Brukselka w sosie śmietanowym
Opublikowano 04.10.2023Przygotuj brukselkę
Umytą i oczyszczoną z zewnętrznych liści brukselkę ugotuj w wodzie i mleku na półtwardo. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz wcześniej ponacinać na niej krzyżyki. Po ugotowaniu odcedź.
Czas na sos
Na patelni rozgrzej masło i usmaż na niej bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci i zmięknie, dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę. Wymieszaj całość.
Połącz smaki
Do sosu dodaj ugotowaną brukselkę. Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotowe!
Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
2
0,5 kg brukselki,
220 g śmietany 18%,
2 łyżki masła,
nieduża cebula,
3–4 ząbki czosnku,
0,5 szklanki mleka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.