Aplikacja
bitki wieprzowe
 

Bitki wieprzowe

Opublikowano 09/18/2023

Zapraszamy do odkrycia jednego z kulinarnych skarbów polskiej kuchni – bitków wieprzowych! Ten klasyczny przepis przeniesie Cię wprost do kuchni babci, gdzie aromat duszonych mięs mieszał się z rodzinnych opowieściami. Nasz artykuł krok po kroku pokaże, jak przyrządzić bitki do złotego, kruchego stopnia. Odkryj tajniki domowego gotowania i ciesz się smakiem prawdziwych, tradycyjnych bitków wieprzowych.

Przygotowanie mięsa

Karkówkę pokrój w poprzek włókien na 4 jednakowe plastry. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem.

Olej

W międzyczasie dobrze rozgrzej olej na patelni.

Dopraw!

Mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Smażenie

Smaż kotlety na rumiano, po ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż do garnka.

Następnie

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Podsmażanie

Na patelnię po mięsie wrzuć cebulę i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Przełóż

Po tym czasie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 3 minuty, po czym przełóż wszystko do garnka z bitkami.

Sos

Na patelnię wlej wodę. Poczekaj, aż się zagotuje i również przelej do garnka – dzięki temu sos będzie wyjątkowo aromatyczny!

Na koniec

Garnek ustaw na średniej mocy palnika. Wymieszaj mięso z warzywami, dopraw szczyptą soli, dorzuć ziele angielskie, paprykę, majeranek i liście laurowe. Od momentu zagotowania duś bitki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 70 minut.

Bitki wieprzowe możesz podać z tym, na co masz akurat ochotę – z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, czy też kaszą gryczaną. Idealnym uzupełnieniem dania będzie surówka z buraczków lub kapusty pekińskiej.

Czas całkowity 120 min
Porcja 3
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
 

Bitki wieprzowe

Opublikowano 09/18/2023

Zapraszamy do odkrycia jednego z kulinarnych skarbów polskiej kuchni – bitków wieprzowych! Ten klasyczny przepis przeniesie Cię wprost do kuchni babci, gdzie aromat duszonych mięs mieszał się z rodzinnych opowieściami. Nasz artykuł krok po kroku pokaże, jak przyrządzić bitki do złotego, kruchego stopnia. Odkryj tajniki domowego gotowania i ciesz się smakiem prawdziwych, tradycyjnych bitków wieprzowych.

Przygotowanie mięsa

Karkówkę pokrój w poprzek włókien na 4 jednakowe plastry. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem.

Olej

W międzyczasie dobrze rozgrzej olej na patelni.

Dopraw!

Mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Smażenie

Smaż kotlety na rumiano, po ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż do garnka.

Następnie

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Podsmażanie

Na patelnię po mięsie wrzuć cebulę i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Przełóż

Po tym czasie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 3 minuty, po czym przełóż wszystko do garnka z bitkami.

Sos

Na patelnię wlej wodę. Poczekaj, aż się zagotuje i również przelej do garnka – dzięki temu sos będzie wyjątkowo aromatyczny!

Na koniec

Garnek ustaw na średniej mocy palnika. Wymieszaj mięso z warzywami, dopraw szczyptą soli, dorzuć ziele angielskie, paprykę, majeranek i liście laurowe. Od momentu zagotowania duś bitki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 70 minut.

Bitki wieprzowe możesz podać z tym, na co masz akurat ochotę – z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, czy też kaszą gryczaną. Idealnym uzupełnieniem dania będzie surówka z buraczków lub kapusty pekińskiej.

Czas całkowity 120 min
Porcja 3
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
Składniki
3
600 g karkówki wieprzowej bez kości rasy puławskiej
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli, majeranku i słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
350 ml wody
Składniki
3
600 g karkówki wieprzowej bez kości rasy puławskiej
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli, majeranku i słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
350 ml wody