Bigos dyniowy
Opublikowano 30.04.2023Zupa dyniowa to jedno z najpopularniejszych dań robionych z tego pomarańczowego warzywa. Jednak niejedyne! Wśród pomysłów obiadowych jest także pyszny bigos dyniowy. Sprawdź, jak go przygotować! Po składniki wymienione w przepisie zapraszamy do sklepu Auchan, w którym kupisz wszystko szybko i wygodnie.
1. Przygotuj dynię
Obraną dynię bez gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę.
2. Pokrój kiełbasę oraz cebulę
Pokrój kiełbasę w plasterki a cebulę w kostkę.
3. Podsmaż warzywa
Podsmaż warzywa na 3 łyżkach oleju.
4. Dodaj bulion i duś całość
Dolej wodę i dodaj kostkę rosołową oraz kiełbasę. Duś całość do miękkości.
5. Dodaj przyprawy
Dopraw danie pieprzem, solą, ziołami i czosnkiem.
6. Dodaj koncentrat i zioła
Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Duś krótko potrawę – i gotowe!
Czas całkowity 45 min
Porcja 5
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
5
dynia o wadze ok. 1,8–2 kg,
2 duże albo 3 małe cebule,
1,5 kostki rosołowej,
ok. 250 ml wody,
szczypta pieprzu i soli do smaku,
4 łyżki oleju,
3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
3 niepełne łyżki koncentratu pomidorowego,
650 g kiełbasy,
kilka listków świeżej bazylii,
natka pietruszki.