowe brownie ze śliwką
 

Bezglutenowe brownie ze śliwką

Opublikowano 20.12.2023

Jeżeli szukasz przepisu na mocno czekoladowy, a do tego bezglutenowy wypiek to ten przepis może na stałe zagościć wśród Twoich ulubionych deserów. Bezglutenowe brownie (inaczej zwane czekośliwką) jest proste w wykonaniu i odpowiednie dla osób z celiakią lub alergią na gluten. Przepis ten łączy w sobie smak gorzkiej czekolady oraz słodkich śliwek. Do wykonania go potrzebujesz mrożonych owoców, dzięki czemu możesz je zrobić przez cały rok, a nie tylko w sezonie na te owoce.

By przygotować brownie bezglutenowe, wystarczy kilka składników. Przepis bazuje na maśle osełkowym Pewni Dobrego i gorzkiej czekoladzie Auchan o zawartości 83% kakao. Te produkty sprawiają, że ciasto jest przyjemnie kremowe w smaku. Aby osłodzić deser, możesz użyć cukru lub miodu. Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej – użyj słodzika. Z erytrytolem ciasto będzie miało mniej kilokalorii.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Rozmroź i osusz śliwki

Porcję połówek śliwek mrożonych Auchan przesyp do miseczki. Zrób to odpowiednio wcześniej przed pieczeniem ciasta, aby owoce puściły wodę. Jeżeli masz mikrofalę, możesz wstawić śliwki na kilka minut na program rozmrażania.

2. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej

Przygotuj garnek, sitko oraz metalową miseczkę. Do garnka wlej około 1 litr wody i doprowadź do wrzenia. Do metalowej miski dodaj kawałki masła osełkowego Pewni Dobrego oraz połamane tabliczki czekolady gorzkiej 85% Auchan. Sitko połóż na garnek, a na nie połóż miskę ze składnikami do roztopienia. Mieszaj co chwilę masę. Całość pozostaw na garnku do momentu całkowitego roztopienia się składników i połączenia w jednolitą masę czekoladową. Następnie zestaw miskę z sita i odstaw na bok do ostygnięcia.

3. Cukier ubij z jajkami

W tym kroku użyj blendera ręcznego z końcówką do ubijania lub miksera. Przygotuj miskę i wbij do niej 4 jaja ekologiczne Pewni Dobrego oraz wsyp erytrytol lub cukier. Zmiel za pomocą młynka gruboziarnistą sól Auchan i dodaj wymierzoną ilość do miski. Ubijaj składniki przez co najmniej 5 minut. Obserwuj czy masa staje się puszysta – to znak, że jest gotowa.

4. Wymieszaj z mąką i przestudzoną masą

Do masy jajecznej stopniowo dodawaj bezglutenową mąkę owsianą, cały czas miksując. Wyrabiaj składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zacznij stopniowo dodawać przestudzoną masę czekoladową oraz ekstrakt waniliowy.

5. Wyłóż połówki śliwek

Przygotuj okrągłą tortownicę (około 20 cm średnicy). Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej masę na brownie bezglutenowe do tortownicy. Posyp posiekanymi migdałami i dropsami czekoladowymi. Na wierzch poukładaj połówki śliwek Auchan. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem i grzaniem góra dół. Obserwuj ciasto podczas pieczenia. Czas może być krótszy w zależności od mocy piekarnika.

6. Podaj deser

Brownie ze śliwkami możesz podawać na ciepło lub na zimno. Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez dodatku cukru.
Smacznego!

Czas całkowity 60 min
Porcja 7
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 45 min
Składniki
7
175 g masła osełkowego 83% tłuszczu Pewni Dobrego
250 g gorzkiej czekolady 85% Auchan
4 jaja ekologiczne Pewni Dobrego
250 g erytrytolu lub 250 g cukru
100 g mąki owsianej bezglutenowej
¼ łyżeczki soli z guerande gruboziarnistej Auchan
garść posiekanych migdałów
garść dropsów czekoladowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g śliwek mrożonych Auchan