1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży
Drożdże wymieszaj z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
2. Przygotowujemy ciasto
W misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną, pszenną, mleko, żółtko, roztopione masło oraz sól. Dodaj zaczyn z drożdży, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
3. Smażymy bliny
Na rozgrzaną patelnię nakładaj ciasto na kształt małych placuszków. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
4. Komponujemy danie
Gotowe bliny posmaruj jogurtem greckim, nałóż kawałek łososia wędzonego. Pora na ostatni szlif czyli skropienie dania sokiem z cytryny oraz posypanie posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Czas całkowity 70 min
Porcja 4
Przygotowanie 50 min
Gotowanie -
Składniki
4
świeże drożdży – 25 g
cukier – 1 łyżeczka
ciepłe mleko – 2 szklanki
mąka pszenna – 100 g
mąka gryczana – 250 g
żółtko – 1 sztuka
masło – 50 g
sól – 1 łyżeczka
olej roślinny
wędzony łosoś
cytryna
jogurt grecki
czarny pieprz