Aplikacja
Przepis Na Brukselke
 

Brukselka w sosie śmietanowym

Opublikowano 04.10.2023

Poniższą propozycję możesz wykorzystać na dwa sposoby. Brukselka w sosie świetnie sprawdzi się jako kolacja, np. podawana ze świeżym pieczywem lub grzankami i masłem czosnkowym. Będzie również doskonałym dodatkiem do ziemniaków z koperkiem i ulubionej pieczeni.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj brukselkę

Umytą i oczyszczoną z zewnętrznych liści brukselkę ugotuj w wodzie i mleku na półtwardo. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz wcześniej ponacinać na niej krzyżyki. Po ugotowaniu odcedź.

Czas na sos

Na patelni rozgrzej masło i usmaż na niej bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci i zmięknie, dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę. Wymieszaj całość.

Połącz smaki

Do sosu dodaj ugotowaną brukselkę. Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotowe!

Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
2
0,5 kg brukselki,
220 g śmietany 18%,
2 łyżki masła,
nieduża cebula,
3–4 ząbki czosnku,
0,5 szklanki mleka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.