1. Gotujemy ryż
Ryż dokładnie płuczemy w wodzie, a następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości – w zależności od ryżu od 10 do 30 min.
2. Przygotowujemy łososia
Łososia kroimy w grubą kostkę i marynujemy w sosie teriyaki. Smażymy na oleju po kilka
minut z każdej strony do zarumienienia.
3. Dodajemy ogórek
Ogórka zielonego kroimy w plasterki, posypujemy sezamem i dodajemy sos sojowy.
4. Komponujemy swoją miskę
Wykładamy na spód ryż. Na środku układamy usmażone kawałki łososia. Dodajemy warzywa – zamarynowane ogórki zielone, ugotowaną edamame, namoczone glony wakame. Całość posypujemy sezamem i dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj sosu sriracha.
Patent #zerowaste
Pozostałe plasterki ogórka idealnie sprawdzą się jako maseczka pod oczy!
Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
Składniki
4
Ryż jaśminowy - 100 g
Łosoś - 200 g
Ogórek zielony Pewni Dobrego - 1 sztuka
Kolendra świeża - 1 doniczka
Suszone glony wakame - 5 g
Edamame - 50 g
Sezam - łyżka
Olej sezamowy - łyżka
Sos teriyaki - łyżka
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta
Sos sojowy - łyżka
Sos sriracha - łyżka