Bibimbap
Opublikowano 06.02.2024Bibimbap należy do głównych dań kuchni koreańskiej. Kompozycja różnorodnych składników tworzy niesamowitą gamę smaków – od słodkiego, przez słony, aż po umami. Koreański bibimbap nazywany jest często bowlem.
Wszystkie składniki – ryż, warzywa oraz jajko układa się kolejno w misce, aby przed zjedzeniem dokładnie je wymieszać i wydobyć pożądany aromat dania. Dopełnieniem całości jest odpowiedni sos do bibimbapu – bazuje on na oleju sezamowym Auchan. Ostrości dodaje sos kimchi od House of Asia, który jest nieodłącznym elementem całego bowla.
Koreańczycy żartują, że przygotowanie bibimbap pomaga „wyczyścić” lodówkę, a to dlatego, że można dodać do niego naprawdę wiele składników. Nasz przepis bazuje na typowych azjatyckich produktach, takich jak: grzyby shitake, kiełki fasoli Mung w zalewie, kimchi z kapusty chińskiej czy liście alg nori marki Auchan. Wykorzystaj je i przenieś się w podróż po kuchni koreańskiej.
Ryż basmati dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj szczyptę soli i cukru oraz ryż. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Ryż gotuj około 10 minut od zagotowania się wody – powinien wchłonąć cały płyn. Następnie zdejmij z palnika i nie zdejmując pokrywki, odczekaj kolejne 10 minut. Ryż wymieszaj z łyżeczką oleju sezamowego.
Szpinak dokładnie umyj. Przełóż na patelnię i podsmaż krótko na dużym ogniu z dodatkiem odrobiny sosu sojowego oraz umytej i posiekanej papryczki chili. Liście odłóż na bok. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, podsmaż na tej samej patelni, dodając słodko-słony sos sojowy. Odłóż na bok. W ten sam sposób przygotuj świeże kiełki fasoli mung. Grzyby shitake odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Awokado obierz i również pokrój na plastry.
Na tej samej patelni, na której smażyłeś warzywa, przygotuj jajka sadzone. Na rozgrzaną powierzchnię naczynia delikatnie wbij jaja z wolnego wybiegu Auchan i zmniejsz moc palnika. Jajka smaż na wolnym ogniu do momentu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Wymieszaj ze sobą składniki na aromatyczny sos – sos ostry kimchi, słodko-słony sos sojowy, olej sezamowy i syrop klonowy.
W misce lub głębokim talerzu ułóż kolejno wszystkie składniki – ryż, chrupiące warzywa, kiełki fasoli Mung w zalewie, grzyby shitake, kapustę kimchi, jaja sadzone oraz algi nori Auchan. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem.
Przed spożyciem wymieszaj bowla, aby móc cieszyć się kompozycją składników.
Bibimbap najlepiej smakuje jedzony pałeczkami – tak właśnie spożywa się go w Korei.
Nasz przepis na bibimbap sprawdzi się dla osób, będących na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.
Smacznego!