Brukselka zapiekana z serem – jak ją zrobić?
Opublikowano 04.10.2023Czas na ostatnią inspirację na to, co można zrobić z brukselki. Wśród dzisiejszych przepisów od Auchan, ta brukselka zapiekana z serem to nasz ulubieniec. Tak przygotowana kapusta brukselska będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielne danie, np. ciepła kolacja podana z pieczywem. Zaczynajmy!
Umyj i oczyść brukselkę. Zagotuj wodę. Wrzuć warzywo do wrzącej i osolonej wcześniej wody i mleka i gotuj około 5-7 minut. Brukselka ma być ugotowana na półtwardo. Sprawdzaj co jakiś czas widelcem, a gdy będzie gotowa, odcedź ją i przełóż do miski.
Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj bułkę tartą, sól do smaku i przesmaż, aż całość odrobinę się zarumieni. Gdy będzie gotowa, wlej masło z bułką do ugotowanej brukselki i całość delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, na tym etapie dodaj czosnek.
Brukselkę polaną bułką tartą przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż w nim równomiernie. Całość posyp startym żółtym serem i włóż do piekarnika. Wyjmij, gdy ser się roztopi i zarumieni (20–30 minut).
Raz, dwa, trzy – gotowe!