Aplikacja
Bowl z łososiem wędzonym
 

Bowl z łososiem wędzonym

Opublikowano 11.12.2023

Masz ochotę na sushi, ale nie masz czasu na samodzielne przygotowanie go w domu? Bowl z łososiem to świetna alternatywa! Zjesz pyszną rybę, a dodatkowo całe danie wykonasz ekspresowo. Bowl z łososiem wędzonym to kolorowa miska pełna błonnika pokarmowego i witamin.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)

Bowl wypełniony jest aż siedmioma rodzajami warzyw, między innymi świeżą marchewką, bio cukinią Auchan czy kapustą czerwoną. Bowl ma także lokalny akcent – kapustę kiszoną Auchan, która jest naturalnym wsparciem dla mikrobioty Twoich jelit.  Źródłem białka i kwasów tłuszczowych Omega-3 jest łosoś wędzony na zimno Auchan. Nie wymaga on obróbki termicznej, co bardzo przyśpiesza proces przygotowania dania. 

Poke bowl z łososiem to sycąca propozycja na zdrowy obiad lub lunch. Danie nie wymaga podgrzewania, dlatego możesz zabrać je ze sobą w pudełku na wynos do pracy, szkoły czy na uczelnię.

1. Ugotuj ryż basmati

Odmierz 4 łyżki ryżu do rondelka i wlej około 1 szklanki wody. Osól wodę i gotuj na wolnym ogniu od momentu wrzenia przez 12 minut. Po tym czasie odcedź i odstaw do ostudzenia. Czas gotowania możesz zmienić zgodnie ze swoimi preferencjami, dotyczącymi twardości ryżu. W czasie gotowania wykonaj krok drugi przepisu.

2. Pokrój warzywa

Łososia wyjmij z lodówki. W temperaturze pokojowej rozwinie się jego smak i aromat. Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Bio cukinię, marchewkę i żółtą paprykę pokrój w paseczki. Ogórka pokrój na plasterki, a czerwoną kapustę poszatkuj. Cytrynę i awokado przekrój na pół. Awokado obierz ze skórki i połówkę pokrój w cienkie paski. Możesz także w inny sposób pokroić warzywa np. w kostkę lub plasterki – działaj według własnych upodobań.

3. Pokrój łososia

Następnie wyjmij z opakowania porcję łososia wędzonego i pokrój go w paseczki lub kostkę. Przygotuj głęboką miskę.

4. Składniki poukładaj w misce

Zacznij od wyłożenia ryżu do miski. Następnie przejdź do ułożenia wszystkich warzyw. Podziel je w misce kolorami, aby potrawa wyglądała ładnie. Na środek połóż pokrojonego łososia, a na wierzch dodaj łyżkę serka śmietankowego i kiełki. Połówkę cytryny wyciśnij na 1 łyżkę stołową. Całość polej sokiem z cytryny, sosem sriracha i sosem sojowym. Na koniec posyp przyprawami i czarnym sezamem. Bezpośrednio przed jedzeniem możesz wymieszać ze sobą wszystkie składniki. 

Jeżeli chcesz przyspieszyć proces przygotowania bowla z łososiem możesz zetrzeć marchewkę, kapustę czy cukinię na tarce. Pamiętaj, że sos sriracha, który użyjesz do tego dania, jest ostry w smaku. Dostosuj jego ilość do swoich upodobań i tolerancji. Do przygotowania bowla potrzebujesz głębokiej miski, aby zmieścić w niej wszystkie składniki. Sprawdź ofertę artykułów na stół Auchan i wybierz miskę do bowla dla siebie. 

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie śródziemnomorskiej oraz diecie bez glutenu.

Smacznego!

Czas całkowity 27 min
Porcja 1
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 12 min
Składniki
1
½ opakowania łososia wędzonego na zimno Auchan
4 łyżki ryżu basmati Auchan
½ sztuki awokado
1 łyżka kapusty kiszonej Auchan
½ sztuki bio cukinii Auchan
½ sztuki długiego ogórka
½ sztuki marchewki
¼ sztuki żółtej papryki
1 łyżka soku z cytryny Auchan
1 łyżka serka śmietankowego Auchan
1 łyżka świeżych kiełków rzodkiewki
garść poszatkowanej kapusty czerwonej
1 łyżeczka sosu sriracha
1 łyżeczka sosu sojowego
½ łyżeczki czarnego sezamu
przyprawy: ⅓ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego