Aplikacja
Bibimbap
 

Bibimbap

Opublikowano 06.02.2024

Bibimbap należy do głównych dań kuchni koreańskiej. Kompozycja różnorodnych składników tworzy niesamowitą gamę smaków – od słodkiego, przez słony, aż po umami. Koreański bibimbap nazywany jest często bowlem.
Wszystkie składniki – ryż, warzywa oraz jajko układa się kolejno w misce, aby przed zjedzeniem dokładnie je wymieszać i wydobyć pożądany aromat dania. Dopełnieniem całości jest odpowiedni sos do bibimbapu – bazuje on na oleju sezamowym Auchan. Ostrości dodaje sos kimchi od House of Asia, który jest nieodłącznym elementem całego bowla.

Koreańczycy żartują, że przygotowanie bibimbap pomaga „wyczyścić” lodówkę, a to dlatego, że można dodać do niego naprawdę wiele składników. Nasz przepis bazuje na typowych azjatyckich produktach, takich jak: grzyby shitake, kiełki fasoli Mung w zalewie, kimchi z kapusty chińskiej czy liście alg nori marki Auchan. Wykorzystaj je i przenieś się w podróż po kuchni koreańskiej.

Łatwo
Średnia 4.4/5 (7 głosów)
1. Ugotuj ryż

Ryż basmati dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj szczyptę soli i cukru oraz ryż. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Ryż gotuj około 10 minut od zagotowania się wody – powinien wchłonąć cały płyn. Następnie zdejmij z palnika i nie zdejmując pokrywki, odczekaj kolejne 10 minut. Ryż wymieszaj z łyżeczką oleju sezamowego.

2. Przygotuj warzywa

Szpinak dokładnie umyj. Przełóż na patelnię i podsmaż krótko na dużym ogniu z dodatkiem odrobiny sosu sojowego oraz umytej i posiekanej papryczki chili. Liście odłóż na bok. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, podsmaż na tej samej patelni, dodając słodko-słony sos sojowy. Odłóż na bok. W ten sam sposób przygotuj świeże kiełki fasoli mung. Grzyby shitake odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Awokado obierz i również pokrój na plastry.

3. Usmaż jajka

Na tej samej patelni, na której smażyłeś warzywa, przygotuj jajka sadzone. Na rozgrzaną powierzchnię naczynia delikatnie wbij jaja z wolnego wybiegu Auchan i zmniejsz moc palnika. Jajka smaż na wolnym ogniu do momentu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

4. Przygotuj sos

Wymieszaj ze sobą składniki na aromatyczny sos – sos ostry kimchi, słodko-słony sos sojowy, olej sezamowy i syrop klonowy.

5. Skomponuj bowla

W misce lub głębokim talerzu ułóż kolejno wszystkie składniki – ryż, chrupiące warzywa, kiełki fasoli Mung w zalewie, grzyby shitake, kapustę kimchi, jaja sadzone oraz algi nori Auchan. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem.

Przed spożyciem wymieszaj bowla, aby móc cieszyć się kompozycją składników.
Bibimbap najlepiej smakuje jedzony pałeczkami – tak właśnie spożywa się go w Korei.

Nasz przepis na bibimbap sprawdzi się dla osób, będących na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
 

Bibimbap

Opublikowano 06.02.2024

Bibimbap należy do głównych dań kuchni koreańskiej. Kompozycja różnorodnych składników tworzy niesamowitą gamę smaków – od słodkiego, przez słony, aż po umami. Koreański bibimbap nazywany jest często bowlem.
Wszystkie składniki – ryż, warzywa oraz jajko układa się kolejno w misce, aby przed zjedzeniem dokładnie je wymieszać i wydobyć pożądany aromat dania. Dopełnieniem całości jest odpowiedni sos do bibimbapu – bazuje on na oleju sezamowym Auchan. Ostrości dodaje sos kimchi od House of Asia, który jest nieodłącznym elementem całego bowla.

