Bliny gryczane z łososiem
Opublikowano 23.11.2022Bliny to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Możemy je przygotować w wersji zarówno wytrawnej, jak i słodkiej. W tym przepisie głównym dodatkiem jest łosoś wędzony na zimno. Sięgając po składniki nie zapomnij o marce Pewni Dobrego.
Drożdże wymieszaj z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
W misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną, pszenną, mleko, żółtko, roztopione masło oraz sól. Dodaj zaczyn z drożdży, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj ciasto na kształt małych placuszków. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Gotowe bliny posmaruj jogurtem greckim, nałóż kawałek łososia wędzonego. Pora na ostatni szlif czyli skropienie dania sokiem z cytryny oraz posypanie posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.