Aplikacja
Bezmięsne pulpety z tofu
 

Bezmięsne pulpety z tofu

Opublikowano 10.05.2024

Na piątkowy, bezmięsny obiad polecają się pulpety z ziemniakami z tofu. Podane z gotowanymi ziemniaczkami to lekka i pożywna wariacja tradycyjnego, rodzinnego obiadu. Wiosenny akcent stanowi mizeria ze świeżych ogórków oraz lekkiego jogurtu.

Tofu naturalne Auchan to zamiennik mięsa, który świetnie nadaje się do słonych dań. Jest neutralne w smaku, dlatego należy je odpowiednio przyprawić. Ciekawym składnikiem obiadu są również gotowane w bulionie warzywnym ziemniaki.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj kotlety

Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Tofu naturalne pokrusz w dłoniach na małe kawałki. Połącz je z jajkiem, płatkami drożdżowymi, mąką ziemniaczaną, warzywami startymi na tarce oraz przyprawami – solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć na zwartą, gładką masę. Uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, smaż kotlety z obu stron do zarumienienia.

2. Ugotuj ziemniaki

Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie obierz cienko ze skórki i ponownie opłucz (tym sposobem usuniesz nadmiar skrobi). Przekrój je na kawałki o zbliżonej wielkości. Do garnka wlej wodę i dodaj kostkę warzywną. Bulion zagotuj. Do wrzącego wywaru delikatnie wrzuć ziemniaki. Gotuj do momentu, aż będą miękkie (lecz nie rozgotowane) – około 20 minut. Jeśli wbity w nie widelec, wychodzi bez oporu, to znaczy, że ziemniaki są gotowe. Ugotowane ziemniaki odcedź.

3. Wykonaj mizerię

Ogórka dokładnie umyj i obierz skórkę. Pokrój go na półplasterki o grubości 0,5 centymetra, następnie przełóż na sitko i oprósz solą. Poczekaj chwilę, aż ogórek puści nadmiar soku. W tym czasie drobno posiekaj szczypiorek. Jogurt naturalny wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym, solą i pieprzem. Tak przygotowany jogurt połącz z ogórkiem.

4. Podaj obiad

Na małej patelni rozpuść masło extra 82%. Ziemniaki polej masełkiem. Obok ułóż gorące wege pulpety oraz słodko-słoną mizerię.

Wege pulpety z ziemniakami i mizerią to danie wegetariańskie.

Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
Kotleciki:
1 opakowanie tofu naturalnego
2 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 mała marchew
1 mały korzeń pietruszki
szczypta soli
½ łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta pieprzu
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju rzepakowego
6 sztuk ziemniaków
1 kostka warzywna
1 łyżka masła extra 82%
Mizeria:
1 opakowanie jogurtu naturalnego
1 ogórek
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli
szczypta pieprzu