Koreańczycy żartują, że przygotowanie bibimbap pomaga „wyczyścić” lodówkę, a to dlatego, że można dodać do niego naprawdę wiele składników. Nasz przepis bazuje na typowych azjatyckich produktach, takich jak: grzyby shitake, kiełki fasoli Mung w zalewie, kimchi z kapusty chińskiej czy liście alg nori marki Auchan. Wykorzystaj je i przenieś się w podróż po kuchni koreańskiej.

1. Ugotuj ryż

Ryż basmati dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj szczyptę soli i cukru oraz ryż. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Ryż gotuj około 10 minut od zagotowania się wody – powinien wchłonąć cały płyn. Następnie zdejmij z palnika i nie zdejmując pokrywki, odczekaj kolejne 10 minut. Ryż wymieszaj z łyżeczką oleju sezamowego.

2. Przygotuj warzywa

Szpinak dokładnie umyj. Przełóż na patelnię i podsmaż krótko na dużym ogniu z dodatkiem odrobiny sosu sojowego oraz umytej i posiekanej papryczki chili. Liście odłóż na bok. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, podsmaż na tej samej patelni, dodając słodko-słony sos sojowy. Odłóż na bok. W ten sam sposób przygotuj świeże kiełki fasoli mung. Grzyby shitake odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Awokado obierz i również pokrój na plastry.

3. Usmaż jajka

Na tej samej patelni, na której smażyłeś warzywa, przygotuj jajka sadzone. Na rozgrzaną powierzchnię naczynia delikatnie wbij jaja z wolnego wybiegu Auchan i zmniejsz moc palnika. Jajka smaż na wolnym ogniu do momentu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

4. Przygotuj sos

Wymieszaj ze sobą składniki na aromatyczny sos – sos ostry kimchi, słodko-słony sos sojowy, olej sezamowy i syrop klonowy.

5. Skomponuj bowla

W misce lub głębokim talerzu ułóż kolejno wszystkie składniki – ryż, chrupiące warzywa, kiełki fasoli Mung w zalewie, grzyby shitake, kapustę kimchi, jaja sadzone oraz algi nori Auchan. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem.

Przed spożyciem wymieszaj bowla, aby móc cieszyć się kompozycją składników.
Bibimbap najlepiej smakuje jedzony pałeczkami – tak właśnie spożywa się go w Korei.

Nasz przepis na bibimbap sprawdzi się dla osób, będących na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
pół szklanki ryżu basmati
szczypta soli
szczypta cukru trzcinowego Auchan
łyżeczka oleju sezamowego Auchan
Dodatki:
2 jaja z wolnego wybiegu Auchan
2 garści świeżego szpinaku
1 papryczka chili
1 marchew
pół awokado
4 grzyby shitake Diamond
2 łyżki kapusty kimchi Dongwon
liść alg nori Auchan
łyżka kiełków fasoli Mung w zalewie Diamond
łyżka kiełków fasoli mung
¼ pęczka szczypiorku
łyżeczka sezamu
łyżka słodko-słonego sosu sojowego Bali Kitchen
Sos:
1 łyżka ostrego sosu kimchi House of Asia
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego Auchan
1 łyżeczka syropu klonowego
Składniki
2
pół szklanki ryżu basmati
szczypta soli
szczypta cukru trzcinowego Auchan
łyżeczka oleju sezamowego Auchan
Dodatki:
2 jaja z wolnego wybiegu Auchan
2 garści świeżego szpinaku
1 papryczka chili
pół awokado
4 grzyby shitake Diamond
2 łyżki kapusty kimchi Dongwon
liść alg nori Auchan
łyżka kiełków fasoli Mung w zalewie Diamond
łyżka kiełków fasoli mung
¼ pęczka szczypiorku
łyżeczka sezamu
łyżka słodko-słonego sosu sojowego Bali Kitchen
Sos:
1 łyżka ostrego sosu kimchi House of Asia
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego Auchan
1 łyżeczka syropu klonowego