Brukselka w sosie śmietanowym
Opublikowano 04.10.2023Umytą i oczyszczoną z zewnętrznych liści brukselkę ugotuj w wodzie i mleku na półtwardo. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz wcześniej ponacinać na niej krzyżyki. Po ugotowaniu odcedź.
Na patelni rozgrzej masło i usmaż na niej bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci i zmięknie, dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę. Wymieszaj całość.
Do sosu dodaj ugotowaną brukselkę. Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotowe!

Brukselka w sosie śmietanowym
Opublikowano 04.10.2023Umytą i oczyszczoną z zewnętrznych liści brukselkę ugotuj w wodzie i mleku na półtwardo. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz wcześniej ponacinać na niej krzyżyki. Po ugotowaniu odcedź.
Na patelni rozgrzej masło i usmaż na niej bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci i zmięknie, dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę. Wymieszaj całość.
Do sosu dodaj ugotowaną brukselkę. Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotowe!