Bowl azjatycki z łososiem
Opublikowano 01.03.2023Zdrowie to coś najbardziej cennego, a zdrowa dieta i potrawy oparte na wartościowych produktach dbają nie tylko o nasze samopoczucie, ale także i urodę. Bowl azjatycki to nic innego jak miska pełna zdrowia. Jak tu się nie skusić?
Ryż dokładnie płuczemy w wodzie, a następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości – w zależności od ryżu od 10 do 30 min.
Łososia kroimy w grubą kostkę i marynujemy w sosie teriyaki. Smażymy na oleju po kilka
minut z każdej strony do zarumienienia.
Ogórka zielonego kroimy w plasterki, posypujemy sezamem i dodajemy sos sojowy.
Wykładamy na spód ryż. Na środku układamy usmażone kawałki łososia. Dodajemy warzywa – zamarynowane ogórki zielone, ugotowaną edamame, namoczone glony wakame. Całość posypujemy sezamem i dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj sosu sriracha.
Pozostałe plasterki ogórka idealnie sprawdzą się jako maseczka pod oczy!