Aplikacja
Bibimbap
 

Bibimbap

Opublikowano 06.02.2024

Bibimbap należy do głównych dań kuchni koreańskiej. Kompozycja różnorodnych składników tworzy niesamowitą gamę smaków – od słodkiego, przez słony, aż po umami. Koreański bibimbap nazywany jest często bowlem.
Wszystkie składniki – ryż, warzywa oraz jajko układa się kolejno w misce, aby przed zjedzeniem dokładnie je wymieszać i wydobyć pożądany aromat dania. Dopełnieniem całości jest odpowiedni sos do bibimbapu – bazuje on na oleju sezamowym Auchan. Ostrości dodaje sos kimchi od House of Asia, który jest nieodłącznym elementem całego bowla.

Koreańczycy żartują, że przygotowanie bibimbap pomaga „wyczyścić” lodówkę, a to dlatego, że można dodać do niego naprawdę wiele składników. Nasz przepis bazuje na typowych azjatyckich produktach, takich jak: grzyby shitake, kiełki fasoli Mung w zalewie, kimchi z kapusty chińskiej czy liście alg nori marki Auchan. Wykorzystaj je i przenieś się w podróż po kuchni koreańskiej.

Łatwo
Średnia 4.4/5 (7 głosów)
1. Ugotuj ryż

Ryż basmati dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj szczyptę soli i cukru oraz ryż. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Ryż gotuj około 10 minut od zagotowania się wody – powinien wchłonąć cały płyn. Następnie zdejmij z palnika i nie zdejmując pokrywki, odczekaj kolejne 10 minut. Ryż wymieszaj z łyżeczką oleju sezamowego.

2. Przygotuj warzywa

Szpinak dokładnie umyj. Przełóż na patelnię i podsmaż krótko na dużym ogniu z dodatkiem odrobiny sosu sojowego oraz umytej i posiekanej papryczki chili. Liście odłóż na bok. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, podsmaż na tej samej patelni, dodając słodko-słony sos sojowy. Odłóż na bok. W ten sam sposób przygotuj świeże kiełki fasoli mung. Grzyby shitake odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Awokado obierz i również pokrój na plastry.

3. Usmaż jajka

Na tej samej patelni, na której smażyłeś warzywa, przygotuj jajka sadzone. Na rozgrzaną powierzchnię naczynia delikatnie wbij jaja z wolnego wybiegu Auchan i zmniejsz moc palnika. Jajka smaż na wolnym ogniu do momentu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

4. Przygotuj sos

Wymieszaj ze sobą składniki na aromatyczny sos – sos ostry kimchi, słodko-słony sos sojowy, olej sezamowy i syrop klonowy.

5. Skomponuj bowla

W misce lub głębokim talerzu ułóż kolejno wszystkie składniki – ryż, chrupiące warzywa, kiełki fasoli Mung w zalewie, grzyby shitake, kapustę kimchi, jaja sadzone oraz algi nori Auchan. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem.

Przed spożyciem wymieszaj bowla, aby móc cieszyć się kompozycją składników.
Bibimbap najlepiej smakuje jedzony pałeczkami – tak właśnie spożywa się go w Korei.

Nasz przepis na bibimbap sprawdzi się dla osób, będących na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
2
pół szklanki ryżu basmati
szczypta soli
szczypta cukru trzcinowego Auchan
łyżeczka oleju sezamowego Auchan
Dodatki:
2 jaja z wolnego wybiegu Auchan
2 garści świeżego szpinaku
1 papryczka chili
1 marchew
pół awokado
4 grzyby shitake Diamond
2 łyżki kapusty kimchi Dongwon
liść alg nori Auchan
łyżka kiełków fasoli Mung w zalewie Diamond
łyżka kiełków fasoli mung
¼ pęczka szczypiorku
łyżeczka sezamu
łyżka słodko-słonego sosu sojowego Bali Kitchen
Sos:
1 łyżka ostrego sosu kimchi House of Asia
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego Auchan
1 łyżeczka syropu klonowego