Bób z sosem maślanym
Opublikowano 26.06.2023Ugotowane, obrane z łupinki ziarenka polej pysznym sosem maślanym. Zrobisz go w zaledwie kilka minut i wystarczy do polania dużej porcji bobu. Przygotowane w ten sposób warzywa możesz jeść jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Pysznie smakuje zwłaszcza z młodymi ziemniakami, ryżem Auchan, a nawet makaronem.
1. Rozgrzanie masła
Wrzuć masło na średnio nagrzaną patelnię.
2. Dodanie cebuli i czosnku
Dodaj cebulę oraz pokrojone w plastry ząbki czosnku.
3. Smażenie
Podsmażaj całość przez chwilę, aż do zeszklenia się cebuli.
4. Dodanie przypraw
Dodaj sól i koper.
5. Dodanie bobu
Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i wyłóż na ugotowany, obrany bób.
6. Mieszanie
Wymieszaj całość.
Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 7 min
Składniki
4
4 obrane ząbki czosnku,
garść świeżego koperku,
mała cebula drobno posiekana,
4 łyżki masła, np. klarowanego Auchan,
1 łyżeczka soli.